Kire szavazzak?
2014. április 05. írta: Kóczy László

Kire szavazzak?

kire_szavazzak.jpgNyakunkon az országgyűlési választások és nem csak a bizonytalanok esetében merül fel, hogy kire szavazzak. Az egyfordulós választási rendszer, a töredékszavazatok újfajta számítása és az LMP bejutásának kérdése némi taktikus gondolkodásra és szavazásra ad lehetőséget.

Aki tudja

Aki valamilyen pártprogram, eszme, meggyőződés alapján már választott pártot, annak lehetőleg erre a pártra érdemes voksolnia. Lehetőleg, hiszen nem minden pártnak van minden körzetben egyéni jelöltje és nem lehet minden pártra listás szavazatot sem leadni. 

Aki bizalmat szavaz

Aki a jelenlegi kormánynak szavaz további bizalmat, nincs nehéz dolga, hiszen a Fidesz-KDNP jelöltjére kell leadni az egyéni, s ugyanerre a pártra a listás szavazatát is. Mint korábbi bejegyzésünkben kifejtettük, mindkét szavazat értékes, pusztán azért, mert a Fidesz jelöltje több körzetben biztos befutónak tűnik, még minden szavazónak el kell mennie. Ha valahol az ellenzéki pártok rávernek a Fideszre, azért valószínűleg második erőnek megmaradnak, ilyenkor pedig az egyéni és a listás szavazat összesen 2 listás szavazatot ér, ugyanakkor a plusz szavazat egy listás szavazatot elvesz a nyerő erőtől. 

Aki kormányt váltana

Aki a kormányváltásra szavaz (kis k-val), annak kell igazán taktikáznia. Listán valamely, a bejutási küszöböt átugró ellenzéki pártra kell szavaznia. A legújabb eredmények szerint az LMP a bejutás határán van, ez azt jelenti, hogy pár szavazaton múlik a listás szavazatokból kb 5% (azaz kb 5 mandátum) sorsa. Korábbi számolásunk alapján (itt hasonlóra juthatunk) a töredékszavazatok kb 47%-a kerülhet a Fideszhez, azaz az LMP bejutása kb 2-3 mandátumot venne el a Fidesztől (1-2 szavazatot a Kormányváltástól és 1-2 szavazatot a Jobbiktól), ami a képviselők bő 1%-a, a kormánytöbbség kb 5 fővel csökkenne. Egyéniben, ha ellenzéki áll nyerésre, szavazata töredékszavazat lesz, a listára került, tehát az előbb érvelés ismételhető: az LMP-re adott szavazattal vehet el legtöbbet a Fidesz-többségből. Ha a Fidesz jelölt vezet, a helyzet nem ennyire egyértelmű, hiszen a második erőre (gondolom jellemzően Jobbik, vagy Kormányváltás lesz) adott szavazat úgy ad az adott párt töredékszavazataihoz egy pluszt, hogy közben a Fidesztől 1-et elvesz. Ugyanakkor az LMP-re adott szavazat megint játszhatja a mérleg nyelvét - lásd fent.

Aki valami/valaki ellen szavaz

Aki a Fidesz ellen szavaz, az nézze az előbbi paragrafust.

Aki az LMP ellen szavaz, az szavazzon bármire, ezzel csökkenti az LMP bejutásának esélyét.

Aki a kommunisták, nácik, liberálisok, vagy akárki más ellen szavaz (mert egyes pártokra ilyen jelzőket is szoktak aggatni), szavazzon az LMP-re, hiszen mint leírtuk ezzel akár több mandátumot is elvehet az érintett pártoktól.

Aki Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Bajnai Gordon, vagy éppen Vona Gábor ellen szavaz, az tök mindegy, hogy mire szavaz, mert - a közvélemény kutatások alapján - aligha lesz Gyurcsány, Orbán, Bajnai, vagy éppen Vona-mentes törvényhozásunk. Ha valakinél Schiffer verte ki a biztosítékot, szavazzon bárki másra és így van némi esélye a sikerre. Ezesetben persze az összes LMP-s listás és töredékszavazat megy a kukába.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr775956970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása