A mélység titkai
2012. január 23. írta: Kóczy László

A mélység titkai

Az elmúlt hetekben korábban elképzelhetetlen mélységekben járt a forint; legutóbb egy kazánszerelő panaszkodott, hogy már nem mernek semmire ajánlatot adni, mert mire megérkezik az 50 eurós alkatrész, már 20 forinttal arrébb van az euró. Mire számíthatunk?

Nem vagyok pénzügyes, de pár dolog elég egyértelmű. 

Ha bekövetkezik az egyesek által jósolt államcsőd, az a forint drámai leértékelődéséhez vezethet. Államcsőd esetén az állam nem hajlandó fizetni a számláit, BAR-listás lesz.

A forint azért ér többet, mint a Gazdálkodj okosan! játékpénze, mert az MNB fedezetet tart mögötte: aranyban, devizában. Korábban úgy volt, hogy ha valaki besétált a nemzeti bankba egy papírpénzzel, a bank kérdés nélkül becserélte a megfelelő aranyfedezetre. Ma a pénz értéke nem kötődik a nemesfémekhez és a fedezet jelentős része is devizában van, de az elv valami hasonló. Bár a pénzt nem az állam, hanem a független MNB nyomtatja, felmerül ilyenkor, hogy az MNB vajon kifizetné-e a pénz ellenértékét. Ha nem, akkor kb annyit fog érni, mint egy játékpénz. 

Az államcsődöt senki nem tartja valószínűnek, szerintem -és ez nem csak az én véleményem- a jelenlegi árfolyam jelentős részben egy döntően politikai motiváltságú médiakampány és az erre épülő hisztéria eredménye. Nem állítom, hogy minden szuper az országban, de a problémák jelentős része nem újkeletű: az államadósság nem nőtt drámaian, a hiány is volt már sokkal rosszabb, nő a foglalkoztatottság, stb. Az EP vita során sem sok szó esett a gazdaságról. Nem szívesen politizálok a blogban, de most erősen úgy érzem, hogy bizonyos körök külföldről hívtak segítséget a magyar kormány megdöntésére. Ez se nem vall se jó hazafiakra, se jó demokratákra, se jó közgazdászokra. A politikai vita miatt ugyanis Magyarország sokat szerepel a sajtóban, de nem igazán jó színben feltüntetve. Ez pedig hosszabb távon is alááshatja az ország tekintélyét, becsületét és mellesleg a piaci pozícióit.  

Bár az ország fundamentumai rendben vannak, egy dolog mégis jelentősen rontja a forint árfolyamát, ezért pedig egyértelműen a kormány okolható. A devizahitelekről és a végtörlesztésről van szó. Egy deviza lapú hitel felvételekor a bank pl. Svájcból kér kölcsön X ezer svájci frankot, majd ebből a pénzből forintot vásárol, hogy azt az ügyfélnek adja. Sok hitelfelvétel esetén jelentős keresleti többlet jelenik meg a forint piacán és azt láthatjuk, hogy a bankok akár 160 forintért is odaadták a svájci frankjukat. Miért is ne, hiszen nekik tképpen mindegy mennyiért, a hitelfelvételről az ügyfél döntött. Ez éveken át jelentős árfolyamerősödést eredményezett. A kamatok és a törlesztőrészletek fizetése egy fordított irányú tranzakciót jelent, ahogy a törlesztések túlsúlyba kerültek, a forint visszatért egy normális árfolyamszintre. A pofon a végtörlesztéssel érkezett. Ekkor ugyanis igen rövid idő alatt (euró/CHF) milliárdos nagyságrendű devizát kellett a bankoknak vásárolnia, illetve ugyanennyi forintot eladnia. 

Képzeljünk el egy piacot, ahol megjelenik két kofa, fejenként tízezer tojással, amit még ma el kell adniuk. Mi fog történni? A tojást nem elég a többieknél olcsóbban kínálni, de még arra is rá kell tukmálni pár dobozzal, akinek esze ágában nem volt tojást venni. Ehhez pedig valami hihetetlenül alacsony ár kell. Valamennyit bespájzolhatnak, hogy majd ők megeszik - a bankok is megtehetik, hogy tartalékaik egy részét devizáról forintra váltják, de a jelenlegi bizonytalan helyzetben ez kockázatos lehet. A lényeg, hogy ezen a napon a tojás igen olcsó lesz, ugyanígy, amíg tart a végtörlesztés, a forint árfolyama marad a mélyben. Reméljük, hogy utána magára talál. 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr383593671

