HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Hirdetés

Friss topikok

Stiglitz és Matolcsy a Sötét Erők ellen?

2014.09.24. 12:39 Kóczy László

star-wars-matolcsy-stiglitz.jpgA nyári IEA világkongresszuson ülve kicsit meglepődtem, mikor a Nobel-díjas Joseph Stiglitz határozottan nekiment a mai - ha úgy tetszik ortodox - közgazdaságtannak. Mintha egy szakállas Matolcsy beszélt volna a pódiumon. Argumentum ad verecundiam vagy Matolcsynak igaza van? És mit mond ez a Pallasz Athéné programról? 

1 komment

Címkék: kutatás tudomány soros györgy ceu iea matolcsy györgy közgazdaságtudomány joseph stiglitz unortodox közgazdaságtan iea world congress pallasz athéné közgondolkodási program jatékelmélet

Tim Roughgarden előadása szeptember 11-én

2014.09.04. 17:33 Kóczy László

roughgarden.jpgA KRTK "Economics with Policy" előadássorozatának következő alkalmával szeptember 11-én csütörtökön du. 2 órakor a Budaörsi út 45. VIII/807 szeminárium-teremben Tim Roughgarden a Stanford Egyetem associate professzora tart előadást Approximately Optimal Mechanism Design: Motivation, Examples, and Lessons Learned címmel. Tim amellett, hogy egy híresen szimpatikus kutató, kiváló, szórakoztató előadó, fiatal kora ellenére olyan eredményeket mutathat fel, amikre akárki büszke lehetne. Bár témavezetője a magyar Tardos Éva, a Cornell professzora, ez az első alkalom, hogy Timet hazánkban láthatjuk vendégül.

Szólj hozzá!

Címkék: előadás price of anarchy tim roughgarden krtk mechanizmustervezés

NEP-GTH a twitteren!

2014.09.02. 12:00 Kóczy László

nep.pngMostantól a nep-gth hírlevélbe beválogatott cikkek linkjei elérhetők a twitteren is. 

Mi a nep-gth?

Szólj hozzá!

Címkék: twitter RePEc nep-gth

Egyetemi rangsorok: a méret a lényeg?

2014.07.23. 19:33 Kóczy László

1988egerszegi.jpgUniversity of Budapest. Nem először merül fel a budapesti egyetemek összevonása, most állítólag azért, hogy összegyúrva legalább legyen egy, nemzetközi szinten is látható magyar egyetem. Láttunk már hasonlót, bár a nemzetközi rangsorok figyelése új, merőben új elem. A terveket a kormány rögtön cáfolta, de remélem, hogy az összefogást és nem az egyetemek nemzetközi szintre emelését. 

9 komment

Címkék: google pagerank felsőoktatás egyetem bme minőség elte corvinus rangsor ceu mennyiség eltecon pécsi egyetem óbudai egyetem hivatkozásanalízis alexandru nichifor

Call for papers: 5th Annual Financial Market Liquidity Conference, Budapest

2014.06.25. 07:45 Kóczy László


afmlc_kis.pngAz MTA-KRTK "Lendület" Játékelméleti Kutatócsoport és a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszéke 2014. november 20-21-én nagyszabású nemzetközi konferenciát szervez a pénzügyi piaci likviditás témakörében a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia pénzügy likviditás carlo acerbi gabrielle demange peter feldhütter zsuzsa huszar kondor peter kondor imre fabrizio lillo rosario mantegna

A Tesla nem akar Apple lenni

2014.06.21. 18:30 Kóczy László

teslasupercharger-6.jpgA napokban jelent meg a hír, hogy a Tesla nyílt forrásúvá teszi szabadalmainak egy részét. Érezzük, ahogy árad a szeretet, de azért ne higgyük, hogy ezzel a húzással a Tesla rosszul járna. 

Szólj hozzá!

Címkék: apple tesla hálózati externáliák IBM elon musk

Stiglitz a jövedelemfüggő hiteltörlesztésről

2014.06.20. 07:30 Kóczy László

stiglitz.jpgNyerhetnek  devizahitelesek akárhány pert a bankok ellen, a hitelek visszafizetésének akadálya egyszerűen az, hogy sok hitelesnek nincs elég pénze, nincs elég jövedelme. A diákhitelnél már ismert jövedelemfüggő törlesztés ennek az alapvető problémának a kezelésében segít. A témáról Joseph Stiglitz a Nemzetközi Közgazdasági Társaság világkongresszusán beszélt mostanában megjelent könyve kapcsán. Vendégszerzőnk Csóka Péter és Berlinger Edina.

6 komment

Címkék: diákhitel iea joseph stiglitz berlinger edina csóka péter jövedelemfüggő törlesztés iea world congress

IEA Világkongresszus volt

2014.06.17. 12:00 Kóczy László


iea-wc-sm.pngA múlt héten volt az International Economic Association (Nemzetközi Közgazdasági Egyesület) világkongresszusa. Mivel Magyarországról összesen két és felen voltunk, pár tanulság.

Szólj hozzá!

Az Open Access dilemmája

2014.06.16. 08:00 Kóczy László

KéN.pngA napokban lesz szabadon hozzáférhető a Könyv és Nevelés c. folyóiratban megjelent cikkem. A téma az Open Access, azaz a szabad hozzáférés dilemmája. A cikkben igyekeztem összeszedni a közgazdaság-tudományi publikálás folyamatának fontosabb lépéseit, és igyekeztem összehasonlítani a tudományos eredmények szabad hozzáférésű publikálásának alternatíváit. 

A részletes tanulmány a Könyv és Nevelés 2014/1. számában "A publikálás folyamata és az Open Acces dilemmái a közgazdaság-tudományban" címmel jelent meg és itt lesz elérhető.

1 komment

Hova parkoljak a biciklimmel?

2014.06.03. 12:34 Kóczy László

fietsen-bij-het-station.jpgEgy tegnapi cikk szerint a tolvaj a tárolóból mindig a szélső biciklit viszi el. A cikk írója is felveti: "ha senki nem akar a tároló szélén lenni, akkor ezt így hogy?” A probléma nem is olyan egyszerű.

Mivel a szélére senki nem akar lakatolni, a szélső helyek üresen maradnak, tehát az eggyel beljebbi válik szélsővé, így, akár Romhányi versében, ahol a kecske csak a káposzta külső leveleit eszi meg, de "erre eme beljebb elhelyezett levelek lettek fedelek", s a káposzta szépen elfogy, itt is elfogynak a biztonságos parkolóhelyek. 

A kerékpárt mégis el kell valahol helyezni.

5 komment

Címkék: bicikli biciklitároló

Kik állnak az Európai Parlament frakciói mögött?

2014.05.31. 08:00 Kóczy László

euvoteplus.pngEgy korábbi bejegyzésben beszámoltunk az eurovoteplus.eu oldalon futó kutatásról. Bár szavazni továbbra is lehet, nyilván a valódi választásig leadott szavazatok az érdekesek. 22000 látogató összesen 3673 szavazatot adott le, ezekről készültek el az első összesítő statisztikák. 

Szólj hozzá!

Címkék: választás zöldek európai parlament európai néppárt szabadság és demokrácia szocialisták és demokraták egységes baloldal konzervatívok és reformerek eurovoteplus

Nichifor: Megoldások kereskedelmi hálózatokra

2014.05.20. 13:00 Kóczy László

hansa.jpgMától egy bő hétre vendégünk Alex Nichifor (St. Andrews). Elsősorban velem fog dolgozni különböző közös cikkeken, de szívesen találkozik bárkivel; a találkozóra remek alkalom a csütörtök reggel tartandó, fenti című előadása. A részletek:

Alexandru Nichifor: Solutions for Trading Networks
Idő: 2014. május 22. 10 óra
Helyszín: Budaörsi út 45., 8. emeleti szeminárium terem.-

Az előadást kb 1 órásra tervezzük. 

Ha valaki ezt az előadást elmulasztaná, a NEXT2014 workshopon "Targeted vs. Collective Information Sharing in Networks" címmel egy másik előadást is meghallgathat Alextől. 

3 komment

Címkék: előadás kereskedelem hálózatok rangsor játékelmélet társadalmi döntések elmélete alexandru nichifor párosításelmélet

Nem tetszik a rendszer?

2014.05.12. 21:58 Kóczy László

euvoteplus.pngNem tetszik a választási rendszer? Szavazz a Te szabályod szerint! Kb. így foglalhatnánk össze az EuroVote+ kezdeményezés lényegét mely lehetőséget ad arra, hogy az Európai Unió parlamenti választásán élesben, bár versenyen kívül több különböző választási rendszer szerint is leadhassuk szavazatunkat. 

1 komment

Címkék: választás eu európai unió európai parlament választási rendszer

132, vagy 133: ég és föld?

2014.04.07. 13:04 Kóczy László

twins.jpgAki a cím alapján valami politikai cikket vár, csalódni fog. Nyilván a sajtóhírek szintjén van jelentősége annak, hogy meglesz-e a kétharmad vagy nem. Gyakorlatilag azonban jelentősége annak lenne, hogy a Fidesz-KDNP 140, vagy 120 szavazatot visz. 132 vagy 133? Majdnem mindegy. Szinte ikrek.

Szólj hozzá!

Címkék: választás fidesz kétharmad voks2014

Kire szavazzak?

2014.04.05. 22:09 Kóczy László

kire_szavazzak.jpgNyakunkon az országgyűlési választások és nem csak a bizonytalanok esetében merül fel, hogy kire szavazzak. Az egyfordulós választási rendszer, a töredékszavazatok újfajta számítása és az LMP bejutásának kérdése némi taktikus gondolkodásra és szavazásra ad lehetőséget.

Szólj hozzá!

Címkék: választás fidesz gyurcsány ferenc orbán viktor jobbik bajnai gordon vona gábor kormányváltás lmp töredékszavazatok

Érdemes szavazni

2014.04.02. 14:15 Kóczy László

vote.jpgEgy kedves kollégám keresett meg a következő kérdéssel. Tegyük fel, hogy a Fidesz, a közvélemény-kutatók előrejelzései szerint 50% körüli eredményt produkál. Zavarna-e, ha ezzel a parlamenti helyek 80%-át szerezné meg. Kérdése természetesen arra vonatkozott, hogy a választási rendszer apró változásai és esetleg a választási körzetek tendenciózus kialakítása segítheti a kormányzó pártokat.

3 komment

Címkék: választás fidesz társadalmi döntések elmélete választási körzetek

NEXT2014 - 2nd Workshop on Networks and Externalities

2014.03.21. 00:10 Kóczy László

NEXTlogo_1.PNGA tavalyi rendezvény sikerén felbuzdulva idén is megrendezzük a NEXT workshopot május 26-27-i dátummal. Idén meghívott előadóink Bhaskar Dutta, Sergio Currarini és Walid Saad lesznek. A workshopra cikkel, vagy bővített absztrakttal lehet jelentkezni; a részvétel ingyenes, a jelentkezési határidő április 15. Részletek ITT.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia next bhaskar dutta sergio currarini walid saad

Stratégiai konfliktusok Európában - frissítve!

2014.03.11. 15:09 Kóczy László

see.jpgFrissítve!

Stratégiai konfliktusok Európában címmel tartok rövid előadást a Délkelet Európa Alapítvány és Kutatóközpont meghívására a "Játékelmélet a közjó-típusú játszmákban" témában 2014. március 12.-én (holnap) este 5 órától a Károli Bölcsészkar dísztermében (1088 Budapest, Reviczki u. 4.) megrendezett XIX. tudományos tanácskozásán.

Szólj hozzá!

Címkék: előadás konferencia játékelmélet délkelet európa alapítvány

Ön mit lépne Putyin helyében?

2014.03.03. 22:15 Kóczy László

putin-chess1.jpgHol alkalmazható a játékelmélet, ha nem egy (hideg)háborúhoz hasonló fegyveres konfliktusban! Mint ismeretes a kubai rakétaválságot már Neumann Jánosék segítségével oldották meg, kézenfekvő tehát, hogy krími konfliktust is stratégiailag elemezzük. Sajnos az elemzésnek mi magunk vagyunk a korlátai: nem tudunk Putyin fejével gondolkodni.

172 komment

Címkék: eu ukrajna európai unió putyin sakk john kerry egyesült államok hidegháború catherine ashton krími-válság

Melyik képviselőjelöltet ajánljuk? Avagy: menjek balra, hogy jobbra menjek?

2014.02.26. 11:11 Kóczy László

doktorhudson.jpgKészül az ország a választásra, folyik az ajánlások gyűjtése. Idén először egy szavazó több jelöltet is támogathat: ezt a lehetőséget (is) a kormánytöbbség szavazta meg, de Gyöngyös polgármestere ezzel a lehetőséggel élve veszítette el pártja, a Fidesz támogatását. Kinek volt jó Faragó aláírása és általában: melyik jelöltet támogassuk aláírásunkkal? A végén joggal merül fel a Disney Verdák főhőse, Villám McQueen örökbecsű kérdése: "menjek balra, hogy jobbra menjek?" (a képen Doki bemutatja).

Szólj hozzá!

Címkék: választás mszp fidesz pm kdnp ajánlás összefogás lp dk lmp

Stratégiák és taktikák a Való Világban

2014.02.10. 12:23 Kóczy László

Az Origó a valóságshowkban alkalmazott taktikákról kérdezett.

Szólj hozzá!

Címkék: origo valóságshow való világ éden hotel

Így lett bankcsőd egy fagyizásból

2014.02.05. 11:39 Kóczy László

fagyizas-bankcsod.png
A fenti címmel címlapon közli az Index Kiss Hubert János, a Játékelméleti Kutatócsoport kutatójának elemzését.

Szólj hozzá!

Címkék: index bankcsőd kiss hubert jános

Játékelméleti konferenciák 2014-ben

2014.01.31. 14:49 Kóczy László

Idén az alábbi konferenciákon érdemes rajta tartanunk a szemünket: 12th SCW, Sotomayor 70, SING10, esetleg SAET, de lesz több, egyes részterületek számára izgalmas konferencia, illetve több érdekes nyári iskola is. 

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia

Zárolás: kis pénz - kis suli?

2013.11.27. 13:10 Kóczy László

lock-on-safe.jpgA kormány úgy gondolja, hogy - zárolásokkal - megint milliárdokat kell elvonni a felsőoktatástól. Mindezt akkor, amikor a magyar egyetemi oktatók bérezése már így is drámaian elmarad a nemzetközi szinttől. Nyilván a munkája is, de miközben folyamatosan nőnek az elvárások (csak minősített oktató lehet vezető oktató, nőnek az óraszámok, egyre inkább elvárás a nyelvtudás, a nemzetközi publikáció, stb.), a fizetések évek óta (5 éve) nem változtak. 

43 komment

Címkék: kutatás közélet tudomány kormány egyetem rangsor óbudai egyetem

Mini-workshop

2013.11.18. 18:18 Kóczy László

November 21-én 9 órától mini-konferenciát tartunk a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet 804-es szemináriumtermében.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia szeminárium biro peter csercsik david csoka endre kiss hubert janos flip klijn sziklai balazs csorba gergely