HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

  • BircaHang Média szerkesztősége: @Kóczy László: Miért jó, ha minden magyar taxifucar árának negyede 2 amerikai emberke ofsór szám... (2016.05.20. 05:46) Lehet-e überelni?
  • egysmás: @kvadrillio: Aszittem az a baj, hogy az rezsim alacsonyan tartja a forint értékét és a kiszámíthat... (2015.11.28. 14:35) Hol lesz a következő Párizs?
  • paráznabillegető: a migráns azé, aki befogadja. ilyen egyszerű. (2015.09.16. 14:46) Kié a migráns?
  • Kóczy László: Tökéletes módszer nincs, de az eigenfactor.org-on szereplő Article Influence Score egy elég korrek... (2015.09.11. 15:33) Élet az impakt faktoron túl?
  • Kovacs Nocraft Jozsefne: @еphart: Miért, nagyon hiányzik már egy kis zsidózás? Tőlem ugyan hiába várod, de nem is kell ne... (2015.07.01. 18:06) A nagyjából egyforma választókörzetek esete

Kint sincs, bent sincs, mégis az EU-ban van

2016.05.23. 09:03 Kóczy László


brexit_flag_s.pngMiközben keleten mindenki EU tag akar lenni, a cső másik végén a britek már mennének ki. Játékelméleti elemzés következik.

Szólj hozzá!

Címkék: eu svédország hollandia európai unió monotonitás egyesült királyság játékelmélet kooperatív európai unió tanácsa európai egyesült államok egyéni racionalitás

Lehet-e überelni?

2016.05.18. 10:48 Kóczy László


uber-v-taxi.jpgVárhatóan betiltásra kerül az Uber. Vajon a szabályozó népszerűtlen, de szükséges intézkedéséről van szó, vagy ez a jogászdiktatúra újabb túlkapása? Mit nyerünk és mit veszíthetünk? 

7 komment

Címkék: budapest taxi szabályozás ár árverseny oszkár 6x6 bkk uber elit taxi holtteher-veszteség bizalmi termék

Mióta diktálhat nekünk Európa?

2016.05.12. 15:13 Kóczy László

eu-juncker.jpgMinden országnak be kell fogadnia menekülteket, Magyarországnak konkrétan 1290 migránst, különben büntetést fizet, elutasított migránsonként 250000 eurót. A kormánynak most esett le, hogy százmilliárd forintról beszélünk. Hogy is van ez? Mióta diktálhat nekünk Brüsszel? 

Szólj hozzá!

Címkék: politika eu kormány európai unió luxemburg hatalmi index eu miniszterek tanácsa európai unió tanácsa unortodox közgazdaságtan egk migránsok jean-claude juncker migráns válság

Brexit: baj, vagy buli?

2016.04.18. 17:07 Kóczy László

woman-eating-cake.jpgAz egyik vezető hírportál szalagcíme szerint "Egy lakás árába fájna mindenkinek a Brexit", azaz a britek kilépése az Európai Unióból. Ebben a címben keveredik a csúsztatás, a szenzációhajhász ferdítés és a szokásos félreszámolás. Na de akkor mennyibe is kerül nekünk valójában? Avagy: mekkora szelet mard nekünk az EU büdzséből?

Szólj hozzá!

Címkék: eu európai unió költségvetés miniszterek tanácsa európai unió tanácsa egyszerű játék brexit shapley shubik index

Hol lesz a következő Párizs?

2015.11.27. 08:06 Kóczy László

brussels-terror--g_3506981b.jpgA párizsi terrortámadás a tömegek számára azért sokkoló, mert messze a frontvonalak mögött, civileket ért támadás. Ha ez Európa egyik fellegvárában lehetséges, akkor - elvileg - minden európai polgárnak rettegnie kell, kellene. A támadás után több országban razziák indultak, hogy a további hasonló támadásokat megelőzzék... de egyáltalán meg lehet-e előzni a terrortámadásokat? 

5 komment

Címkék: kommunikáció hálózat terrorizmus játékelmélet shapley érték herbert hamers

Kié a migráns?

2015.09.16. 00:19 Kóczy László

dam.jpgKire tartoznak a Szerbiából Magyarországra áramló migránsok? A szerb álláspont szerint csak az maradhat Szerbiában, aki nem jutott Magyarországra, onnan - kiutasítás esetén is - Magyarország feladata a migránsok ellátása. Egy axiomatikus megközelítés (féle) következik. 

18 komment

Címkék: magyarország ausztria görögország schengen víz drótkerítés nílus migránsok folyómegosztási játék schengeni övezet migráns válság tibs dublini egyezmény schengeni határok

Út és eredmény

2015.09.11. 19:02 Kóczy László

path1.JPGA demokráciát nem az állampolgárok egyenlősége jellemzi, hanem hogy ők dönthetik el, kivé akarnak válni. Létezhet olyan tökéletes vezető, aki úgy is felismeri és pozicióba helyezi a tehetségeket, hogy azok valaha tanulmányok, vagy gyakorlat révén ezt meggyőző módon bemutatták volna - mégis jobban szeretjük azt, végigjárják az elvárt utat. Ugyanígy egy piac ismeretében meghatározhatjuk az egyensúlyi árakat és ezeket akár tövényileg rögzítve egyensúlyba kényszeríthetjük a szereplőket, mégis egy demokráciában jobban szeretjük, ha ezt az egyensúlyt a piac maga találja meg. Valami ilyesmi motiválja azt az ún. Nash programot is, amelyben a kooperatív játékelméleti megoldásokat nonkooperatív egyensúlyokkal támasztjuk alá. Ebben az írásban egy, ebbe a programba illeszkedő, hamarosan megjelenő cikkről lesz szó.

Szólj hozzá!

Címkék: cikk partíciós függvény részjáték tökéletesség rekurzív mag journal of mathematical economics részjáték konzisztencia stacionárius egyensúly

Élet az impakt faktoron túl?

2015.07.09. 17:36 Kóczy László

penaltykick_kapu_nelkul.jpgPénz hiányában lejárt a Magyar Tudományos Művek Tára impakt faktor előfizetése. Így a továbbiakban a magyar tudományos körökben hivatalosan nem lehet a tudományos munkásság egyik fő mutatójaként használt impakt faktor értékekről beszélni.

2 komment

Címkék: foci isi impakt faktor mtmt eigenfactor eigenfactor.org institute for scientific information nkfih

A nagyjából egyforma választókörzetek esete

2015.06.30. 11:10 Kóczy László

puzzle_hu.pngA magyar választások két részből állnak: szavazhatunk listákra, illetve egyéni körzetekben. Az előbbivel kapcsolatban viszonylag kevés a kérdés, utóbbinál kritikus a választókörzetek kialakítása. A választási módszerek egyik vezető folyóirata, a Mathematical Social Sciences ma közölte a témában megjelent, Biró Péterrel és Sziklai Balázzsal közösen írt cikkünket (augusztus 19.-ig ingyenesen letölthető!).

6 komment

Címkék: cikk fidesz grúzia bajorország egyesült államok illinois választási rendszer ep bréma velencei bizottság baden württemberg gerrymandering biró péter sziklai balázs választási körzetek meckelburg elő pomeránia equal proportions leximin módszer mathematical social sciences elbridge gerry

Megújult az Eigenfactor.org

2015.06.24. 14:15 Kóczy László

eigenfactor.pngMegújult az Eigenfactor.org oldala.Nézzük meg, mit tud, mik az újdonságok!

Szólj hozzá!

Címkék: weboldal kutatás folyóirat impakt faktor eigenfactor eigenfactor.org article influence score martin strobel

Klónhadsereg

2015.06.15. 11:15 Kóczy László

clones2.jpgEgy, a napokban beterjesztett törvényjavaslat szerint az államtudományi képzés különválik a jogászképzéstől és a jövőben kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesz erre lehetőség. Az indok kettős: a jog- és államtudományi karokon valójában eddig is csak jogászképzés folyt, az államtudomány háttérbe szorult, másrészt egységes az állam, egységes képzés kell. 

13 komment

Címkék: egyetem parlament jogtudomány nemzeti közszolgálati egyetem államtudomány

Beszélgetés a Ma Reggelben

2015.05.26. 22:23 Kóczy László

ma_reggel-428x288.pngAz M1 mai Ma reggel című műsorában arról beszélgettünk Vogyerák Anikóval, hogy kicsoda valójában John Forbes Nash és, hogy mi a játékelmélet gyakorlati jelentősége.

A teljes műsor megtekinthető az MTV Médiaklikk tárában; a John F. Nashról megemlékező rész az 50. percnél kezdődik.

Szólj hozzá!

Címkék: m1 játékelmélet ma reggel vogyerák anikó john f nash

John F. Nash, Jr., 1928-2015

2015.05.26. 13:27 Kóczy László

nash.jpgJohn F. Nash, Jr., a csodálatos elme, a játékelmélet egyik nagy alakja május 23.-án autóbalesetben életét vesztette feleségével együtt. Izgalmas élete, szakmai kiválósága, illetve betegsége nem mindennapi történet, mely világsikerű filmet ihletett. Váratlan halála megrázó. Kicsoda ez a csodálatos elme? Mitől emlegetjük a legnagyobbak között? 

Szólj hozzá!

Címkék: nobel díj kooperatív nash egyensúly nash alkumegoldás gabrielle demange john f nash

Frissül az Elsevier Open Access politikája

2015.05.11. 13:04 Kóczy László

oa-badge-2.pngKurrens téma a publikációk szabad hozzáférésének biztosítása. Sok kritika éri a nagy kiadókat, hogy gyakorlatilag elzárjék a tudást a világ elől - ráadásul úgy, hogy ők az eredményekért nem is szoktak fizetni. Az Elsevier új politikája - szerintem - korrekt.

Szólj hozzá!

Címkék: open access repec elsevier arany open access

Mi a menő egyetem?

2014.12.09. 15:42 Kóczy László

vegzos.jpgKözeledik a felvételi, sorra jelennek meg az egyetemi rangsorok. Nemrég került a kezembe a Heti Válasz rangsora. Összesen vagy tucatnyi mutató szerint rangsorolják a felsőoktatási intézményeket. Ezek között van jó és rossz is (erről később) bár az igazán érdekesek talán hiányoznak.

Szólj hozzá!

Címkék: egyetem heti válasz felvételi corvinus rangsor párosítás óbudai egyetem párosításelmélet

Kerekasztal-beszélgetés a kutatói migrációról

2014.12.02. 23:45 Kóczy László

Holnap kezdődik a PINET (Post-Graduates' International Network) éves multidiszciplináris konferenciája, aminek témája a migráció. Este 19 órától filmvetítés és kerekasztal beszélgetés lesz, melynek egyik résztvevője leszek. Akit érdekel a konferencia, előzetes regisztráció nélkül is látogatható. A konferencia programja itt, vagy a PINET Facebook oldalán tekinthető meg.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia migráció kerekasztal-beszélgetés PINET

150

2014.10.23. 17:12 Kóczy László

150.jpgBár érdekel a politika, van, mikor az érvek annyira meggyőzőek, hogy az ember tényleg nem tud mit szólni. Legjobb, ha megy szépen dolgozni, így az ünnep közepén is egy gyakorlófeladatot osztanék meg az olvasókkal. Az IO zh-ra készülő hallgatóknak feltétlen ajánlom, hogy próbálkozzanak egyénileg, mielőtt a megoldást megtekintik, ehhez minden segédeszköz használható: könyv, jegyzet, laptop, mobiltelefon, de utóbbiak csak repülő-üzemmódban (pontosabban minden megkezdett gibabájt adatforgalomért 150 pont levonás).
Természetesen a feladat és a valóság közötti bármilyen hasonlóság a véletlen szüleménye.

5 komment

Címkék: varga mihály adó zh nobel díj internetadó gyakorlófeladat IO jean tirole

Kisajátítás vagy piaci fegyelem?

2014.10.16. 15:51 Kóczy László

hypoaa.jpg"Ez kisajátítás" - Alkotmánybírósághoz fordul az MKB volt tulajdonosa címmel jelent meg egy tegnapi cikk, mely szerint egy német bank (Bayerische Landesbank) elvesztette az osztrák Hypo Alpe-Adria Bank felé fennálló 800 millió eurós követelését, miután az csődbe ment. A csőd oka az volt, hogy az osztrák bank kockázatos hitelekbe fektette a forrásait a jugoszláv utódállamokban és azok bedőltek. A német bank arra hivatkozott, hogy állami garancia védte a befektetését. Kiss Hubert János írása.

Szólj hozzá!

Címkék: ausztria bank mkb bankcsőd bayerische landesbank kiss hubert jános hypo alpe adria

Tirole-ról a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

2014.10.15. 00:13 Kóczy László

kossuth.pngA Kossuth rádió 180 perc c. műsorában beszéltem reggel fél 7 körül arról, hogy miért Tirole kapott Nobel díjat. Nem vártam, hogy engem fognak kérdezni; mindenesetre - erős idegzetűek - az október 14-i adásban hallgathatják meg mindezt. A teljes adás itt hallgatható meg. (a kérdéses rész 36:16-tól).

Szólj hozzá!

Címkék: kossuth rádió nobel díj 180 perc jean tirole

Jean Tirole kapta a 2014. évi közgáz Nobelt!

2014.10.13. 21:13 Kóczy László

tirole.jpgMár megint (alkalmazott) játékelmélet-kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat! Jean Tirole-t, a Toulouse School of Economics professzorát régóta az esélyesek között emlegették, ellene leginkább az szólt, hogy európai és kontinentális európai nem is tudom mikor kapott utoljára ilyen Nobelt.

6 komment

Címkék: nobel díj IO piacelmélet jean tirole

5th Annual Financial Markets Liquidity Conference

2014.10.09. 16:15 Kóczy László

Az MTA-KRTK „Lendület” Játékelméleti Kutatócsoport és a Corvinus Befektetések és Vállalati Pénzügy Tanszék 2014. november 20-21-én nemzetközi konferenciát szervez pénzügyi piaci likviditás témakörében a Budapesti Corvinus Egyetemen. Már-már hagyományosnak tekinthető eseményt ötödik alkalommal rendezzük meg. A konferenciafelhívásra sok érdekes beadvány érkezett, kezd kialakulni a konferencia programterve

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia pénzügy corvinus játékelmélet gabrielle demange AFML yakov amihud

Stiglitz és Matolcsy a Sötét Erők ellen?

2014.09.24. 12:39 Kóczy László

star-wars-matolcsy-stiglitz.jpgA nyári IEA világkongresszuson ülve kicsit meglepődtem, mikor a Nobel-díjas Joseph Stiglitz határozottan nekiment a mai - ha úgy tetszik ortodox - közgazdaságtannak. Mintha egy szakállas Matolcsy beszélt volna a pódiumon. Argumentum ad verecundiam vagy Matolcsynak igaza van? És mit mond ez a Pallasz Athéné programról? 

1 komment

Címkék: kutatás tudomány soros györgy ceu iea matolcsy györgy közgazdaságtudomány joseph stiglitz unortodox közgazdaságtan iea world congress pallasz athéné közgondolkodási program jatékelmélet

Tim Roughgarden előadása szeptember 11-én

2014.09.04. 17:33 Kóczy László

roughgarden.jpgA KRTK "Economics with Policy" előadássorozatának következő alkalmával szeptember 11-én csütörtökön du. 2 órakor a Budaörsi út 45. VIII/807 szeminárium-teremben Tim Roughgarden a Stanford Egyetem associate professzora tart előadást Approximately Optimal Mechanism Design: Motivation, Examples, and Lessons Learned címmel. Tim amellett, hogy egy híresen szimpatikus kutató, kiváló, szórakoztató előadó, fiatal kora ellenére olyan eredményeket mutathat fel, amikre akárki büszke lehetne. Bár témavezetője a magyar Tardos Éva, a Cornell professzora, ez az első alkalom, hogy Timet hazánkban láthatjuk vendégül.

Szólj hozzá!

Címkék: előadás price of anarchy tim roughgarden krtk mechanizmustervezés

NEP-GTH a twitteren!

2014.09.02. 12:00 Kóczy László

nep.pngMostantól a nep-gth hírlevélbe beválogatott cikkek linkjei elérhetők a twitteren is. 

Mi a nep-gth?

Szólj hozzá!

Címkék: twitter RePEc nep-gth

Egyetemi rangsorok: a méret a lényeg?

2014.07.23. 19:33 Kóczy László

1988egerszegi.jpgUniversity of Budapest. Nem először merül fel a budapesti egyetemek összevonása, most állítólag azért, hogy összegyúrva legalább legyen egy, nemzetközi szinten is látható magyar egyetem. Láttunk már hasonlót, bár a nemzetközi rangsorok figyelése új, merőben új elem. A terveket a kormány rögtön cáfolta, de remélem, hogy az összefogást és nem az egyetemek nemzetközi szintre emelését. 

9 komment

Címkék: google pagerank felsőoktatás egyetem bme minőség elte corvinus rangsor ceu mennyiség eltecon pécsi egyetem óbudai egyetem hivatkozásanalízis alexandru nichifor