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Osztozkodás egy jéghegyen 2012.02.06. 22:31:19

Legutóbbi bejegyzésem többekben váltott ki megrökönyödést. Mivel túlreprezentáltak a (hazai terminológia szerint) baloldali érzelműek a gazdasági kérdések iránt érdeklődők között, természetes, hogy nagyobb a visszhangja, ha az ellenzéket krit...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2012.01.25. 00:15:47

Kedves szerző, a korábbiakhoz képest ez egy nagyon amatőr poszt. Tekintve hogy én, aki természettudományt tanítok, és nincs közöm a közgazdasághoz, látok problémákat benne.

A valutatartalék és a fedezet szerepe más, korábban nem volt konvertibilis a forint (Átlag Jóska nem kapott érte valutát), mindazonáltal értékes volt.
A fedezetét az adja, hogy nem nyomtathat belőle a kormány kedve szerint a jegybank nyakra-főre.

>Nem szívesen politizálok a blogban, de most erősen úgy érzem, hogy bizonyos körök külföldről hívtak segítséget a magyar kormány megdöntésére.
-Ugyan, pont a kicsiségünk miatt nem valószínű ez. Ha bárki (kínai, arab, japán, orosz, stb.) hinne abban, hogy a magyar állampapír jó üzlet, akkor nem ugrott volna meg a hozama.

>Bár az ország fundamentumai rendben vannak, egy dolog mégis jelentősen rontja a forint árfolyamát, ezért pedig egyértelműen a kormány okolható. A devizahitelekről és a végtörlesztésről van szó.
-Pont az nem, mert a jegybank biztosította ehhez a devizát a bankok részére a tartalékaiból.
vegtorlesztes180.info/mnb-segitseg-a-vegtorlesztesben-erintett-bankoknak.html
A forint árfolyamát rontotta viszont az összes többi intézkedés, hogy Matolcsy saját bevallása szerint olyan könyvet követ, amit még nem írtak meg. (Legalább ő megírhatta volna...) Ez bizalmatlanságot szül.

Kóczy László · http://koczy.blog.hu 2012.01.26. 09:05:57

@Csavarhúzós: Kedves Csavarhúzós! Köszönöm az alapos kritikát. Két dologra reflektálok:
1. Külföldi segítséghívás. Ezt elsősorban a kommunikációra, a médiára értettem. Könnyű elérni, hogy a kínai, arab, japán, orosz már ne higgyen abban, hogy jó üzlet a magyar értékpapír. Például azzal, hogy azt mondjuk: az ország nem fogja tudni visszafizetni a pénzüket.
2. Nem tudtam, hogy az MNB a zsebébe nyúlt. Viszont, ha egyetértünk abban, hogy a devizatartalék fontos, akkor ez mégis gyengíti a forintot (ha nem is olyan mértékben).

bankvezér 2012.04.15. 09:50:11

Kedves Szerző !

Csak most találtam rá erre a blogre ezért kissé megkésve szólok hozzá ehhez a témához.
Tehát, ha az MNB azt állítja, hogy ténylegesen devizát adott a kereskedelmi bankoknak a végtörlesztéshez, az két dolgot jelenthet.
1. Az MNB nem mond igazat, mert a magyar devizahitelek mintegy 80 százaléka nem devizából, hanem forintbetétekből készült, így a törlesztéshez nincs szükség devizára.
2. A kereskedelmi bankok azt állították, hogy az ő, végtörleszteni kívánt devizahitelük ténylegesen devizából készült - és elfogadták az MNB által felkínált devizát, mert azt kedvezőbben kapták a piaci árnál. Bár nem volt rá szükségük a végtörlesztésnél, de elfogadták, mert a forintra váltáson nyertek.
3. Talán leginkább az osztrák bankok hiteleit végtörlesztették az adósok. Ugyanis alapvetően az osztrák bankok devizahitelei mögött állt ténylegesen deviza. Legkevésbé az OTP hitelei mögött, mert az OTP-nek szinte csak forintbetétei voltak.

bankvezér 2012.04.15. 09:53:38

Bocsánat, nem két, hanem három dolgot jelenthet. :)
Pedig most nem akartam csalni. :)
Kedves Szerző, bankároknak általában ne higgyen!
Én vagyok az egyedüli kivétel. :)
süti beállítások módosítása