Ehud Kalai Budapesten!
2016. július 14. írta: Kóczy László

Ehud Kalai Budapesten!

kalai_ehud_ps_73015.jpgA játékelméleti berkekben igazi nagyágyú látogat Budapestre a jövő héten és tart előadást szerdán 2-kor a KTI Budaörsi út 45 alatti szemináriumi termében.

Ehud Kalai Izraelben született és nőtt fel, de tanulmányait már a Berkeley-n végezte, doktorátust a Cornellen szerzett. Három rövid, a Tel-Avivi Egyetemen töltött év után a Northwesternre került, ahol azóta is tanít, s itt a döntési és játéktudományok James J. O'Connor professzora.

Kevés nála ismertebb játékelmélet kutató van, ami köszönhető kiemelkedő tudományszervezői és sokoldalú tudományos munkásságának is. Kalai a játékelmélet vezető folyóiratának, a Games and Economic Behaviornak az alapító-főszerkesztője és az egyik kezdeményezője, majd később elnöke volt a Játékelméleti Társaságnak (Game Theory Society). Munkásságát nehéz összefoglalni, hiszen tucatnyi különböző területen közölt eredményeket. Ha esetleg itt valaki arra gondol, hogy mennyivel jobb lett volna egy területen elérni valami komolyat, az igazság az, hogy Kalainak ez a legtöbb területen sikerült: publikációs listája vagy féltucat Econometrica (a top-top-top elméleti folyóirat), Journal of Economic Theory, Quarterly Journal of Economics, stb. tételt tartalmaz szerzőként, vagy társszerzőként. Neve több eredménnyel is összefonódik, de talán legismertebb a Kalai-Smorodinsky alkumegoldás (l. az ábrán). Ez egy több mint 25 éves, még Nash által előadott problémára ad (axiomatikusan) egy alternatív megoldást - ez olyasmi kicsiben, mint Bolyai alternatív geometriája.

kalai_smorodinsky_example_1.png

A magyar rendszer szerint rég fel kellett volna számolni az irodáját, email címét, de Kalai 73 évesen is új eredményeken dolgozik és töretlen lendülettel publikál. Úton a maastrichti Játékelméleti Világkongresszusra benéz Budapestre, hogy legújabb eredményeit előadja - egyúttal meghallgatja a mi munkáinkat is, szívesen tanácsot ad játékelméleti kutatásokhoz. Előadásának témája: "Tanulás, előjelzés és stabilitás nagy, bizonytalan játékokban". A modellben nagy anonim játékokat vizsgál, melyekben a játékosok típusa privát információ és valamilyen ismeretlen alapvető körülmények függvényében korrelál. Ilyen rendszerekre példák egyes piacok, közlekedési rendszerek, vagy az új technológiák adaptálása. A vizsgált rendszer egy egyértelmű rövidlátó Markov egyensúllyal rendelkezik, ami kis bizonytalanság mellett nagyon jól megjósolható.

Kalai előadása az MTA-KRTK, 1112 Budapest, Budaörsi út 45. alatti VIII. emelet 807-es szemináriumi termében lesz 2016. július 20.-án, szerdán 2 órától az intézet "Economics with Policy" előadássorozatának keretében. Az előadáson a részvétel ingyenes, helyet foglalni érkezési sorrendben lehet a férőhelyek függvényében.

Kalai előadását az MTA-KRTK, a Játékelméleti kutatócsoport és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal K-109354 számú OTKA pályázata támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr88890356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása