HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

  • chrisred: @/ms: Visszakanyarodtunk nagyjából ahhoz a verzióhoz, amit az elején állítottam, csak egy kicsit m... (2017.10.05. 05:36) Brutális burjánzás a Bundestagban
  • Prof. Mózes: @Sprickoló Tömegek: Igen vannak nagy események, mint a meteorok becsapódása, áramlások megfordulás... (2017.06.20. 20:47) Trump potyázik?
  • Neruo: Helyes link (de érdemes ám a fenti linkre is kattintani :) ): bconnelly.net/2013/10/creating-colo... (2017.05.30. 23:38) Így írj sikeres TDK dolgozatot!
  • Kóczy László: @Prof. Mózes: Jajj, ne, most hogy fogok dolgozni? (2017.01.04. 10:59) Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet!
  • Prof. Mózes: Ez tényleg így van Magyarországon? Nem alkotmány ellenes? És minden más országban is így van? Seho... (2017.01.03. 23:39) Kavics a zűrben

Hogy mire jó a játékelmélet?

2010.07.13. 14:36 Kóczy László

Most érkeztem haza a S.I.N.G.6-ról - ami nevével ellentétben nem egy zenei fesztivál, hanem a spanyol, olasz és holland (stb.) játékelmélet kutatók éves találkozója. Az egyik meghívott előadó Robert J. Aumann matematikus professzor volt - igen, a név lehet ismerős, hiszen 2005-ben Nobel emlékdíjat kapott.

Némi képzavarral mondhatjuk, hogy Aumann a játékelmélet "pápája," hiszen a számtalan fontosabbnál-fontosabb eredmény mellett egyik fő hozzájárulása az a rengeteg kitűnő tanítvány, akik ma is dominálják a szakmát. Így talán nem mellékesek gondolatai és érdekes, hogy a plenáris előadása mellett (mely szerint túl kellene már lépni a Nash egyensúlyon) a konferencia díszvacsoráján is köszöntötte a résztvevőket. Az ilyenkor szokásos tiszteletkörök mellett szokatlan vehemenciával beszélt a játékelmélet fontosságáról a mindennapi életben.

A terület "játékos" elnevezése kicsit félrevezető és a laikus szemlélő valami meglehetősen haszontalan, keveseket érintő tudományt sejt, pedig erről szó sincs. Ebben az értelemben egy háború is játék. A pénzügyi válság is játék! Minden játék, ahol döntések születnek, ahol ösztönzők vannak. Tessék komolyan venni a játékelméletet! Persze így már a kutatók felelőssége is nagy, tette hozzá Aumann, hiszen egy dolog képleteket tologatni egy papíron és más ha az eredmény ezrek életét változtatja meg.

Alkalmazás pedig valóban rengeteg akad, ezekről is beszélgettünk a tegnapi Zárórában Veiszer Alindával. A műsor az MTV videótárban most is megtekinthető!

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: mtv konferencia háború nobel díj alkalmazások pénzügyi válság játékelmélet sing záróra veiszer alinda ösztönzők nash egyensúly robert j aumann

A bejegyzés trackback címe:

http://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr652149167

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy vicces riport margórája, avagy Aumann Lindauban 2011.08.27. 18:18:41

Jelenleg is folyik Lindauban a Nobel-díjasok találkozója, ahol a világ nagy problémáira keresnek megoldást. Madár István hajnali portfolio.hu riportjában beszámol arról, hogy a tanácskozás legviccesebb résztvevője a Robert Aumann, az "egyébként ne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.