Szavazzanak!
2010. október 24. írta: Kóczy László

Szavazzanak!

Haha. Megint a Megasztár - X-Faktor duettről lesz szó. Tanulságos, ahogy az X-Faktornak sikerült péntekre kergetnie a Megsztárt, de úgy néz ki, hogy ez a téma le is zárult. Ami nem zárult le, az a szavazás. Bizonyos mértékig a nézők "szavazata" alapján dől el, hogy ki jut tovább. (A szavazás persze vicc, tulajdonképpen meg lehet venni a továbbjutást.) A verseny mindig nagyon szoros, no de érdemes-e szavazni? Ha már szavazunk: mikor és hogyan?

Előrebocsátom, hogy itt most nem arról van szó, hogy lehet-e egy telefon, vagy sms döntő a szavazásnál.

A két műsor teljesen máshogy kommunikálja a szavazást. Az X-Faktorban a műsorvezetők időnként elmondják, hogy hova kinek érdemes telefonálnia, hangsúlyozva, hogy milyen szoros a verseny. A Megasztárban meg is mutatják, hogy ki, hol áll, kire kell szavazni, ha nem akarjuk a kiesését kockáztatni.

Bár nincsenek részletes adataim, szerintem még nem volt olyan, hogy az esett volna ki, aki a szavazás utolsó előtti állásánál utolsó lett volna. Miért? Mert ha megmutatják, hogy A rosszul áll, A támogatói (már azok, akik a támogatást pénzzel is kifejezik) telefont ragadnak és úgy tűnik eddig ezt kellő számban tették, elegendően ahhoz, hogy az érintetteket megmentsék. Valahogy ez a reflex nem, vagy kevésbé működik a kiesési határon levő versenyzők esetében, mert ők esetenként visszaesnek. Konkrétan figyelem Giorgio előmenetelét, aki akár hallgatóm is lehetett volna az Óbudai Egyetemen, mindenesetre a gólyatáborok hangulatfelelőse már évek óta. Érdekes, hogy bár a műsor alatt szinte mindig a telefonos szimpátia-rangsor végén kullog, eddig mindig megmenekült. Ebben biztosan szerepe van énektudásának is, de remélem annak is, hogy közgazdász hallgató-társai (akik közül sokan támogatják) tanultak némi elemi játékelméletet.

A telefonálónak ugyanis a következő stratégiái lehetnek: az utolsó eredmény előtt telefonálni, utána telefonálni, illetve utána telefonálni, de csak akkor, ha rossz az állás. Az egyszerűség kedvéért két versenyző közötti küzdelmet modellezük, de az elgondolás általánosítható, illetve azokra, akik messze vannak a kieső helyektől, nem érdemes szavazni. Feltesszük még azt, hogy ha az általunk támogatott versenyző eredményét adottnak tekintjük, jobban járunk, ha nem telefonálunk, azonban a legfontosabb számunkra az, hogy továbbjusson. Mi G-t támogatjuk, ellenfele H. Ha H támogatói az előzetes eredmény előtt már szavaztak, megnézzük az eredményt és eldöntjük, kell-e még szavaznunk. Ha nem, vagy nem mind, akkor meg kell néznünk az állást. Ha G vezet, H támogatói mindenképpen szavaznak. Mivel nem tudjuk pontosan hányan vannak, nem tartogathatjuk szavazatunkat. Ha H vezet, egyetlen reményünk, hogy szavazatunkkal G átveszi a vezetést, ezért ekkor midnenképpen szavaznunk kell. Ekkor azonban H azon támogatói, akiket csak H kiesésének rémképe mozgat meg, nem fognak szavazni. Így G effektíve kevesebb támogatóval is nyerhet. Hogy ki vezet az utolsó részjelentésnél, az ugyanakkor rajtunk is múlik. Ha ugyanis szavazatunkat a végére tartogatjuk, akkor nagyobb az esély, hogy az utolsó körben G még vesztésre áll, így H spórolós támogatói nem fognak telefonálni, tehát kevesebb szavazattal is menthető kedvencünk. Összegezve tehát érdemes későn telefonálni, ez alól egy kivétel lehet: ha H támogatói közül egy sem telefonál az előzetes eredmény után, pedig H vesztésre áll. Ez az eset azonban nem valószínű.

Az X-faktorban nincsenek részeredméynek, a hallgatók az énekesek teljesítménye és a mentorok értékelése alapján szavaznak. Itt eldönthetjük, hogy mindenképpen szavazunk, vagy csak akkor, ha az énekesnek szüksége van a segítségre. Itt ez a koordinációs eszköz. Ha tehát kedvencünk, mondjuk X jól énekelt, sokan fognak rá szavazni, megspórolhatjuk a telefonálást, hiszen elkerülheti a kiesést. Ha sokan gondolkodnak így, akkor persze előállhat az a furcsa helyzet, mint a túljelentkezések alapján készült egyetemi rangsorokban (Heti Válasz), ahol nem ritkán megverik a nagy (és jó!) egyetemeket/szakokat a kevésbé ismertek, megkockáztatom: kevésbé jók, pusztán azért, mert a jó helyre kevesebben mernek jelentkezni (l. a felsőoktatási felvételi körüli problémákról szóló posztomat). A Megasztárban tehát ugyanez előfordulhat... Legalábbis előfordulhatna, ha spórolósan szavaznánk. De úgy tűnik a telefonok nem túl magas költsége mellett sokan a domináns "mindig telefonálok" stratégiát választják. Megjegyzem, itt a helyzet kicsit bonyolultabb, hiszen, ha a kedvencünk nem csak szerintünk énekelt jól, akkor a zsűri úgyis megmenti, vagyis ebből az következik, .. [a részleteket az olvasóra bízzuk] ... hogy ha a hallgatók spórolósak, mindig a képességeihez képest második legjobban teljesítő énekes fog kiesni. Ezt pedig senki sem szeretné.

Összességében érdekes volna megnézni, hogy melyik csatorna hány hívást kap. Nekem az a tippem, hogy a TV2-höz sok hívást elveszít a spórolós telefonálók miatt, viszont, ha erre van lehetőség, az igazán rossz helyzetben levők támogatására komoly telefonkampány indulhat, ami ezt talán részben ellensúlyozza.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr172394334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása