A Tesla nem akar Apple lenni
2014. június 21. írta: Kóczy László

A Tesla nem akar Apple lenni

teslasupercharger-6.jpgA napokban jelent meg a hír, hogy a Tesla nyílt forrásúvá teszi szabadalmainak egy részét. Érezzük, ahogy árad a szeretet, de azért ne higgyük, hogy ezzel a húzással a Tesla rosszul járna. 

A történet a Mac és a PC harcához hasonlít. A Mac a mai napig csupa Apple szoftvert, hardvert tartalmaz, aki szereti, azok szerint ezért jó, ezért működik hibák nélkül, aki nem, azok szerint pl. ezért nem konfigurálható. PC van rengetegféle, s ez egy tudatos döntés volt valamikor, amikor az IBM a 80-as években lehetővé tette, hogy a gépeikkel kompatibilis számítógépek készülhessenek. Ma jócskán összezavarja a piacot a sok okostelefon és tablet mindenféle operációs rendszerrel, de sokáig a számítógépek nagy része windowsos, Intel alapú, IBM kompatibilis gép volt, jóllehet az IBM addigra már csak egy volt a számtalan gyártó közül. A készülő kompatibilis gépek egy része közel sem az eredeti minőségben készült, de ez az árakat is lejjebb vitte, így a PC minden háztartásba eljuthatott. A programozóknak aztán, ha választaniuk kellett, hogy milyen platformra írják a szoftvereket, nem volt nehéz dolguk, hiszen bizonyos speciális piacoktól eltekintve a legtöbb vásárlót a PC használók között találták. A PC-k nagy száma és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások növelik az egyes PC-k használhatóságát, értékét. Ezt nevezzük egyébként hálózati externáliának. 

A Tesla szabadalmakkal várhatóan sok gyártó sokkal olcsóbban készíthet villanyautókat, s ezek olyan fogyasztókhoz is eljuthatnak, akik Teslát sose engedhetnének meg maguknak. A nagy villanyautós tömegeknek több töltő kútra, megfelelő villamos infrastruktúrára lesz szükségük, s ezt valószínűleg hamarabb kapják meg, mintha csak a Tesla tulajdonosok igényéről lenne szó. (Az igazán durva persze az lesz, amikor elkezdenek ritkulni a benzinkutak - már ha lesz ilyen.) Ez pedig a Tesla autók használhatóságát, értékét is növeli.

Persze ezzel együtt kinőnek a Teslának a versenytársai is, de a Tesla know-howját, legalábbis ami az elektromos autókat illeti nem lehet egyik napról a másikra eltanulni. Mire ez sikerüle Musk már úgyis a Marsra szállít majd embereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr546396503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása