Mendeley
2011. március 04. írta: Kóczy László

Mendeley

A kutatók számára készült közösségi hálók sorában egy olyan oldal következik, ami valójában csak egy bibliográfia-kezelő, de annak nagyon hasznos.

Én akkor kezdtem el LaTeX-ben dolgozni, amikor még a 90-es évek derekán egy 30 oldalas cikken Wordben dolgozva egyik pillanatról a másikra eltűntek a képletek. A cikk szinte csak képletekből állt, nem is akarom részletezni az érzelmeimet. Bár mentés nem volt róla, szerencsémre kinyomtatva megvolt a nagy része, különben a világ szegényebb lenne a logaritmikus függvény egy érdekes karakterizációjával (Erdős, Joó, Kóczy, 1998). Viszont így is újragépelhettem. Mivel nem akartam újra ebbe a helyzetbe kerülni, megfogadva comp-sci szakos hallgatótársaim tanácsát kitanultam a LaTeX-et és ezután már csak ebben dolgoztam. A LaTeX-ről részletesebben majd máskor, elég annyit megjegyezni, hogy nem ismerek olyan mainstream tudományos folyóiratot, ahol ne LaTeX-ben kérnék a kéziratokat. Évek óta LaTeX-ben dolgozom tehát és ennek eredményeképpen sikerült egy 1000 fölötti elemből álló BibTeX bibliográfiai adatbázist felépítenem.

Sajnos az utóbbi időben egyre többször kényszerültem arra, hogy Wordben dolgozzak részben pályázatok miatt, részben pedig kevésbé mainstream folyóiratok részére. Nem, sajnos a LaTeX és a Word közötti konverzió nem megoldott, pedig egy ilyen szoftver nagyobb jelentőségű lenne a tudományos haladás szempontjából, mint a kerék felfedezése(?). Ha tehát Wordben dolgozunk, akkor a BibTeX adatbázist el lehet felejteni. Bár születtek áthidaló megoldások, igazán kényelmessé ezek sem tették a munkát. És akkor megjelent a Mendeley. A Mendely saját definíciója szerint egy ingyenes hivatkozás-kezelő és tudományos közösségi háló. Szerintem az arány jelenleg 90-10, de mivel egy igen hasznos programról/oldalról van szó, a felhasználók és ezzel az ismerősök száma is biztos növekedni fog.

Mit tud a Mendeley. Kezdjük a végéről: Egyszerre kezelhetjük vele a BibTeX adabázisunkat és helyezhetünk el Word dokumentumokban bibliográfiákat. Ehhez először egy kis programot, a Mendeley Desktopot telepítjük a gépre, illetve ennek részeként egy kis bővítmény települ a Wordbe (vagy OpenOfficeba). Ezután a bővítmények menüben az "Insert citation" vagy az Alt+M billentyűkombinációt lenyomva egy kis ablak ugrik fel, ahol pl szerző alapján kikeressük a beillesztendő citációt. Ne felejtsük el a hivatkozott dokumentumok listáját beilleszteni az írás megfelelő helyére ("Insert bibliography"). Mind a hivatkozások, mind a hivatkozás-lista esetében többféle formátumot is támogat a program, bár egyéni formátum megadására -tudtommal- nincs lehetőség.

Ez még nem nagy "szám," hiszen ezt mások is tudják. A Mendeleyben az a nagyszerű, hogy milyen könnyű beletáplálni az adatokat. 1. A BibTeX adatbázist panasz nélkül elfogyasztja, onnantól a BibTeX adatbázisomban szereplő adatokat kényelmesen be tudom illeszteni Word dokumentumokba is. 2. A számítógép megadott mappáiban található PDF-eket feldolgozza, így a lementett cikkeket, stb nem kell manuálisan feldolgozni (bár az ellenőrzés nem árt!). 3. A Mendeley Web Importer segítségével egy (na jó: 3-4) kattintással az aktuális oldal, illetve a cikk, aminek bibliográfiai adatait az oldal tartalmazza, bekerül az adatbázisba. Ez az utóbbi funkció olyan hasznos, hogy a napokban azon kaptam magam, hogy a Mendeley adabázisból frissítem a BibTeX adabázisomat.

Akkor nézzük a Mendeleyt, mint közösségi hálót.

Ki van rajta? Szerintem csak az, aki felfedezte a Web Importert, ez a szakmai ismerőseim közül 3-4, egyéb ismerősökkel együtt összesen 7 fő. Összevetve más szájtokkal ez elég kevés, bár a Mendeley szerint már 800k+ felhasználójuk van.

Mit tud? A bibliográfiai adatbázis kezelése mellett, vagy ahhoz kapcsolódóan sok apró szolgáltatása van még. A Mendeley Desktopon összeállított adatbázist szinkronizálja a webes felülettel, és ezáltal akár különböző számítógépek között. A cikkeket címkézhetjük, kategóriákba, könyvtárakba rendezhetjük. Felhasználói csoportokat lehet létrehozni, ahol cikkeket oszthatunk meg és biztos vannak még egyéb funkciók, amiket senki sem használ. Talán majd ha lesznek felhasználók.

Cikkek? Végülis ekörül forog az egész.

Konferenciák? Nem, bár természetesen bármilyen szöveget kitehetek a falamra, illetve egy konferencia-felhívást feltölthetek, mint cikket is.

Egyéb? A felhasználók által feltöltött és kezelt adatbázisok mellett megjelentek az "intézményes" adatszolgáltatók is, pl. folyóiratok. Így pl a Mendeley-n is értesülhetünk, ha új cikk jelenik meg a Games and Economic Behaviorben.

Összegezve? Közösségi hálónak elég ritka, de akkor is használnám, ha egyáltalán nem lennének más felhasználók. Az újabb regisztrációk érdekesebbé teszik majd a szájtot, hiszen elvben megvan rá a lehetőség, hogy a rokon ízlésű felhasználók által olvasott cikkekre felhívja a figyelmemet, segítve az irodalom követésében.

Hivatkozás

Erdős P., Joó I., Kóczy, L.Á. (1998): "A characterisation theorem of the logarithmic function modulo 1," Pure Mathematics and Applications, Department of Mathematics, Corvinus University of Budapest, vol. 9(3-4), pages 311-318.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr752710042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása