Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Hirdetés

Friss topikok

  • kharubdisz: "ezentúl [...] a nyertes felesleges szavazatai is töredékszavazatnak minősülnek. Ez a minden egye... (2014.04.09. 09:02) Érdemes szavazni
  • Balt: @KovA: @constantinus: Tény, hogy ellentmondásos hírek vannak ezzel kapcsolatban. Amint az is tény,... (2014.03.06. 13:06) Ön mit lépne Putyin helyében?
  • dvhr: @Neruo: www.uni-corvinus.hu/index.php?id=p100095 (2013.12.01. 15:32) Zárolás: kis pénz - kis suli?
  • G. M. E.: Csak az a baj, hogy van akire ráfér a regulázás, és van akire nem. Ezt így nem lehet összemosni. E... (2013.10.08. 13:22) Egyen ruha
  • adamb18b25: "Az angoloknak előbb el kellene tölteni 150 évet japán igában, majd 40 évet francia megszállás ala... (2013.10.08. 10:08) Jó érzés kívül-belül

Pop to the shops - boltos társasjáték gyerekeknek

2011.12.28. 09:00 Kóczy László

pop-to-the-shops-game.jpgSokszor emlegettem már, hogy az ország gazdasági nehézségei, a devizahitelesek problémái részben a lakosság elégtelen közgazdasági felkészültségére vezethetők vissza. Ezen nyilván nem fog segíteni, ha az állam megvonja a gazdasági képzésektől a támogatást, bár ha a pénzt csak a gazdálkodási szakoktól veszik el, az még akár jól is elsülhet ha ezzel az közgazdasági képzés felé terelnek pár tehetséget. Mindenesetre a pár közgazdász mellett nem lenne rossz, ha az átlagember is értené kicsit a gazdasági folyamatokat: felfogna valamit abból, hogy mit jelent egy kamatemelés, egy leminősítés, az államadósság törlesztése, vagy egy állampapír aukció. Vagy ha pl. a pártok gazdasági programját is elolvasná és értékelné, mielőtt behúzza az ikszet. Egy picit ebben is segíthet, a "Pop to the shops (magyar neve OR 505 Vásárlás), az Orchard Toys játéka.

A játék az 5-9 éves korosztálynak szól, négyen játszhatják. Minden játékosnak van egy kis boltja, és egy kis bevásárló-kosara, amibe 6, a többi játékosnál kapható terméket kell vennie. Hogy mit, az a játék elején dől el, húzással. 150 pénzzel indulunk, ezen túl minket illet az üzlet bevétele és a bankon való áthaladáskor mindig kapunk 20 pénzt. 

pop-to-the-shops-3000013-0-1279571749000.jpg

A legfiatalabb játékos kezd, kockadobással mozoghatunk, el kell jutni a boltokba és ott szépen megvenni a szükséges árut - az nyer, aki elsőnek végez.

dől el, hogy mennyit léphet. Ha eljut egy boltba, ott el kell játszani a vásárlást, szépen köszönve, udvariasan kérve az árut, stb. Az nyer, aki először végez a bevásárlással. A játékban alapvetően a szerencse dönt: ha valakinek elég két boltba elmennie, vagy dob pár nagyot, azzal nyilván hamarabb végez. Hiába azonban a sietség, ha az embernek elfogy a pénze. Ilyenkor várhatunk, míg egy vásárló téved a boltunkba, vagy visszamehetünk a bankba, de utóbbit elég sokszor kell megtenni, ha pusztán erre akarunk hagyatkozni. 

A vásárolandó termékek és a dobókockák révén elvben a szerencse dönt, általában mégis sokkal többet számít az az apró stratégiai döntés, hogy milyen sorrendben látogatjuk végig a többi üzletet. Mivel a kockadobások eredménye, és így a szükséges lépések száma független a sorrendtől, a cél likviditásunk megőrzése. Erre akkor a legnagyobb az esély, ha a boltokat a tervezett költés szerint növekvő sorrendbe rendezve látogatjuk végig

A valós világ persze más: a bank nem ad, hanem elvesz, tavaly még felvehettünk hitelt is, stb. stb., de a gyerekek sok hasznosat tanulhatnak. A fogyasztói társadalomban elengedhetetlen megtanulni vásárolni: Itt begyakorolhatják a szükséges párbeszédeket. Megtanulják, hogy a pénz véges, megértik a (bár ezt a szót pont nem használja a használati utasítás) likviditás fogalmát. Bár a játék elején kiderül, hogy mennyit fogunk keresni, megtanulják, hogy a tervezett pénzek késéssel folynak be és csak a már beérkezett pénzeket lehet elkölteni. 

Tényleg nem politizálni akarok, de a költségvetési szavazások kapcsán felmerül bennem, hogy a politikusoknak is jót tenne pár kör ezzel a játékkal. Néha úgy érzem, az ország pénzével játszva röpködnek a milliárdok, de nem igazán érzik, mit jelent az, ha nincs pénz, vagy csak később lesz pénz.

Pop to the shops, Orchard Toys, Játékforrás, kb 3500 Ft.

1 komment

Címkék: politika bank recenzió társasjáték likviditás

A bejegyzés trackback címe:

http://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr333497609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

marinagyi 2011.12.28. 16:09:24

Lehet, hogy napjaink politikusainál az okozza a problémát, hogy ők még a Gazdálkodj okosan világában nőttek fel, ahol mindenki azonos pénzt kapott, és ha szerencséje volt, elemi eszközökkel be tudott rendezni egy lakást. Amúgy a veszély ma is megvan - újra kapható a Gazdálkodj okosan. Lehet, hogy ideje elkezdeni aggódni?