HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Hirdetés

Friss topikok

  • Baracskai Zoltán: www.scribd.com/doc/223476909/3-evezred-Sajat-farkaba-harapott-a-tudomanymetrika (2014.12.27. 08:21) Tudomány 2.0
  • G. M. E.: "Attól, hogy (egy részét) továbbhárítja, még csökken a profitja." Én is pontosan így gondoltam, e... (2014.11.14. 20:59) 150
  • Gömöri András: @Robert Somogyi: Viszont a hivatkozott "A Theory of Incentives in Procurement and Regulation" c. k... (2014.11.03. 10:28) Jean Tirole kapta a 2014. évi közgáz Nobelt!
  • dr doktorka: A különbség a két fél között annyi, hogy míg Stiglitz lassan (de biztosan) halad a teljes debilitá... (2014.09.24. 20:21) Stiglitz és Matolcsy a Sötét Erők ellen?
  • dvhr: Arnyaltabb informacio arrol, miert nem lett Bolyai az akademia tagja. www.matud.iif.hu/2010/06/0... (2014.09.09. 17:08) Folyóirat toplista

Mi a menő egyetem?

2014.12.09. 15:42 Kóczy László

vegzos.jpgKözeledik a felvételi, sorra jelennek meg az egyetemi rangsorok. Nemrég került a kezembe a Heti Válasz rangsora. Összesen vagy tucatnyi mutató szerint rangsorolják a felsőoktatási intézményeket. Ezek között van jó és rossz is (erről később) bár az igazán érdekesek talán hiányoznak.

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem heti válasz felvételi corvinus rangsor párosítás óbudai egyetem párosításelmélet

Kerekasztal-beszélgetés a kutatói migrációról

2014.12.02. 23:45 Kóczy László

Holnap kezdődik a PINET (Post-Graduates' International Network) éves multidiszciplináris konferenciája, aminek témája a migráció. Este 19 órától filmvetítés és kerekasztal beszélgetés lesz, melynek egyik résztvevője leszek. Akit érdekel a konferencia, előzetes regisztráció nélkül is látogatható. A konferencia programja itt, vagy a PINET Facebook oldalán tekinthető meg.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia migráció kerekasztal-beszélgetés PINET

150

2014.10.23. 17:12 Kóczy László

150.jpgBár érdekel a politika, van, mikor az érvek annyira meggyőzőek, hogy az ember tényleg nem tud mit szólni. Legjobb, ha megy szépen dolgozni, így az ünnep közepén is egy gyakorlófeladatot osztanék meg az olvasókkal. Az IO zh-ra készülő hallgatóknak feltétlen ajánlom, hogy próbálkozzanak egyénileg, mielőtt a megoldást megtekintik, ehhez minden segédeszköz használható: könyv, jegyzet, laptop, mobiltelefon, de utóbbiak csak repülő-üzemmódban (pontosabban minden megkezdett gibabájt adatforgalomért 150 pont levonás).
Természetesen a feladat és a valóság közötti bármilyen hasonlóság a véletlen szüleménye.

5 komment

Címkék: varga mihály adó zh nobel díj internetadó gyakorlófeladat IO jean tirole

Kisajátítás vagy piaci fegyelem?

2014.10.16. 15:51 Kóczy László

hypoaa.jpg"Ez kisajátítás" - Alkotmánybírósághoz fordul az MKB volt tulajdonosa címmel jelent meg egy tegnapi cikk, mely szerint egy német bank (Bayerische Landesbank) elvesztette az osztrák Hypo Alpe-Adria Bank felé fennálló 800 millió eurós követelését, miután az csődbe ment. A csőd oka az volt, hogy az osztrák bank kockázatos hitelekbe fektette a forrásait a jugoszláv utódállamokban és azok bedőltek. A német bank arra hivatkozott, hogy állami garancia védte a befektetését. Kiss Hubert János írása.

Szólj hozzá!

Címkék: ausztria bank mkb bankcsőd bayerische landesbank kiss hubert jános hypo alpe adria

Tirole-ról a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

2014.10.15. 00:13 Kóczy László

kossuth.pngA Kossuth rádió 180 perc c. műsorában beszéltem reggel fél 7 körül arról, hogy miért Tirole kapott Nobel díjat. Nem vártam, hogy engem fognak kérdezni; mindenesetre - erős idegzetűek - az október 14-i adásban hallgathatják meg mindezt. A teljes adás itt hallgatható meg. (a kérdéses rész 36:16-tól).

Szólj hozzá!

Címkék: kossuth rádió nobel díj 180 perc jean tirole

Jean Tirole kapta a 2014. évi közgáz Nobelt!

2014.10.13. 21:13 Kóczy László

tirole.jpgMár megint (alkalmazott) játékelmélet-kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat! Jean Tirole-t, a Toulouse School of Economics professzorát régóta az esélyesek között emlegették, ellene leginkább az szólt, hogy európai és kontinentális európai nem is tudom mikor kapott utoljára ilyen Nobelt.

6 komment

Címkék: nobel díj IO piacelmélet jean tirole

5th Annual Financial Markets Liquidity Conference

2014.10.09. 16:15 Kóczy László

Az MTA-KRTK „Lendület” Játékelméleti Kutatócsoport és a Corvinus Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék 2014. november 20-21-én nemzetközi konferenciát szervez pénzügyi piaci likviditás témakörében a Budapesti Corvinus Egyetemen. Már-már hagyományosnak tekinthető eseményt ötödik alkalommal rendezzük meg. A konferenciafelhívásra sok érdekes beadvány érkezett, kezd kialakulni a konferencia programterve

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia pénzügy corvinus játékelmélet gabrielle demange AFML yakov amihud

Stiglitz és Matolcsy a Sötét Erők ellen?

2014.09.24. 12:39 Kóczy László

star-wars-matolcsy-stiglitz.jpgA nyári IEA világkongresszuson ülve kicsit meglepődtem, mikor a Nobel-díjas Joseph Stiglitz határozottan nekiment a mai - ha úgy tetszik ortodox - közgazdaságtannak. Mintha egy szakállas Matolcsy beszélt volna a pódiumon. Argumentum ad verecundiam vagy Matolcsynak igaza van? És mit mond ez a Pallasz Athéné programról? 

1 komment

Címkék: kutatás tudomány soros györgy ceu iea matolcsy györgy közgazdaságtudomány joseph stiglitz unortodox közgazdaságtan iea world congress pallasz athéné közgondolkodási program jatékelmélet

Tim Roughgarden előadása szeptember 11-én

2014.09.04. 17:33 Kóczy László

roughgarden.jpgA KRTK "Economics with Policy" előadássorozatának következő alkalmával szeptember 11-én csütörtökön du. 2 órakor a Budaörsi út 45. VIII/807 szeminárium-teremben Tim Roughgarden a Stanford Egyetem associate professzora tart előadást Approximately Optimal Mechanism Design: Motivation, Examples, and Lessons Learned címmel. Tim amellett, hogy egy híresen szimpatikus kutató, kiváló, szórakoztató előadó, fiatal kora ellenére olyan eredményeket mutathat fel, amikre akárki büszke lehetne. Bár témavezetője a magyar Tardos Éva, a Cornell professzora, ez az első alkalom, hogy Timet hazánkban láthatjuk vendégül.

Szólj hozzá!

Címkék: előadás price of anarchy tim roughgarden krtk mechanizmustervezés

NEP-GTH a twitteren!

2014.09.02. 12:00 Kóczy László

nep.pngMostantól a nep-gth hírlevélbe beválogatott cikkek linkjei elérhetők a twitteren is. 

Mi a nep-gth?

Szólj hozzá!

Címkék: twitter RePEc nep-gth

Egyetemi rangsorok: a méret a lényeg?

2014.07.23. 19:33 Kóczy László

1988egerszegi.jpgUniversity of Budapest. Nem először merül fel a budapesti egyetemek összevonása, most állítólag azért, hogy összegyúrva legalább legyen egy, nemzetközi szinten is látható magyar egyetem. Láttunk már hasonlót, bár a nemzetközi rangsorok figyelése új, merőben új elem. A terveket a kormány rögtön cáfolta, de remélem, hogy az összefogást és nem az egyetemek nemzetközi szintre emelését. 

9 komment

Címkék: google pagerank felsőoktatás egyetem bme minőség elte corvinus rangsor ceu mennyiség eltecon pécsi egyetem óbudai egyetem hivatkozásanalízis alexandru nichifor

Call for papers: 5th Annual Financial Market Liquidity Conference, Budapest

2014.06.25. 07:45 Kóczy László


afmlc_kis.pngAz MTA-KRTK "Lendület" Játékelméleti Kutatócsoport és a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéke 2014. november 20-21-én nagyszabású nemzetközi konferenciát szervez a pénzügyi piaci likviditás témakörében a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia pénzügy likviditás carlo acerbi gabrielle demange peter feldhütter zsuzsa huszar kondor peter kondor imre fabrizio lillo rosario mantegna

A Tesla nem akar Apple lenni

2014.06.21. 18:30 Kóczy László

teslasupercharger-6.jpgA napokban jelent meg a hír, hogy a Tesla nyílt forrásúvá teszi szabadalmainak egy részét. Érezzük, ahogy árad a szeretet, de azért ne higgyük, hogy ezzel a húzással a Tesla rosszul járna. 

Szólj hozzá!

Címkék: apple tesla hálózati externáliák IBM elon musk

Stiglitz a jövedelemfüggő hiteltörlesztésről

2014.06.20. 07:30 Kóczy László

stiglitz.jpgNyerhetnek  devizahitelesek akárhány pert a bankok ellen, a hitelek visszafizetésének akadálya egyszerűen az, hogy sok hitelesnek nincs elég pénze, nincs elég jövedelme. A diákhitelnél már ismert jövedelemfüggő törlesztés ennek az alapvető problémának a kezelésében segít. A témáról Joseph Stiglitz a Nemzetközi Közgazdasági Társaság világkongresszusán beszélt mostanában megjelent könyve kapcsán. Vendégszerzőnk Csóka Péter és Berlinger Edina.

6 komment

Címkék: diákhitel iea joseph stiglitz berlinger edina csóka péter jövedelemfüggő törlesztés iea world congress

IEA Világkongresszus volt

2014.06.17. 12:00 Kóczy László


iea-wc-sm.pngA múlt héten volt az International Economic Association (Nemzetközi Közgazdasági Egyesület) világkongresszusa. Mivel Magyarországról összesen két és felen voltunk, pár tanulság.

Szólj hozzá!

Az Open Access dilemmája

2014.06.16. 08:00 Kóczy László

KéN.pngA napokban lesz szabadon hozzáférhető a Könyv és Nevelés c. folyóiratban megjelent cikkem. A téma az Open Access, azaz a szabad hozzáférés dilemmája. A cikkben igyekeztem összeszedni a közgazdaság-tudományi publikálás folyamatának fontosabb lépéseit, és igyekeztem összehasonlítani a tudományos eredmények szabad hozzáférésű publikálásának alternatíváit. 

A részletes tanulmány a Könyv és Nevelés 2014/1. számában "A publikálás folyamata és az Open Acces dilemmái a közgazdaság-tudományban" címmel jelent meg és itt lesz elérhető.

1 komment

Hova parkoljak a biciklimmel?

2014.06.03. 12:34 Kóczy László

fietsen-bij-het-station.jpgEgy tegnapi cikk szerint a tolvaj a tárolóból mindig a szélső biciklit viszi el. A cikk írója is felveti: "ha senki nem akar a tároló szélén lenni, akkor ezt így hogy?” A probléma nem is olyan egyszerű.

Mivel a szélére senki nem akar lakatolni, a szélső helyek üresen maradnak, tehát az eggyel beljebbi válik szélsővé, így, akár Romhányi versében, ahol a kecske csak a káposzta külső leveleit eszi meg, de "erre eme beljebb elhelyezett levelek lettek fedelek", s a káposzta szépen elfogy, itt is elfogynak a biztonságos parkolóhelyek. 

A kerékpárt mégis el kell valahol helyezni.

5 komment

Címkék: bicikli biciklitároló

Kik állnak az Európai Parlament frakciói mögött?

2014.05.31. 08:00 Kóczy László

euvoteplus.pngEgy korábbi bejegyzésben beszámoltunk az eurovoteplus.eu oldalon futó kutatásról. Bár szavazni továbbra is lehet, nyilván a valódi választásig leadott szavazatok az érdekesek. 22000 látogató összesen 3673 szavazatot adott le, ezekről készültek el az első összesítő statisztikák. 

Szólj hozzá!

Címkék: választás zöldek európai parlament európai néppárt szabadság és demokrácia szocialisták és demokraták egységes baloldal konzervatívok és reformerek eurovoteplus

Nichifor: Megoldások kereskedelmi hálózatokra

2014.05.20. 13:00 Kóczy László

hansa.jpgMától egy bő hétre vendégünk Alex Nichifor (St. Andrews). Elsősorban velem fog dolgozni különböző közös cikkeken, de szívesen találkozik bárkivel; a találkozóra remek alkalom a csütörtök reggel tartandó, fenti című előadása. A részletek:

Alexandru Nichifor: Solutions for Trading Networks
Idő: 2014. május 22. 10 óra
Helyszín: Budaörsi út 45., 8. emeleti szeminárium terem.-

Az előadást kb 1 órásra tervezzük. 

Ha valaki ezt az előadást elmulasztaná, a NEXT2014 workshopon "Targeted vs. Collective Information Sharing in Networks" címmel egy másik előadást is meghallgathat Alextől. 

3 komment

Címkék: előadás kereskedelem hálózatok rangsor játékelmélet társadalmi döntések elmélete alexandru nichifor párosításelmélet

Nem tetszik a rendszer?

2014.05.12. 21:58 Kóczy László

euvoteplus.pngNem tetszik a választási rendszer? Szavazz a Te szabályod szerint! Kb. így foglalhatnánk össze az EuroVote+ kezdeményezés lényegét mely lehetőséget ad arra, hogy az Európai Unió parlamenti választásán élesben, bár versenyen kívül több különböző választási rendszer szerint is leadhassuk szavazatunkat. 

1 komment

Címkék: választás eu európai unió európai parlament választási rendszer

132, vagy 133: ég és föld?

2014.04.07. 13:04 Kóczy László

twins.jpgAki a cím alapján valami politikai cikket vár, csalódni fog. Nyilván a sajtóhírek szintjén van jelentősége annak, hogy meglesz-e a kétharmad vagy nem. Gyakorlatilag azonban jelentősége annak lenne, hogy a Fidesz-KDNP 140, vagy 120 szavazatot visz. 132 vagy 133? Majdnem mindegy. Szinte ikrek.

Szólj hozzá!

Címkék: választás fidesz kétharmad voks2014

Kire szavazzak?

2014.04.05. 22:09 Kóczy László

kire_szavazzak.jpgNyakunkon az országgyűlési választások és nem csak a bizonytalanok esetében merül fel, hogy kire szavazzak. Az egyfordulós választási rendszer, a töredékszavazatok újfajta számítása és az LMP bejutásának kérdése némi taktikus gondolkodásra és szavazásra ad lehetőséget.

Szólj hozzá!

Címkék: választás fidesz gyurcsány ferenc orbán viktor jobbik bajnai gordon vona gábor kormányváltás lmp töredékszavazatok

Érdemes szavazni

2014.04.02. 14:15 Kóczy László

vote.jpgEgy kedves kollégám keresett meg a következő kérdéssel. Tegyük fel, hogy a Fidesz, a közvélemény-kutatók előrejelzései szerint 50% körüli eredményt produkál. Zavarna-e, ha ezzel a parlamenti helyek 80%-át szerezné meg. Kérdése természetesen arra vonatkozott, hogy a választási rendszer apró változásai és esetleg a választási körzetek tendenciózus kialakítása segítheti a kormányzó pártokat.

3 komment

Címkék: választás fidesz társadalmi döntések elmélete választási körzetek

NEXT2014 - 2nd Workshop on Networks and Externalities

2014.03.21. 00:10 Kóczy László

NEXTlogo_1.PNGA tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva idén is megrendezzük a NEXT workshopot május 26-27-i dátummal. Idén meghívott előadóink Bhaskar Dutta, Sergio Currarini és Walid Saad lesznek. A workshopra cikkel, vagy bővített absztrakttal lehet jelentkezni; a részvétel ingyenes, a jelentkezési határidő április 15. Részletek ITT.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia next bhaskar dutta sergio currarini walid saad

Stratégiai konfliktusok Európában - frissítve!

2014.03.11. 15:09 Kóczy László

see.jpgFrissítve!

Stratégiai konfliktusok Európában címmel tartok rövid előadást a Délkelet Európa Alapítvány és Kutatóközpont meghívására a "Játékelmélet a közjó-típusú játszmákban" témában 2014. március 12.-én (holnap) este 5 órától a Károli Bölcsészkar dísztermében (1088 Budapest, Reviczki u. 4.) megrendezett XIX. tudományos tanácskozásán.

Szólj hozzá!

Címkék: előadás konferencia játékelmélet délkelet európa alapítvány