Út és eredmény
2015. szeptember 11. írta: Kóczy László

Út és eredmény

path1.JPGA demokráciát nem az állampolgárok egyenlősége jellemzi, hanem hogy ők dönthetik el, kivé akarnak válni. Létezhet olyan tökéletes vezető, aki úgy is felismeri és pozicióba helyezi a tehetségeket, hogy azok valaha tanulmányok, vagy gyakorlat révén ezt meggyőző módon bemutatták volna - mégis jobban szeretjük azt, végigjárják az elvárt utat. Ugyanígy egy piac ismeretében meghatározhatjuk az egyensúlyi árakat és ezeket akár tövényileg rögzítve egyensúlyba kényszeríthetjük a szereplőket, mégis egy demokráciában jobban szeretjük, ha ezt az egyensúlyt a piac maga találja meg. Valami ilyesmi motiválja azt az ún. Nash programot is, amelyben a kooperatív játékelméleti megoldásokat nonkooperatív egyensúlyokkal támasztjuk alá. Ebben az írásban egy, ebbe a programba illeszkedő, hamarosan megjelenő cikkről lesz szó.

A nonkooperatív játékokat az teszi vonzóvá, hogy a vizsgált egyensúlyok fennmaradásához semmilyen intézményrendszert nem kell feltételeznünk - szemben a kooperatív játékokkal, ahol a megállapodásokat egy tökéletesen hatékony és soha nem hibázó jogszolgálat tartatja be. 

A Journal of Mathematical Economics c folyóiratban megjelnő cikkemben a korábban általam (Theory & Decision, 2007) bevezetett rekurzív magot implementálom, azaz helyezem nonkooperatív alapokra. Magáról a bizonyításról nincs nagyon mit mondani, az ilyen cikkekben jellemzően a környezet megfelelő definiálása a kulcs, a bizonyítás már szinte magától értetődő. Itt is két eredeti ötlet kellett és utána már semmiség az egész - sajnos ezekre az ötletekre vagy tíz évet kellett várnom. 

Az első ötletet a partíciós függvény alakú játékokban megjelenő externáliák teszik szükségessé. Míg egy sima karakterisztikus függvény alakú játékban egy létrejövő koalíciónak az értéke egyértelműen meghatározható a játék többi részének ismerete nélkül is, a PF alakú játékokban az érték függ a többi koalíciótól, így meg kell várni a többi koalíció létrejöttét is. Sajnos azonban a koalíció nem tud visszalépni, így csak akkor fog létrejönni, ha olyan további koalíciók létrejöttére számít, amik a kifizetését kedvezően befolyásolják. Ezt a maradék játékosok, pontosabban a játékmester úgy tudja kihasználni, hogy ha egy a Nagy Tervbe illeszkedő koalíció jön létre, akkor egy ezt támogató egyensúlyt várunk el a többiektől, ha viszont nem, akkor keményen büntetjük. Apró nehézség, ha egy csomó ilyen koalícióval találjuk szembe magunkat, mert más-más stratégia lehet hatékony attól függően, hogy a koalíciók milyen sorrendben jöttek létre. Miért is gond ez? Mert itt csak stacionárius egyensúlyokat illik vizsgálni.

Stacionárius egyensúly? Egy ilyen egyensúly esetén a játékosok a döntéseiket csak a jelen helyzet szerint hozzák a korábbi tapasztalatukat teljesen figyelmen kívül hagyják. Nemstacionárius egyensúlyokkal ugyanis túl könnyű valamit egyensúlynak kihozni. Azaz mintha Hamilton, megelégelve, hogy túl könnyen nyer, a következő futamon bekötött szemmel állna rajthoz. 

Stacionárius stratégiák mellett legfeljebb tippelhetnek, hogy mit kellene lépni és pont ezt használjuk ki. Azzal, hogy tippelnek, bármi is legyen a nyerő stratégia, néha beletalálnak és ha a koalíciók elég óvatosak, a büntetés lehetősége is elveszi a kedvüket a szabálytalankodástól. 

A második ötlet egy sokkal alapvetőbb problémával foglalkozik: a mag típusú megoldások implementációja részjáték-tökéletes egyensúlyokkal dolgozik. Ennek létezéséhez a játék minden részjátékának nemüres maggal kell rendelkeznie. Ez pedig egy szükségtelenül erős követelmény: ha a játéknak nemüres a magja, a részjátékok jelentős részével sosem találkozunk, hiszen az elhajlások veszteségesek (egyébként nem lenne egyensúly). A cikkben bevezetett részjáték-konzisztencia csak az egyensúly kiértékeléséhez szükséges közvetlen környezetét vizsgálja - pont ahogy egy (régi?) GPS is csak a kisebb hibákra készül fel. 

Ezeket az elemeket összerakva igazolható, hogy a közös, előre kiszámíthatatlan hiedelmek mellett a játék stacionárius részjáték-konzisztens egyensúlyai által generált kifizetés-konfigurációk kiadják a rekurzív magot. 

A dolgozat október 30.-ig szabadon hozzférhető a 

http://authors.elsevier.com/a/1Rgvf_6w~60Ut1

címen.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr567778424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása