Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Hirdetés

Friss topikok

  • Baracskai Zoltán: www.scribd.com/doc/223476909/3-evezred-Sajat-farkaba-harapott-a-tudomanymetrika (2014.12.27. 08:21) Tudomány 2.0
  • G. M. E.: "Attól, hogy (egy részét) továbbhárítja, még csökken a profitja." Én is pontosan így gondoltam, e... (2014.11.14. 20:59) 150
  • Gömöri András: @Robert Somogyi: Viszont a hivatkozott "A Theory of Incentives in Procurement and Regulation" c. k... (2014.11.03. 10:28) Jean Tirole kapta a 2014. évi közgáz Nobelt!
  • dr doktorka: A különbség a két fél között annyi, hogy míg Stiglitz lassan (de biztosan) halad a teljes debilitá... (2014.09.24. 20:21) Stiglitz és Matolcsy a Sötét Erők ellen?
  • dvhr: Arnyaltabb informacio arrol, miert nem lett Bolyai az akademia tagja. www.matud.iif.hu/2010/06/0... (2014.09.09. 17:08) Folyóirat toplista

Alonso, a gyáva nyúl

2011.09.09. 08:00 Kóczy László

 A belga nagydíj mindig szolgál néhány érdekességgel, most Webber bátor előzése adott témát az újságíróknak. Mint ismeretes a verseny 9. körében Alonso frissen cserélt kerekekkel jött ki a boxból Webber elé. Webber gumijai melegek voltak, jobban tapadtak, egyértelműen gyorsabb volt, mint Alonso. Kielőzött... nos ekkor a páros a pályának olyan szakaszához ért, az Eau Rouge kanyarhoz, ahol két autó igazán nem tud ilyen tempóban egymás ellen elmenni. Mi történik ekkor?

A szituáció megfelel egy ún. "gyáva nyúl játéknak" (game of chicken). A fogolydilemma és pár másik mellett ez a kétszemélyes normális alakú játékok egyik típusa. Állítólag a 60-as évek USA-jában elterjedt szórakozás volt felelőtlen fiatalok között, hogy két srác kocsikkal feláll egymással szemben egy keskeny úton. Egyszerre elindulnak, s a párbajnak az a nyertese, aki nem rántja félre a kormányt. (Ilyen párbajt vív - traktorokkal - Kevin Bacon a Gumiláb (Footloose) c. filmben.) Mi lehet egy ilyen játék kimenetele? Nem valószínű, de ha egyszerre rántják félre a kormányt, az eredmény döntetlen: se nem jó, se nem rossz. A legjobb eredményt az hozza, ha valaki végigmegy, miközben a másik félrerántja a kormányt. Utóbbi persze szégyenben marad. A szégyen rossz, de még rosszabb, ha senki sem rántja félre, hiszen ekkor mindketten meghalnak/súlyos sérülést szenvednek, ez pedig a szégyennél is sokkal rosszabb. A játéknak két Nash-egyensúlya van tiszta stratégiákban (a kevert Nash-egyensúly ezeknél sokkal rosszabb): vagy az egyik, vagy a másik enged. Hogy ki, azt az absztrakt játékból nem mindig lehet megállapítani, a két egyensúly közül az egyik fokális pont.

Webber és Alonso párharca is egy ilyen játék. Ha mindketten engednek, az udvariaskodással csak időt veszítenek. Ha az egyik enged, azzal várhatóan kevesebb pontot kap a verseny végén és kisebb lesz az esélye a világbajnoki cím megszerzésére. Ha egyikőjük sem enged még komoly baleset is lehet a dologból - még ha az esetleges sérülésektől el is tekintünk, a versenyből való kieséssel járó 0 pont senkinek sem érdeke. Webber "bízott Alonsoban," s nem alaptalanul, hiszen végül Alonso engedett. Alonso természetesen engedett, hiszen ő közismerten profi versenyző Webber pedig hajlamos az őrültségekre. Ezt mindenki tudja, ők is. Tudják, hogy Alonso az "okos," aki enged. Tehát Webbernek nem kell engednie (plusz gyorsabb is), nem is fog, Alonsonak muszáj. Más szóval Webber kissé agresszív személyisége most egy második helyet és ezzel hattal több pontot eredményezett. 

A gyáva nyúl játékokat jobb elkerülni, de ha mégis ilyenbe keveredünk, el kell hitetni az ellenféllel, hogy mi semmilyen körülmények között nem tudunk kiszállni. Meggyőző. ha az ember pl kitépi és kihajítja a kormányt,... bár ezzel kicsit túlmegy a célon, hiszen ezzel nem csak elhiteti, de valóban nem tud majd kiszállni. 

3 komment

Címkék: forma 1 webber alonso belgium kevin bacon gumiláb nash egyensúly gyáva nyúl játék közös tudás fokális pont

A bejegyzés trackback címe:

http://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr383212550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

gpé 2011.09.09. 09:53:21

ilyenkor a profi visz magával egy kormányt, amit a roncstelepen vett, és azt dobja ki :)

Padmé 2011.09.09. 10:19:15

Újabb bizonyíték, hogy az imázs az egy stratégiai kérdés! :)