Ön mit lépne Putyin helyében?
2014. március 03. írta: Kóczy László

Ön mit lépne Putyin helyében?

putin-chess1.jpgHol alkalmazható a játékelmélet, ha nem egy (hideg)háborúhoz hasonló fegyveres konfliktusban! Mint ismeretes a kubai rakétaválságot már Neumann Jánosék segítségével oldották meg, kézenfekvő tehát, hogy krími konfliktust is stratégiailag elemezzük. Sajnos az elemzésnek mi magunk vagyunk a korlátai: nem tudunk Putyin fejével gondolkodni.

A játékelmélet gyakran alkalmas intuitív értelmezésekre, de hagyományosan minden eredmény, elemzés, vagy ha úgy tetszik "válasz" mögött egy szépen, matematikailag felírt játék lapul. Egy játék felírásának alapvető feltétele, hogy ismerjük a játékosokat, a rendelkezésükre álló stratégiákat és a lehetséges eredményekkel járó kifizetéseket. Ha mindez rendelkezésünkre áll, mondjuk, mint a sakkban, gondolatban megfordíthatjuk a sakktáblát és végiggondolhatjuk, hogy ha mi lennénk az ellenfél, milyen stratégiával válaszolnánk az általunk tervezett lépéssorozatra. Elvileg a sakkra is igaz, hogy vagy mindig kikényszeríthető a döntetlen, vagy mindig valamelyik játékos nyer - a rengeteg kombinációnak köszönhetően a választ már nem tudjuk. Kb ugyanez játszódik le egy ilyen konfliktus esetében. Arról azonban nem szabad elfeledkezni, hogy amikor az ellenfél helyébe képzeljük magunkat, akkor ne a saját stratégiáinkat próbáljuk alkalmazni. 

A krími konfliktusban szemben álló felek - egyik részről Oroszország, másrészről Ukrajna és támogatói, elsősorban az Európai Unió és az Egyesült Államok-, teljesen más hatalmi berendezkedésben és teljesen más kifizetésfüggvénnyel dolgoznak. Szerintem Putyin csapkodta a térdét a nevetéstől, mikor Kerry XIX. századi módszerek alkalmazásával vádolta meg. A "nyugat" végtelen sznob, ahol egy XIX. századi politikusnak nincs helye a közéletben, de Putyin kifizetés-függvényét jobban meghatározza az, hogy ad-e munkát az ország hatalmas hadseregének, vagy, hogy mivel kompenzálja a hódító Orosz Birodalom büszke népét korábbi területeinek önkéntes feladása után. Ebből a szempontból ez a "fityiszt az egész világnak" (hogy mást ne mondjak) már önmagában is értékes lépés számára - miközben egy európai politikus már akkor is eláshatja magát, ha hagyja a konfliktust eszkalálódni. 

strip-chess-with-putin.jpg

Talán ezzel magyarázható, hogy, miközben folyamatosan érkeznek a hírek az orosz csapatmozgásokról, Európa (ahol elvileg éppen azért neveztek ki Catherine Ashtont az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselővé, hogy gyorsan és határozottan tudjon reagálni) némi papírtologatás után keményen felfüggesztette a vízumtárgyalásokat, az Egyesült Államok pedig az elszigetelődés lehetőségének a kilátására figyelmeztet.

Szerintem hozzá kellene tenni, hogy ha, Putyin így folytatja, mikuláskor virgácsot kap.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr765842055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 08:04:49

Ez kb. olyan, mint amikor a KDNK kormánya ötezertizenhetedik alkalommal részesíti utolsó figyelmeztetésben a dél-koreai bábállamot és a megszálló amerikai hatóságokat.

Démonmac1 2014.03.04. 12:43:59

Putyin teljesen jól csinálja:)
Nála van a gázcsap + a piac egyéb terményei.
EU valószinűleg nem fog hadbaszállni a gazdasági érdekeiket fogják védeni (és szerintem az oroszoktól több pénzt várhatnak, mint egy kaotikus Ukrajnától)
(szvsz Usa ugyanezt fogja tenni, kis kardcsörtetés, aztán megy a biznisz tovább.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 12:44:27

egész ukrajnát annektálnám, és az orosz föderáció részévé tenném. saját parlamentjük lehetne, de a külügy és a hadügy csakis összorosz irányítás alatt lehetne.

az EU-nak meg megüzenném, hogy vagy függetlenítik magukat az USA-tól, és utolsó szánalmas csatlósból a gazdasági súlyunknak megfelelő, önálló hatalmi pólussá válunk, vagy nyista nyersanyag+energiahordozó.

egyszerűa képlet: az USA-nak nem jó a status quo, nem jó a többpólusú világrend, ők egyenduralkodók akarnak lenni az egész világon.
még a ruszkiknak is nekimennek egy kijevi balhéval, az árat meg majd fizesse a 'fuck the EU'.

oroszországban legalább tudjuk kinek a kezében a hatalom, az irányítás.
nálunk? ki az a van rompuy? ki az az ashton? kik ezek?
az egész EU az USA háta mögül csaholó és bólogató csatlós. vicc.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 12:46:24

tengap néztem az indexes videón ezt a tüntetést a hisztis hülyegyerekkel meg az ecceri zsidó leánnyal.

hát beszarás.

remélem amikor hazamentek, felhívták az elműt, hogy kiköttetik az áramot, mert orosz atomból/gázból van, és többet nem fűtenek és főznek, mert az is.

mutassuk meg az oroszoknak! zárjuk el mi a gázt!

Sándor Pikáli 2014.03.04. 12:50:28

az ukránok, amint láttam, jól seggbe rúgták ezzel a puccsal a demokráciát. amit a nyugati demokráciák jól megtapsoltak. az oroszok meg, azt tették, amit tenniük kellett, és hát, mit is mondhatna Putyin ezután? ha nem tetszik, szopjatok le.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 12:59:18

Putyin célja nem háború, hanem tárgyalási alap gyűjtése.

Ő a puccs - mert ne szépítsük ez bizony minden alkotmányos alapot nélkülőző puccs volt - letörésére, és olyan politikai megoldásra törekszik hogy a következő Ukrán választásokon ne csak a puccsisták indulhassanak ahogy az most kinéz.

Elég jól látja, hogy mire jönnek a választások addigra a gazdasági problémák maguk alá temetik a puccsistákat akik amúgy korántsem olyan népszerűek mintahogy azt a nyugati sajtó bemutatni igyekszik.

Putyin duplán nyer az ügyön. Egy csapásra visszaállítja Oroszország nagyhatalmi státuszát, és visszaszerzi Ukrajnát, másrészt belpolitikailag is megerősödik, mert az orosz választópolgár ég a vágytól hogy a korábbi nagyságot visszaszerezze az ország.

Amúgy pedig a jelenlegi ideiglenes kormány a Szvobodával tényleg válallhatatlan európában.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 13:01:25

Katonai szempontból Putyin szemszögéből nincsen akadálya akár Ukrajna teljes lerohanásának sem, mivel az Egyesült Államok az orosz atomarzenál miatt nem avatkozhat be. Biztos van egy bizonyos pont, ameddig nem mehetne el Putyin tisztán katonai szempontból sem, csak az nagyon messze van, pontosan ott, ahol már reális fenyegetést jelent számára az, hogy az amerikaiak bevessék ellene az atomfegyvereket. Ez a határ viszont biztosan nem a volt szovjet tagköztársaságok bekebelezésénél van, mert Putyin joggal hiheti, hogy még ha katonai beavatkozással is fenyegetőzne az USA, az csak üres fenyegetőzés.

Egyébként abszurd módon Putyin messzebb mehet el most, mint a hidegháború idején a szovjetek, pont amiatt mert kisebb a hadereje, mint a NATO-nak.

Gazdasági szempontból a helyzet sokkal bonyolultabb. Kezdjük azzal, hogy ott van Közép-Európa és Nyugat-Európa orosz energia függősége. Azt sem tudnám határozottan megállapítani, hogy a kölcsönös szankciókkal az oroszok vagy az amerikaiak szívják meg jobban.

mrbateman 2014.03.04. 13:04:05

Azon gondolkodom, hogy mi történt az elmúlt 20 évben, ami miatt egyes polgártársaim ismételten az oroszok faszát akarja szopni? De tényleg mi ez a romantika a ruszkik irányába?

béla a görög (törölt) 2014.03.04. 13:05:39

Játékelméletileg:
Szerintem a Krím-fsz-t - a tengerparti részt mindenképp, elfoglalja a stratégiai okora hivatkozva...
(Felmerül bennem a kérdés, hogy 23 évvel ezelőtt mikor létrehozták Ukrajnát, hol voltak ugyanezek a stratégiai okok??? Ennyit ezek komolyságáról. Vagy az oroszokéról. Lehet választani. Bár az oroszok már eljátszották Alaszkát is... no comment.)

Egyébként meg kell az oroszok ellen egy kis gazdasági megszoritás mert még beindul az agyuk és azt hiszik, hogy a XVIII-XIX. században vannak és terjeszkednek... /ha ők nem "férnek el", akkor mit mondjon más - zabálni meg tanulni akarnának egyszer ilyen öntudatosan mint inni meg nacionalistának lenni/

Háború meg nem lesz. Az talán még az oroszoknak sem érdekük.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 13:08:49

Amúgy Ukrajna azért is jó kérdés, mert ha Putyin leszakítja az összes keleti területet, de ha csak Krímet, akkor is politikailag bukja Ukrajna nyugati részét, mert nem fogják megszavazni a bábját. Katonailag persze megtehetné, hogy megszállás alatt tartja, csak az ilyen hatalom hosszútávon költséges vagy instabil.

konrada 2014.03.04. 13:09:28

Pontosan ez - a játékelmélet ismerete - hiányzik nagyon sok emberből, ezért nem képesek felfogni, mikor mi a legkevésbé veszteséges, vagy a legtöbb nyereséget hozó teendő.

...s mondanám azt, hogy a mai magyar politikusok között is sok akad ilyen...

...ha nem tudnám, hogy ők is alkalmazzák a játékelméletet.
Azaz tudják, hogy ők nincsenek benne egy játékban, így a másik - az ő játékukban eredményt érhetnek el annak a játéknak a kommentálásával. Hiszen mint írtam, sokan nem ismerik a játékelméletet, ezért legfeljebb csak parasztok a játékban. Akiket, a hozzá nem értőket mozgosítani lehet a az ő játékuk támogatásához.

...miközben a játékuk adott pontjának a lényege, hogy azt nézik, van-e a másikon sapka, vagy sincs.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 13:10:45

@mrbateman: te hol voltál az elmúlt 20 évben?
már nincs szovjetúnió.
56-ban ukránok is jöttek ám.

az elmúlt 20-25 év pontosan megmutatta, hogy az oroszok képesek a változásra, ők nem akarnak kizárólagos globális hatalommá válni, elfogadják a status quo-t, nem robbantanak ki forradalmakat, nem támadnak meg másokat.

ellenben a nagy, dicső új szövetségesünk a világ legalja, egy utolsó gyilkos terrorállam.

Nuland: Szóval mit gondolsz?

Pyatt: Azt hiszem játékban vagyunk. Klicskó a komplikált részecske itt, főleg mióta kinevezték miniszterelnök-helyettesnek.
Láthattad néhány feljegyzésemet e házasság (Klicskó-Jaszcenyuk) jelentette problémáról, tehát most minél gyorsabban meg kell tudnunk hogy áll ehhez a kérdéshez.
Szerintem következőnek őt kell felhívnod, és ugyanazokat az érveket kell felhozni neki, amiket Jaszcenyuknak is.
Amúgy örülök, hogy helyén kezeled őt és, hogy azt válaszolta, amit.

Nuland: Remek. Nem hiszem, hogy Klicskónak a kormányban lenne a helye. Nincs rá szükség, nem hiszem, hogy jó ötlet lenne.

Pyatt: Egyetértek - nem kell a kormányba, maradjon ki belőle és csinálja csak a politikai házifeladatát. Úgy gondolom, hogy a dolgok előrehaladtával a mérsékelt demokratákat kell együtt tartanunk.
A probléma Tyahnibok (a szélsőjobb szvoboda vezére) és emberei lesznek, és biztos vagyok benne, hogy Janukovics is számol ezzel.

Nuland: Úgy vélem Jaszcenyuk az, akinek van gazdasági, vezetői tapasztalata, de Klicskót és Tyahnibokot kívül kell tartania (a kormányából), de azért heti 4x tárgyalnia kell velük. Úgy gondolom, hogy az nem működik, hogy Klicskó a Jaszcenyuk kormány tagja legyen.

Pyatt: Nem hát. Így van. Akarod, hogy következő lépésként összehozzunk vele egy telefonbeszélgetést?

Nuland: Ha jól értem, Jaszcenyuk azt ajánlotta, hogy a "3 nagy" (Klicskó, Jaszcenyuk, Tyahnibok) venne részt ezen a beszélgetésen.

Pyatt: Persze ezt javasolta, de ismerve a dolgok menetét, eddig Klicskó volt a falkavezér, tehát időbe kerül, hogy bármilyen találkozón részt vegyen, előtte egyeztetni fog a támogatóival. Ha felhívnád közvetlenül őt, az jót tenne a hiúságának és lehetőséget adna, hogy gyosan túllépjünk ezen a dolgon, mielőtt még ők külön leülnének tárgyalni és Klicskó kifejthetné miért nem tetszik ez neki.

Nuland: Jó, örülök. Miért nem lépsz vele kapcsolatba, hogy lássuk akar-e tárgyalni?

Pyatt: Ok, megteszem. Kösz.

Nuland: Mégegy dolog Geoff. Nem emlékszem, hogy már mondtam-e neked, vagy csak Washingtonnak, de amikor beszéltem Jeff Feltmannel(ENSZ főtitkár helyettes) ma reggel, említett egy új nevet az ENSZ-nél: Robert Serry-t. Megírtam ezt neked reggel?

Pyatt: Igen, meg.

Nuland: Jó. Feltman elintézte, hogy mind Serry, mint a főtitkár Ban-Ki-Mun beleegyezzenek, hogy Serry hétfőn vagy kedden talákozna velünk. Nagyszerű lenne, segítene összehozni ezt a dolgot, ráadásul ENSZ támogatással...az EU meg bassza meg.

Pyatt: Valamit tennünk kell, hogy összehozzuk ezt, mert abban biztos lehetsz, ha ez beindul, az oroszok a háttérben mindent megtesznek majd, hogy megtorpedózzák. Arra viszont még mindig nem jöttem rá, hogy Janukovics miért hagyja figyelmen kívül, hogy elindult ez a dolog. Mert közben egy Régiók Pártja frakciógyűlés van éppen, és biztos vagyok benne, hogy élénk viták folynak, de ha elég gyorsak vagyunk, akkor a vajas oldallal felfelé érhetünk földet.
Szóval hagyd, hogy dolgozzak klicskón: keríteni kell egy nemzetközileg ismert személyt, akit idehozhatunk és segítene elrendezni a dolgokat. A másik dolog kapcsolatba lépni janukoviccsal, de ezzel várjunk holnapig, nézzük meg hogy alakulnak addig a dolgok.

Nuland: Még csak annyit Geoff, hogy a feljegyzésre, amit írtam Sullivannek (amerikai elnökhelyettes nemzetbiztonsági tanácsadója), az a bizalmas válasz érkezett, hogy Biden (elnökhelyettes)meg fog dícsérni érte.

Pyatt: Nagyszerű. Kösz.

nezse. Putyin és Janukovics helyében én Nuland és pár amerikai politikus ellen akik ebben részt vettek, nemetközi elfogatóparancsot adnék ki.

aztán hátha egyszer valamikor pár év múlva egy 3. országban tett látogatása alatt letartóztatják és kiadják nekik.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 13:13:18

@Narancskommunista: nem kell neki a nyugati rész a sok oroszgyűlölő fasisztával.

neki donyeck szene és krivoj rog vasa kell, na meg a fekete tengeri orosz árosok: odessza, szevasztopol stb. de hát ez az oroszokat is illeti.
lvov-ot vihetik a lengyelek, vagy lehetnek önálló ukrajna 50-100e km2-en. kijev is teljesen egyértelműen orosz város.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 13:13:22

@mrbateman:
A legtöbb esetben az én nevem a határozott válasz erre a kérdésre.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.04. 13:13:54

@Blikknépe: Egy 50 milliós ország megszállása még az USA-nak is nagy falat lenne. Putyin vélhetően megelégszik a Krímmel meg a donyecki térséggel.
Ezekután kedvező tárgyalási pozícióban lesz. Feltételeket szabhat a nyugatnak és az új ukrán vezetésnek, és egy ilyen egyezmény megkötése után vonulnak ki. De dönthet úgy is, hogy bábállamot hoz létre a megszállt részeken.

KovA 2014.03.04. 13:14:26

Lecsapnám Krímet.

Minden tisztelet az ukrán forradalmároknak, a kitartásért, helytállásért önmagukért és országukért kiállásért.
Sajnálatos azonban, hogy ami lent forradalom az fent maffiaháború.
Szánalmas, hogy a forradalom sikerét elsőként arra kezdték a maffiózóik fölhasználni, hogy a kisebbségeket szivassák ld. nyelvtörvény.
Ahelyett, hogy tekintettel a nem épp rózsás helyzetre összefogni igyekeztek volna az egész ország sorskozösségét ígérve, hogy ez a helyzet, a forradalom a rövid menetelés volt ezután jön a hosszú fogjunk össze küzdjünk és mindenkinek jobb lesz egy szabad országban.
Ehelyett elkezdtek osztozkodni.
Méltatlan a hőseikhez nem ezért mentek a Térre nem ezért áldozták az életüket... ezzel belerúgnak a hőseikbe áldozatot csináva belőlük. És erkölcsi muníciót adnak a másik - a Putyin nevével fémjelzett maffiabandának - akik mennek megvédeni saját polgáraikat.
Könnyen Krím elvesztése lehet a tanulópénz - ha ott népszavazásra teszik a kérdést a hovatartozásról Ukrajna simán bebukja Krímet és az EU meg az USA is befoghatja meg kinyalhatja :-)
Aztán lehet elmélkedni demokráciáról meg kisebbségek elnyomásának veszélyes voltáról...

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 13:15:29

Az első siker meghozza Putyin étvágyát. Az eredmény egy oroszbarát rezsim lesz egész Ukrajnában, tehát helyreáll a status quo.

Persze lehet hogy ez csak egy nagyobb játék része, hogy végre USrael megtámadhassa Iránt, az oroszoknak meg meglegyen a maguk baja.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 13:16:00

@Blikknépe:
Amíg Janukovics volt hatalmon, addig erős befolyásuk volt egész Ukrajnára, azzal, hogy a felét esetleg annektálni tudják (és lehet, hogy annyit sem), valójában a másik felét elveszítik, mert korábban nem hivatalosan az is az övék volt.

Gera 2014.03.04. 13:17:03

@Narancskommunista: Nem tehetnek meg az oroszok semmiféle nagyarányú megszállást meg háborúzást, nekik ehhez a gazdasági erejük egyszerűen lófasz. És ha leállítanák a nyersanyagszállításokat, abba is ők rokkannának bele hamarabb, sokkal hamarabb, úgyhogy ilyen se lesz.

Gera 2014.03.04. 13:21:25

@mrbateman: Azt a kognitív disszonanciát, amit az okoz, hogy Orbán pár éve még habzó szájjal Putyin a sátánozott meg ekézte az oroszoknak az országot kiárusító baloldalt, mostanában meg 180 fokos fordulatot vett, kizárólag teljes tagadással és durva túlkompenzálással tudja feldolgozni az átlag síkhülye szavazója.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 13:22:52

@Blikknépe:

"oroszországban legalább tudjuk kinek a kezében a hatalom, az irányítás.
nálunk? ki az a van rompuy? ki az az ashton? kik ezek?
az egész EU az USA háta mögül csaholó és bólogató csatlós. vicc."

Nagyon igaz.

@Pobjeda elvtárs:

"mert ne szépítsük ez bizony minden alkotmányos alapot nélkülőző puccs volt"

Janukovics országlása is nélkülözött minden alkotmányos alapot. Az nem alkotmányos alap ui., hogy demokratikusan megválasztották, mert Hitler is úgy került hatalomra, oszt mi lett belőle.

Ne tessék elfelejteni, hogy a hatalom birtokosa demokráciában a NÉP. Ha a hatalom képviselői a nép ellen kormányoznak, akkor a népnek joga van visszahívni a hatalmat, Ha erre törvényes mód nincs, akkor erőszakkal. Hogy ezt puccsnak, ellenforradalomnak vagy forradalomnak hívod, az nézőpont kérdése.

Avagy szerinted az 1848-as forradalomnak volt alkotmányos vagy törvényi alapja? Fenét volt. Oszt mégis megünnepeljük és igazságosnak tartjuk.

béla a görög (törölt) 2014.03.04. 13:24:21

@Lucky Larry Silverstein: És bocs aki igy gondolkozik az miért zsidózik?
Te USRaelt látsz én meg egy nácit. És még zsidónak se kell hozzá lenni.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.04. 13:27:25

@mrbateman: Egyszerű a válasz. Az utóbbi 20 évben megtapasztalták a nyugathoz való tartozás anomáliáit, és Putyinban egy olyan politikust látnak, aki gátat akar vetni a nyugati terjeszkedésnek.
Egyfajta " az ellenségem ellensége a barátom " elv ez.
Egyébként a Magyarországot megszálló szovjet csapatok többsége ukrán volt( 2. ukrán front).

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 13:31:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

De bizony. Az a legerősebb alkotmányos alap hogy a nép közvetlenül, és a nemzetközi megfigyelők szerint Ukrajna legszabadabb választásán, megválasztották.

Hitler pedig a közhidelemmel ellentétben nem lett demokratikusan megválasztva, a demokratikus választásokon nem szerzett töbséget, ami utánna jött az pedig szín tiszta puccs volt.

Ami a forradalmat illeti, nézze csak meg a felvételeket. Nem túl valószínű, hogy a vörös fekete zászlókat lengető szvobodások, és Pravij szektorosok a nép lennének. A vörös fekete zászló, az olyan mintha nálunk nyilas keresztes lobogókkal vonul valaki, ráadásul a szvobodához és a szektorhoz képest a jobbik marxista úttörőcsapat.

Nem hiszem hogy bárhol a világban forradalomnak lehetne nevezni ha a szélsőjobb fegyveresei megdöntik a demokratikusan választott kormányt, még akkor sem ha nem szélsőjobbos tüntetők is voltak a téren. Úgy meg különösen nem hogy ha első intézkedésük a kisebbségi nyelvhasználat betiltása, és egy olyan választás kiirása ahol csak ők maguk indulhatnak politikai ellenfeleik nem.

Ezt puccsnak hívják.

Gera 2014.03.04. 13:32:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én azzal se értek egyet, hogy az új putyinhívők előszeretettel úgy állítják be, mintha most az ukrán nácik kerültek volna hatalomra és ezt támogatná az EU. Egyrészt vannak ott bőven mások is, másrészt meg egy forradalom szinte sosem tiszta. Az EU nem tudja irányítani ezt a dolgot, de ez nem impotencia, amikor így elszabadulnak a dolgok, senki nem tudja, két dolgot lehet tenni, elítélni és akkor nagyjából semmilyen hatással nem lehetnek az eseményekre, vagy mellé állni és megpróbálni befolyásolni és akkor akár jól is elsülhet. Nem értek egyet azzal, hogy eddig az EU rosszul kezelte ezt az egészet. Az oroszok lennének itt a profik meg a kezükben a hatalom? Hol? Abszolúte hoppon maradtak. Azzal se értek egyet, hogy az EU az USA háta mögül csahol meg bólogat. Az amcsikat ebből az egészből annyi érdekli, hogy sikerült némi aprópénzből destabilizálniuk az oroszok helyzetét Ukrajnában, innentől nekik szinte tökmindegy, mi történik, az EUnak meg baromira nem.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 13:33:39

@béla a görög: Talán azért mert az izraeli miniszterelnök zsidó.

Az IMF tárgyaló Ukrajnában (Jack Lew) zsidó. Az amerikai külügyi megbízott asszony zsidó. Biztos véletlenül.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 13:35:06

@béla a görög: nácit manapság szinte csak izraelben találni. ott a lakosság nagy része az.

mert mi a náci:
-magát isten vagy az evolúció által kiválasztottnak, felsőbbrendűnek hirdető, ezen ideológia mentén másokat megfélemlítő, legyilkoló, elüldöző, a világ többi részére szaró, nekünk bármit lehet, de másnak csak azt, amit mi megengedünk elvet valló szarháziak

"senkinek sincs joga izraelt vagy a zsidóságot elítélnie. ugyanakkor izraelnek joga van ítélkeznie bárki felett"
Ariel Sharon

"1000 nem zsidó élete sem ér annyit, mint egy zsidó körme"
Dov Lior, judea és szamária főrabbija, a rabbinikus tanács elnöke

a belem kifordul a náciktól...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 13:35:33

@Blikknépe:

A kérdést érdemes úgy is feltenni, hogy Magyarország mit tenne akkor, ha alkalma nyílna súlyosabb következmények nélkül visszaszereznie a szomszédos országok többségében magyarok lakta területeit.

Ha erre az a válasz, hogy semmiképpen meg sem próbálnánk, akkor lehet Putyint fikázni.

Ha azonban az a válasz, hogy esetleg megfontolnánk, akkor nem árt ilyen szempontból is vizsgálni Putyin lehetőségeit és szándékait.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 13:40:03

@Gera: nem volt forradalom okoska.

hónapokig ment a majdanon a fesztiválozás, egész ukrajna leszarta. az indexn is számos hír volt arról, hogy 2 utcára a majdantól semmi nyoma az egésznek.

hülye janukovicsnak már akkor ki kellett volna gumibotoztatnia azokat onnan, de nem.

aztán jött Nuland meg az amerikaiak, csináltak egy ksi vérfürdőt, hogy felkorbácsolják az indulatokat.

" Azzal se értek egyet, hogy az EU az USA háta mögül csahol meg bólogat. Az amcsikat ebből az egészből annyi érdekli, hogy sikerült némi aprópénzből destabilizálniuk az oroszok helyzetét Ukrajnában, innentől nekik szinte tökmindegy, mi történik, az EUnak meg baromira nem."

pont a saját szavadat ütöd agyon :D
igen, az USA megcsinálta a feszt, és az EU-s érdekekre annyira volt tekintettel, hogy "FUCK THE EU".
tegnap meg is mondta vmelyik szenátor, hogy az amerikai-orosz kereskedelem elhanyagolható, ez inkább az EU-nak fáj.

és az EU nem az amerikaiaknak szól be most sem, hanem az USA háta mögül ugatunk veszettül, mert ők erre kértek.

az EU egy utolsó szar csatlósa az USA-nak, teljesen egyértelmű gazdsági, politikai pórázon.

Novák Aircraft Ferencné 2014.03.04. 13:40:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A két szituációt nem lehet összehasonlítani. Putyn számára csak ürügy az orosz kisebbség védelme.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 13:41:55

Kiszivárgott Obama javaslata: Putyin vigye az orosz többségű ukrán területeket, de cserébe támogassa az ENSZ-ben Szíria nyugat általi lerohanását és ismerje el a kijevi puccsista hatalmat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 13:42:43

@Pobjeda elvtárs:

"Az a legerősebb alkotmányos alap hogy a nép közvetlenül, és a nemzetközi megfigyelők szerint Ukrajna legszabadabb választásán, megválasztották."

Értem. Tehát ha a demokratikusan megválasztott hatalom visszaél ezzel, diktatúrát épít ki, saját meggazdagodására használja fel a hatalmát (Janukovics felhalmozott luxusa, vagyona), a tüntető tömegbe lövet stb., akkor mindezt a népnek tűrnie kell, mert ezek a visszaélések nem is azok, hanem a hatalom legitim gyakorlásának velejárói.

1848-at hogyan értékeled? 1956-ot? A francia forradalmat? Az "arab tavaszt"? A berlini fal ledöntését? Az 1968-as csehszlovákiai felkelést? Ceausescu megdöntését?

Az, hogy Ukrajna legszabadabb választása volt, még messze nem jelenti azt, hogy szabad választás volt.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 13:45:10

@Pobjeda elvtárs:
Kérdés, mit nevezel forradalomnak. Ugyanis a kommented alapján te ugyanazon elv szerint nem tekinted forradalomnak a kijevi eseményt, amely elv szerint anno 56-ot a komcsik ellenforradalomnak neveztél. Márpedig azért, mert elítéled, és nem tekinted a nép akaratának, hanem egy hangos kisebbség puccsának tekinted.

Ez jellemző megítélés, a nekünk szimpatikus felkelés forradalom, a nem szimpatikus az terroristák puccsa vagy puccskísérlete. Mint ahogy a nekünk szimpatikus nem reguláris harcos az hazafi a nem szimpatikus oldalon harcoló ugyanilyen pedig terrorista....

Gera 2014.03.04. 13:45:24

@Blikknépe: Szerintem ez már hívható valamiféle forradalomnak, erre ugye nincs egyértelmű definíció.

Mit szóljon be az EU az amerikaiaknak? Az aktuális eseményekkel kell foglalkozni, ember, nem azzal, hogy ki mit csinált, az az óvodában van. Arról nem is beszélve, hogy az addig az EU érdekeivel is egyezik, hogy az orosz befolyást csökkentsék. A különbség az, hogy az amcsikat az se izgatja, ha mondjuk kirobbantanak egy véres polgárháborút.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.03.04. 13:45:56

@maxval a gondolkodó birca: Ez nem tárgyalási alap Putyinnak. A megszállás ellen úgyse tudnak mit csinálni.Miért kellene tehát elismernie az új kijevi kormányt, és támogatni Szíria megszállását. Ráadásul úgy tűnik már a jelentősebb EU-s országok sem akarnak szankciókat. Szerintem inkább Putyinnak kellene komoly feltételekhez kötni a kivonulást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 13:46:11

@Pobjeda elvtárs:

"Nem hiszem hogy bárhol a világban forradalomnak lehetne nevezni ha a szélsőjobb fegyveresei megdöntik a demokratikusan választott kormányt"

Ha a (szélső)bal emberei teszik, akkor az már forradalom?

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 13:46:59

@Blikknépe:
"Blikknépe egy szaros náci."
Petőfi Sándor

béla a görög (törölt) 2014.03.04. 13:47:10

@Blikknépe: Szép példabeszédek de ugyanez megvan más nációkban is. Ergo más nációkban is van náci. Csak a különbség kettőnk között, hogy te csak a zsidóban látsz nácit és le is akarod redukálni erre a szintre a dolgot és a kommunikációt én meg meg máshol is látok és közlöm, hogy lófaszt babám nem megyek bele az utcába...

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 13:48:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Egyszerűen nem ismeri a helyi viszonyokat. Nem épített diktaturát, a felhalmozott luxus az így szokás arrafele. Tudja miért hívják Timosenkot gázhercegnőnek? Ez egy ilyen ország. A puccsisták pont ilyen luxusban élnek.

A tüntető tömgbe lövetés az nem egészen így működött. A rendőrökre napokig lőttek, és dobálták a molotov koktélokat a neonácik afgán veteránjai mielőtt visszalőttek. Ellenben éppen Janukovics rendelte vissza a rendőröket a térről.

Ami a szabad választásokat illeti, annyi biztos hogy szabadabb volt mint amikor Juscsenkot választották meg, és timosenko lett a miniszter elnök.

De ha annyira szabad választásokat akarnak a puccsisták akkor minek kell betiltani mindenkit aki nincs velük??? Na ez a nagy különbség.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 13:49:55

@béla a görög: ilyen nácik már sehol máshol nincsenek, főleg nem ilyen arányban, főleg nem a vezetésben.

@Narancskommunista: ez riposzt akar lenni?
vagy tán nem hiszed, hogy ez elhangzott??

"Israel may have the right to put others on trial, but certainly no one has the right to put the Jewish people and the State of Israel on trial"
March 25, 2001 BBC

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 13:51:00

@Narancskommunista:

Ez pontosan így van. Én forradalomnak azt tekintem ahol demokratikus erők alapvetően szabad választásokért küzdve diktaturát döntenek meg.

Ukrajnában ellenben demokratikusan megválasztott kormányt döntöttek meg olyan erők akik náci szimbólumok alatt vonulnak, és nyelvhasználat és a saját ellenzékül betiltásával nyitottak.

Erre meg elég jó kifejezés a puccs. Különösen hogy az alkotmányt is megsértették ráadásul érvényes a nagyhatalmak által garantált megállapodás volt már akkora hogy még az idén előrrehozott szabad választások lesznek megfigyelőkkel.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 13:52:19

@Narancskommunista: jah a lényeget elfelejtettem: náci a kurvaanyád

én nem tartom sem magamat, sem a magyarokat kiválasztott, felsőbbrendű lénynek, és nem gyilkoltam, raboltam soha, főleg nem fenti ideológia mentén.

te viszont nácikat mentegetsz, és a nácikat elítélő embereket nácizol, ergo te valszeg náci vagy. ha te náci vagy, akkor valszeg anyád is náci volt, így a kurva jelző nagyon is eufémisztikus esetében.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 13:52:36

@Blikknépe: Nem sírni kell a zsidók náciskodásán, hanem tanulni tőlük.

Minden normális országnak be kell náculni és áruló ügynökökkel telerakni a világ diplomáciáját és médiáit. Ilyen egyszerü.

N_Z_A 2014.03.04. 13:53:37

Nem tudom hányan hallottak a következő "országról": Dnyeszter Menti Köztársaság. Az "ország" békéjét 2600 orosz "békefenntartó" katona biztosítja. A Krím félszigettől kb. 200 km-re van nyugatra. SZVSZ ez a státusz vár most a Krím félszigetre.

hu.wikipedia.org/wiki/Dnyeszter_Menti_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 13:54:33

@Pobjeda elvtárs:

"Nem épített diktaturát, a felhalmozott luxus az így szokás arrafele."

Értem. Akkor pl. Bokassa sem volt diktátor, ahogy Ferdinand Marcos sem volt az. Sőt Kim-Dzsong Un sem az.

Ha a közvagyon ellopása alól szerinted mentesít az, hogy "az így szokás arrafelé", akkor a puccs vádja alól is felmentést ad az, hogy arrafelé ez így szokás.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 13:56:06

@Blikknépe: Putyinnak kemény feltételeket kell szabnia.

Pl. 1. feltétel, ha nem nyugszanak le a cionisták akkor nyilvánosságra hozza a 2. vh szovjet archívumát, miszerint nem találtak gázkamrákat Auschwitzban (se), hanem a szovjet hadsereg építette őket (mármint amivel most a turistákat ijesztgetik).

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 14:02:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

:) Ez már csak méltatlan szalmabábozás, semmi köze ahoz amit írtam. Janukovics alig három éve volt elnök, és a 2012 választásokon is többséget szerzett a mögötte álló pártszövettség úgyhogy bátran kijelenthető hogy bírta az Ukrán nép többségének támogatását. A közvélemény kutatások szerint is.

Vajon azt tudja kik támogatták Marcost, és kik nyújtottak neki menedéket amikor elűzték? Bizony. Az USA.

Bokassa detto, ő a Kínaiak emberét döntötte meg Francia támogatással.

randomuser1 2014.03.04. 14:02:38

@N_Z_A: a kercsi szoroosban meg évek óta buli van, max még annyira se ismert itt alsóhátasztánban, mint a demilitarizált moldovai övezet.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 14:05:39

@N_Z_A:
Nem valószínű, mert éppen Krím Oroszországhoz csatolását készítik elő.

blaubner 2014.03.04. 14:05:56

azt én sem vágom, hogy mi ez a marha nagy orosz-barátság, ami a kommentelők többségénél megjelenik.

a cseh, lengyel stb. álláspont nekem speciel szimpatikusabb.

Balt 2014.03.04. 14:06:19

@Blikknépe: Van benne valami. Sajnos.

A köv. kommentre: tegnap egy kicsit bepöccentem egy ordenáré kommenttársra (kommüntársra...), kissé felindultan ezt írtam, általánosságban:

Az összes vízipisztolyos rambónak, ha már elkapta őket a harci fasz: lehet menni önkéntesnek az ukrán seregbe, ha meg úgyis nehéz közösséget vállalni a magyarsággal (alapvetően a kárpátaljaival), mondjátok azt, hogy internacionalisták vagytok. Jut eszembe: Cipő is a szovjet himnuszt húzatta a saját temetésén...

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 14:08:56

1. Piaci árra emelném az ukránoknak a gázt.
A baráti árat kérjék az EU-tól, vagy az USA-tól.

2. Ukrán vendégmunkásoknak azonnal bevezetném a svájci bevándorlási, letelepedési törvényeket. Természetesen mutogatnék Svájcra, mint a világ egyik legdemokratikusabb országára.
Az EU természetesen NEM fogja Ukrajna dolgozóit a munkaerőpiacára engedni.

3. Az ukrán termékekre védővámot vetnék ki. Csatlakozzanak az EU-hoz, hiszen azt akarják.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 14:09:14

@Balt:
Akkor az a hazafi, akik a ruszkik seggét nyalja? Jó tudni, mert néhány évvel ezelőtt még az volt a hazaáruló. Majd időben értesítsetek, hogy éppen merre áll a szélkakas, mert kicsit össze vagyok zavarodva most.

randomuser1 2014.03.04. 14:09:42

@blaubner: átaludtad az utóbbi 4 évet? keleti nyitás van, mi már szeretjük az orosz medvét!

Balt 2014.03.04. 14:09:55

@Pobjeda elvtárs: Igaz, de ezzel a karcsörtetéssel nem lesz népszerűbb (a következő orosz "báb") Ukrajnában, még az oroszok lakta részen sem egyértelműen.

Ettől még nyilván nem hagyhatja (min.) a Krímet "ebek /30-jára", de hogy erre a nagy EU "stratégák" nem gondoltak bele egy EP választás előtt...?

Bafana 2014.03.04. 14:11:27

Mint Magyarországot 1920 ban, úgy osztanám fel Putyin helyében Ukrajnát. Orosz, fehérorosz, lengyel, magyar részekre. Ezen országokban Putyin tiszteletére minden harmadik-negyedik megszületett fiút Vlagyimírnak keresztelnék. Ennyit megérne nekem a hírnév.

Balt 2014.03.04. 14:13:24

@Narancskommunista: Szó sincs róla. Mi, magyarok, szeretnénk kimaradni a konfliktusból, ti (internacionalisták) meg játszhattok Nemzetközi Brigádosdit, bár kicsit furi lesz a Pravnüj Szektor mellett. :))

randomuser1 2014.03.04. 14:14:28

@Balt: hadd legyen ennyi öröme szegénynek, hamár életében végig leningrádi rockegyütteseket interpretált a szláv mélabúra fogékony jónépnek...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 14:16:13

@Pobjeda elvtárs:

"Én forradalomnak azt tekintem ahol demokratikus erők alapvetően szabad választásokért küzdve diktaturát döntenek meg."

Önmagadnak mondasz ellent. A forradalom mint eszköz eleve nélkülözi a demokratikus elveket.

"A Gerrymandering szándékos manipuláció a választási körzetekkel. Mint amit most a FIDESZ csinált, a népakarat ellenében tisztességtelen előnyt biztosítandó magának."

"Aztán hozzácsaptátok a sarkalatos törvényt amit valamiért minden régi demokrácia a sajtószabadság elleni merényletnek tart. Attól hogy a saját tákolmány alaptörvényeteket is leköpitek attól még nem bizonyít semmit ha rá mutogattok."

"A probléma ott van hogy olyan rendszert építettek ki - aminek a TEK fontos és integráns része - mely lehetővé teszi az ilyen visszaéléseket. Mondanom sem kell, hogy erre semmilyen választói többség nem adott nekik felhatalmazást, de még ha adott is volna, akkor sem lett volna joguk hozzá, mivel esküt tettek a köztársaság - általuk kivégzett - alkotmányára, és a benne foglalt értékekre. És ezen semmilyen alkotmánymódosítás nem változtat."

Nem értem, mi kifogásod van a fentiekkel szemben. Egy demokratikusan megválasztott kormány intézkedései, nem?

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 14:16:17

@Balt:

Ez így van, Putyin sem örömében küldte be a katonákat.

Viszont a Szvoboda és a Szektor kormányon az senkinek sem lenne jó.

EU nak sem.

Üdv!
P.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 14:18:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A célok legyenek demokratikusak, nekem annyi elég. Ukrajnában ez nem teljesül, max szlogenek szintjén.

Ami a FIDESZ-t illeti, ezek a demokrácia irányába mutató lépések, de ettől még nem elsz diktatura magyarországon. Maximum abba az irányba haladunk, de az nagyon nem ugyanaz.

De a FIDESZ itt offtopic.

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 14:18:27

@Bafana: Egyetértek és én ekkor már nyáron Oroszországba mennék nyaralni. Elvégre jó barátok vagyunk.

Balt 2014.03.04. 14:19:17

@béla a görög: "Felmerül bennem a kérdés, hogy 23 évvel ezelőtt mikor létrehozták Ukrajnát, hol voltak ugyanezek a stratégiai okok??? Ennyit ezek komolyságáról."

Ukrajnát nem akkor hozták létre, hanem egy társult állam volt a nagy Unióban (nem a mostaniban, a másikban), más kérdés, hogy a Krímet pont Hruscsov ajándékozta '54-ben ezen belül jelképesen az Ukrán SzSzK-nak, nem mintha akkor jelentősége lett volna. Azt meg tudjuk, hogy a "nemzetközi világ" manapság kínosan elfordul bármilyen határrevízió stb. kérdésében, nem mintha felismerte (beismerte) volna bármikor is, hogy 1920-ban ugyancsak elszabták ezzel az egész XX. századot... (Vagy talán épp ezért?)

2014.03.04. 14:20:42

1. Oroszok
Fel kéne végre fogni, hogy az oroszok azért voltak jófiúk az utóbbi 20 évben, mert gyengék voltak. Erősödnek, és ez nem éppen örömre okot adó folyamat, visszanézve az elmúlt vagy 150 évet, ők mindig a minket megszálló csapatoknak segítettek, maximum kereskedni szabad velük, de megbízni bennük, vagy szeretni őket... sosem szabad.
Viszont mindig fel kell készülni ellenük valamilyen módon. Erős katonaság, erős szövetséges, bármi, hogy ne akarják még egyszer ide betenni a mocskos lábukat.
2. EU
Fel kéne végre fogni, hogy az EU gyenge. Torzsalkodó ovodások és sosem lesznek nagyhatalmi tényező. Azt nagy nehezen elérték, hogy remélhetőleg nem háborúzunk egymás ellen, de mindig civakodni fognak valamin. Nincs elég közös gyökere ezen térség államainak és az ott lakó népeknek. Mindenki harcolt már mindenki ellen és senki sem tud azonosul a másikkal. Itt megvannak az évszázados, évezredes történelmi gyökerek, ebből még évszázadokig nem lesz agymosott EUSA.
Azonkívül a gazdaségi ereje egész pontosan 0,0 összehasonlítva az Oroszokkal, USA-vel, vagy Kínával. Legjobb példa a tehetetlenségükre Líbia. Ha az USA nem segít fegyverekkel, akkor a nagy csodálatos EU egyesült fegyveres erői egy Líbiát képtelenek lettek volna sakkban tartani. Akkor miről beszélünk?
3. USA
Fel kéne végre fogni, hogy a USA erős. Jelenleg még.
Ők garantálják az EU biztonságát a NATO-n keresztül. Nélkülük az EU már rég az orosz birodalom része lenne. Ennyi.
Lehet őket utálni, nem szeretni, kit érdekel, amíg ők a kisebbik rossz. Ha békén hagyod a velük folytatott kereskedelmet, nem szállnak meg, nem darabolják fel az országodat, élni hagynak. Na ez nem igaz sem az oroszokra, sem Kínára valószínűsíthetően. Ők a legkisebb rossz jelenleg a bolygón és a legfejlettebb technika az övék. Meg a legagyalágyultabb nemzet is...
De ők okozzák hosszútávon a legkisebb rosszat egy ország lakosságának, szóval én azt mondom, nyaljuk csak a USA segget, amíg tehetjük, utána csak rosszabbat kapunk.
4. Arab országok
Lehet őket sajnálni, a csúnya USA már megint szétbaszott egy újabb országot, elvette az olaját, stb. Azért ne feledjük, kik fejlesztették tökélyre a repülőgépeltérítős-terroristás-emberrablós-lefejezős-kivégzős romantikát. Kösz, nem kívánok a közelükbe sem kerülni. Amúgy, mikor a Magyar Királyság 2/3-át elvették, mi nem kezdtünk terroristáskodni, pedig legalább ennyi okunk lett volna rá. De jól is tettük, mert egy darab magyarul beszélő ember nem maradt volna itt életben, úgy kirtottak volna minket a nemzetközi diplomácia és az emberi jogok bajnokai. Az arabok ugrálhatnak, nekik van olaj a kezükben, az egész földrészt úgysem lehet tartósan megszállni. A vallási őrültségeik miatt amúgy sem a szívem csücskei.
5.
Persze, ha valaki feltalál egy egészen új típusú pusztító fegyvert Magyarországon, amivel leigázhatjuk az egész bolygót, vagy legalább kivívhatjuk végre a tényleges függetlenséget, mert senki nem mer többet baszakodni, akkor én nyitott vagyok a javaslatra...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 14:20:57

@Pobjeda elvtárs:

"Ez már csak méltatlan szalmabábozás"

Nem szoktam alkalmazni a strawman argumentet.

"a 2012 választásokon is többséget szerzett a mögötte álló pártszövettség úgyhogy bátran kijelenthető hogy bírta az Ukrán nép többségének támogatását. A közvélemény kutatások szerint is."

Akkor szerinted Janukovics (volt) a világ egyetlen olyan vezetője, aki mögött nem állt háttérhatalom? Aki nem azt a bizonyos háttérhatalmat szolgálta ki?

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 14:21:09

@Balt:
Figyelj ide te szarházi hazaáruló kommunista, a kurva anyádat nevezd te internacionalistának azok után. Húzzál haza a Szovjetunióba, Magyarország a magyaroké!

Balt 2014.03.04. 14:23:01

@Narancskommunista: Viszont ha most nem tesz semmit, meglehet, örökre búcsút mondhat az orosz befolyásnak a térségben, x millió orosszal együtt. Ezt meg már csak belpolitikailag sem vállalhatja fel. (Ismét kérdem ("költőien"): hol a f...ba voltak a nagy EU stratégák, amikor öngyújtót adtak a Svoboda meg a PSz kezébe...?)

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 14:24:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Dehogynem állt háttérhatalom. A probléma az, hogy pont ugyanazok akik most a puccsisták mögé álltak.

Nézze meg, szép sorban nevezik ki az oligarchákat kormányzónak. Legutóbb éppen Szergej Tarutát Donyetszkbe. Tudja ki ő?

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 14:26:19

@Balt:
Putyin egyértelműen azt tette, amit tennie kellett ebben az esetben, viszont így is inkább veszített, mint győzött, csak a veszteségeit tudja minimalizálni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 14:26:31

@Pobjeda elvtárs:

"Ami a FIDESZ-t illeti, ezek a demokrácia irányába mutató lépések"

Meglepő, hogy ezeket a demokrácia irányába mutató lépéseknek minősíted.

"de ettől még nem elsz diktatura magyarországon."

Szerinted egy demokratikusan megválasztott hatalomnak mit kell tennie ahhoz, hogy te diktatúrának vagy legalábbis diktatórikusnak nevezd?

Ha ugyenezeket egy Hobbuk vezette kormány tette volna, akkor is ugyanezt mondanád?

"De a FIDESZ itt offtopic."

A demokratikus játékszabályok semmibe vétele, a klientúra mértéket nem ismerő kiépítése nem korlátozódik a Fideszre. Az egy esetlegesség, hogy most épp ők vannak hatalmon.

Bafana 2014.03.04. 14:27:49

Lehet, hogy hiányosak a történelmi ismereteim, de Kárpátalja sem 1920-ban, sem 1947-ben nem Ukrajnához került. Vagyis mért kellene lemondani róla? A "magyar" külpolitika szégyene, hogy elismerte Ukrajnát, Szerbiát és az un. "Szlovákiát". Amikor a két Németország egyesült, ugyanabban a pillanatban húzták le a WC-n a Párizsi békeszerződést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 14:29:32

@Pobjeda elvtárs:

Nem tudom, ki ő, annyira nem ismerem az ukrán politikát. Nem is érdekel annyira.

"Dehogynem állt háttérhatalom. A probléma az, hogy pont ugyanazok akik most a puccsisták mögé álltak."

Ugyanez elmondható bármely demokratikus választásról is. Csak az előadás műfaja más, a darab lényege ugyanaz.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 14:33:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

:) Mea Culpa. Elütés volt. Kimaradt egy "nem". Helyesen: nem a demokrácia irányába mutató lépések. :)

Kérlek így olvasd el újra :)

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 14:33:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Mit kell tenni?

Felszámolni az alkotmányos rendet és a jogállamiságot.

Balt 2014.03.04. 14:34:47

@KovA: Ez nagyjából egy tárgyilagos (bár talán oroszellenes) vélemény. De kb. ez a realitás.

@Gera: hvg.hu/vilag/20140302_orosz_ukran_hadero_Krim
www.globalfirepower.com/countries-comparison-detail.asp?form=form&country1=Russia&country2=Ukraine&Submit=Compare+Countries
anyahajo.cink.hu/mit-tud-az-oroszok-fekete-tengeri-flottaja-1535068929

Tegnap mondta egy ZMNE-s prof., hogy a számbelileg amúgy hatalmas ukrán haderőnek talán 25%-a lehet hadrafogható. Békében. Nem 2 hétre az államcsődtől...

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 14:35:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ő egy kőgazdag Ukrán oligarcha, olyan mint a mi Simicskánk megszorozva százzal.

És persze igaz, csak nem mindegy a keretrendszer. A puccsisták rendszerében nem szavazhatsz másra csak rájuk. Azért ez különbség nem?

Balt 2014.03.04. 14:36:47

@Gera: Senki nem rajon itt az oroszokért. A magyar diplomácia megteszi, amit a szövetségi rendszer elvár. (Sőt, jóval többet: Martonyi egy hete éjjel-nappal Ukrajnával foglalkozik Kijevben, Donyeckben, Beregszászon és Brüsszelben.)

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 14:37:14

@Bafana:
A Szovjetunió felbomlásakor sem osztottak nekünk lapot, ez a helyzet. Nem hiszem, hogy ha egy politikusnak sikerülne visszaszereznie, akkor ne tenné meg, mert hihetetlen népszerűségre tenne szert (teljesen jogosan).

Balt 2014.03.04. 14:42:12

@Gera: "Az oroszok lennének itt a profik meg a kezükben a hatalom? Hol? Abszolúte hoppon maradtak."

Úgy nézett ki, de erre egy hétvége alatt lerendezték a Krímet, puskalövés nélkül:
index.hu/kulfold/2014/03/03/az_orosz_keszultek_az_ukranok_pislognak

béla a görög (törölt) 2014.03.04. 14:42:23

@Balt: Tudom mi volt a Szovjetunió. Tudom, hogy annak része volt Ukrajna (is). Olvastam itt már korábban, hogy Hruscsov által került a Krím az ukránokhoz.
De könyörgöm, ez történelem!
Ami ma tény, hogy 1991-ben lett Ukrajna független, önálló ország. Ha az oroszok akartak volna akkor illetve előtte kaparhattak volna a Krímért. Nem tették. Erről még alá is irtak szerződést 1994-ben Budapesten. Akkor most már legyen coki.
----
Megosztanak egy telket te megveszed és utána a szomszéd mászik át a kerítésen és szedi le a diót a fáról mondván ezt még ő ültette - eltöröd a kezét, nem?! vagy a lábát - opcionális.

Ez ilyen rohadt egyszerű. Ha tervezek valamit, előre tervek x évvel. ha elszartam akkor buktam a dolgot.
És akkor most itt beszélgetünk a Krímről meg 1954-ről, meg játékelméletről, meg orosz lakosságról mikor egyszer ott voltak az oroszok, aláírtak az oroszok és most meg felrúgják az oroszok és bevonulnak egy független ország területére. Kész ennyi. Nincs ezen mit cizellálni, magyarázni. Észnél kell lenni. Ennyi.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.04. 14:42:35

Na, elég legyen ebből a sok acsarkodásból.
A szélsőség nem elfogadható, sem a szélsőjobb, sem a szélsőbal.
A nácik sem voltak tisztességes emberek, de nekik már az ideológiájuk is hibádzott; és a kommunisták sem voltak tisztességesek, bár ők jót akartak, csak ugye ott is a marxi eszméket felhígította, agresszívvé előbb Lenin, majd Sztálin stb.

A svéd szociáldemokrácia, vagy esetleg a holland puritanizmus lebegjen szemeitek előtt! Az a jövő!
A nacionalizmus idejét múlta, csakúgy az a totalitárius kommunizmus és a kiszipolyozó kapitalizmus is.
Az emberi jogokat és méltóságot tiszteletben tartó új rendszerre van szükség, amelyben a lakhatás, a munkahely és a megélhetéshez szükséges bér alapjogok.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 14:43:13

@1234567890987654321: téveszmék sora. amerikai propagandán szocializálódott idióta tévelygése.@Balt: .nem egyszerűen vn benne valami, hanem így van.

1) pl a képmutatás: cseh miniszter azt mondja, aki a külpolitikájában hadsereget használ, az nem megbízható partner?
mi van?? hányszor fenyegette meg amerikát szankciókkal, vagy akár a viszony elhidegülésével az EU? egyszer sem. szájtépés is csak módjával, soha komolyan nem helyezték magukat szembe embermilliók amerikai legyilkolásával.

2)NSA ügy? merkel lehallgatása? fülünke farkunkat behúzva viselkedtünk

3) "FUCK THE EU" - minden nap le kéne adni a teljes beszélgetést. a fuck the eu kedves nudelman asszony szájából arra vonatkozott, hogy ők megcsinálják a balhét kijevben ENSZ funkcik támogatásával, és az EU le van szarva, hogy ebbe nem akar belemenni - mert gondolom nem támogatták a nagy tervet - és az is, hogy az amerikai terjeszkedésért az EU fog fizetni

4) és annak ellenére, hogy az érdekeinket figyelmen kívül hagyva, azzal teljesen szembe menve mégis meglépik azt, amit, mi kénytelen-kelletlen ugrunk utánuk, és egyszerű szócsővé silányulunk. egy utolsó ugató kutya, akik most ugatunk az USA háta mögött.

honnan ez a nagy EU-s harciasság? meg mire? miért?
miért nem ugattak, amikor irakban gyilkoltak, vagy líbiában, vagy amikor terroristákat exportáltak szíriába? amikor lehallgattak. kussoltunk.

most meg az oroszok még fel se pofoztak senkit,még csak virágokkal-csókokkal való foggadtatás volt, és habzó szájjal fenyegetőzünk, mint a kikötői egér a macskafogóba, hogy most aztán megálljatok ruszkik, mert "halálra pofoztatjuk magunkat, és ezt vehetik fenyegetésnek".

és ez az európai emberek többségének nem is érdeke, nem is álláspontja, tehát kinek a kezében a hatalom??? amerikáéban. és amerikában? lófasz tudja.

oroszországban tudom, hogy a hatalom putyiné, és az ő érdekei egybe esnek az orosz emberek érdekével is.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.03.04. 14:44:48

A vagyoni különbségeket le kell faragni. A legnagyobb kereset lehessen legfeljebb tízszerese a minimálbérnek.
Két lakást ne lehessen birtokolni.
Részletek később.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 14:51:57

@Kara kán:
És ezt nem érzed némileg kommunistának?

Gera 2014.03.04. 14:52:17

@Balt: Ez senkit nem érdekel. Oroszországnak nincs elég gazdasági ereje egy ekkora, aránylag fejlett ország lerohanásához, az ukránok egyáltalán nem várnák tárt karokkal az oroszokat, akkora háború lenne ebből, mint egy ház. Természetesen az oroszoknak eszük ágában nincs ilyen marhaságot csinálni, de itt azért vannak jó páran, akik ilyesmit vizionálnak.

Gera 2014.03.04. 14:54:07

@Balt: A senki az kurvára nem igaz és ha nem érzed magad síkhülyének, akkor nem rólad beszéltem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 14:56:00

@Pobjeda elvtárs:

"A puccsisták rendszerében nem szavazhatsz másra csak rájuk. Azért ez különbség nem?"

Ezzel csak prejudikálsz. Avagy megvolt már a "puccsisták" rendezte választás?

Ahogy olvasom a kommentkeidet, valószínűleg jogász végzettségű vagy. Innen érthető, hogy neked minden esetben a hatályos törvény szent.

Csakhogy a forradalmak is azzal kezdődnek, hogy felrúgják a hatályos törvények egy részét.

Azóta sem válaszoltál arra a kérdésemre, szerinted mi volt 1848 és 1956. Puccs, ellenforradalom vagy forradalom? Várom a válaszodat.

Balt 2014.03.04. 14:57:33

@maxval a gondolkodó birca: Aha. Erre ment ki a játék. Szép, mondhatom, még csak a "kendőzéssel" se foglalkoznak manapság...

Putyin, úgy néz ki, belemegy. Ez végül is nekünk viszonylag kedvező rendezés, de remélem mindenki leszámolt mindenféle illúziójával. Bárdossy Gordodon meg csak röhögni lehet. :))

Gera 2014.03.04. 14:58:56

@Gera: Igazán látványos szerintem, amiről beszéltem, akik pár éve habzó szájjal oroszoztak meg putyinoztak Orbán hülyeségei mentén, azok most nem igazán tudják olyan könnyedén felvenni a ritmust szegények. Engem amúgy ők zavarnak, nem annyira Orbán, őtőle ez már szinte elvárható az eddigi ténykedése alapján, épeszű ember már jó ideje nem veszi komolyan a hülyeségeit, de az kifejezetten zavar, ahogy a rakás agymosott zombi próbálja követni. Persze legalább ennyire idegesítő, ahogy a másik oldalon meg a józan véleményekből hirtelen állandósult putyinozás lett.

Azzal amúgy semmi bajom, ahogy most kezeljük ezt az ukrán dolgot.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 14:58:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Prejudikálok? Sorban tiltják be a pártokat akik nincsennek velük.

Ezek szomorú tények.

Gera 2014.03.04. 15:00:14

@Balt: A Krím az oroszokon meg az ukránokon kívül kb senkit nem érdekel, engem se. Valamit csak kell csinálniuk. Ettől még ez eddig az oroszoknak bukta.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 15:01:39

Valami ilyet kéne írni

Kedves Putyin!

Ezt a hihetetlen agressziót, amiben még fel se pofoztak senkit, határozottan visszautasítjuk. A megfélemlített ukrán lakosság az összes virágját átadta, a nőket szexuálisan zaklatják a katonák, lévén azok félelmükben csókokkal köszöntik az orosz katonákat.
Normális ország ha fegyverrel megy másik országba, akkor azt használja is, ezért elfogadhatatlan az áldozatok eddigi száma. Európa nem figyelheti tétlenül, amint oroszország virágok és csókok árnyékában veszélyezteti egész európa békéjét azzal, hogy a történelmileg, befolyásilag és etnikailag is mindig hozzá tartozó területre úgy vonul be, hogy onnan soha ki sem vonult.
Felszólítjuk önt, hogy azonnal vonuljon vissza az Ob és az Irtisz közé, különben szörnyű haragunk lesújt és elzárjuk a gáz és olajvezetékeket és EU-s ország se fűtőelemet, se atomerőművet nem vesz önöktől. Se szén, se vas, se semmi nem kell majd.
Ha nem enyhítik a feszültséget, örök sötétségbe és fagyba kényszerítjük fél európát.

vanrompuy

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 15:04:32

@Pobjeda elvtárs:

Az is szomorú tény, hogy kétszeri kérésre sem válaszolsz arra kérdésemre, minek minősíted 1848-at és 1956-ot.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.04. 15:05:53

@Démonmac1: Képzeljük el, mi történne, ha Kína ugyanúgy fenyegetőzne, mint Oroszország! Nem kapna senki sem okostelefont, műanyag és plüssjátékot, leállna a ruhaszállítás jelentős része, stb.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 15:07:11

@béla a görög: "Ha az oroszok akartak volna akkor illetve előtte kaparhattak volna a Krímért."

azt ugye tudod, hogy alkoholista jelcin volt oroszország vezetője?
hogy ő jó pénzért kiszolgálta a volt SZU-t, de főleg oroszországot az amerikai tőkéne?
hogy ő jelentette ki, hogy oroszok kilépne a SZU-ból?
csak úgy simán. területi rendezés? atomfegyverek kérdése? titkok? ki a faszt érdekel, soros ad pénzt vodkára.

csak 14 éve, 2000 óta van legitim, orosz érdekeket képviselő ember oroszország élén. utoljára katalin vagy miklós cár voltak ilyenek.

-az oroszok nem a SZU
-az elmúlt 25 évben pont hogy ők mutatták meg azt, hogy képesek békében élni, elfogadva a sttus quo-t, properáljunk, kereskedjünk, és ennyi. amerika pont az ellenkezője. még az oroszoknak is képes nekimenni, ha annak árát úgyis az európaiak fizetik meg.

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 15:09:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: válaszolok én

49 az, nem 48. ki hívta az oroszokat ránk? milyen ideológia és érvek mentén?
56 - ki adott oda nekik 43-44ben? ki bíztatta őket a forradalom fegyveres leverésére? milyen ideológia és érvek mentén?

óó hát a 'nyugati' hatalmak? nyugati imperialista érvek és ideológia alapján? meglepő...

KovA 2014.03.04. 15:15:15

@Pobjeda elvtárs:
"Ezt puccsnak hívják."
Minden forradalom puccs amíg nem győz. Minden forradalom szembe megy a törvényes renddel.
Ha győz új törvényt szab.

Ami demokráciának nevezi magát annak bármikor sőt folyamatosan alá kell vetni magát a népítéletnek.
Ahogy kétsébevonható a népfelség általi felhatalmazása választásokat kell kiírni, mely megerősíti vagy leváltja, vagy a rendszernek kell olyannak lenni, hogy folyamatosan nyilvános és nyilvánvaló legyen a támogatottsága - a nép - a választókörzetek bármikor más képviselőre ruházhassák át képviseletükre szóló megbízást.
Ilyen rendszer nemigen van, talán csak Svájcban hasonló - ezért igazi demokrácia sincs.
Csak tűrhető - ami könnyen tűrhetetlenné válik.
Janukovics egy nagy szemét Timosenkot koncepciós perrel lecsukatta, és alighanem Juscsenko megmérgezése is a lelkén szárad, a viszgálat elszabotálása viszont mindenképpen.
Ez maffiademokrácia vagy inkább maffiaRT.
Erre kár hivatkozni.
Nagyobb baj, hogy akik most a hatalomba törnek - azok se különbek - tisztelet a kivételnek - de ostobasággal és szemétkedéssel kezdték működésüket.

Janukovics lehet hogy demokretikusan lett választva - de nem tette magát mérlegre.
Éspedig pontosan azért amiért 2006-ban Gyurcsányék se - tudta, hogy könnyűnek találatott volna.
Az elnyomott igazság pedig megmérgesedik, a halmozódó feszültség vagy forradalomban tör ki vagy "2/3"-ban :-)

Blikknépe (törölt) 2014.03.04. 15:20:52

@KovA: "Janukovics lehet hogy demokretikusan lett választva - de nem tette magát mérlegre."

ha így lett volna, akkor az amerikaiak simán kivárják a választásokig lévő 1 évet.

tudták, hogy janukovics minden tiszta választáson nyerne, ahogy nyert 2004ben is.
ha megint nyertek volna, az örökre megszilárdítja az orosz-ukrán egységet.

egy út volt csak a terjeszkedő amerika előtt: megcsinálni a balhét. 3 hónapig bohóckodta, de az ukránokat csak nem érdekelte. így tehát ölni kellett.
az áldozatok a felelősséget amerikának kell vállalnia.

KovA 2014.03.04. 15:21:13

@Pobjeda elvtárs:
"Sorban tiltják be a pártokat akik nincsennek velük"
Az még csak átmenetileg érthető volna - a váslág amiben vannak az nem a szájtépés meg az egyetnemértés meg az alkudozások ideje.

Az igazi probléma az, hogy alkalmatlanok erkölcsileg is egy ilyen összetett közösség összefogására és vezetésére.
Gyarló hülyeségeket visznek keresztül szétverik a sorsközösséget.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 15:25:32

@KovA:

Janukovics nem tette magát mérlegre? Dehogynem. legutóbb éppen 2012-ben. Nyertek. Nagyon.

Janukovicsék 40% ot értek el, Timosenkoék meg 19% -ot.

Ez elég nagy különbség.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 15:25:44

@Pobjeda elvtárs:

"Prejudikálok? Sorban tiltják be a pártokat akik nincsennek velük."

Egy felkelés/forradalom zűrzavarában sok dolog megesik. Még az sem biztos, kié lesz végül a hatalom a választásokig.

Azért prejudikálsz, mert olyasmit ítélsz el már jóelőre, ami még meg sem történt. Még akkor is íg yvan ez, ha jó eséllyel igazad LESZ.

Azért arra is kíváncsi lennék, vajon Magyarországon ma be lehetne-e jegyeztetni egy kommunista pártot. Ha esetleg nem, akkor nálunk sem sokkal jobb a helyzet. Függetlenül attól, hogy én sem örülnék egy ilyen párt megjelenésének.

Németországban többször is próbálták betiltatni az NPD-t, sikertelenül. Vajon milyen esélye van annak, hogy nálunk eleve be lehessen jegyeztetni egy ilyen pártot? Megint teljesen függetlenül attól, hogy nem kívánom egy ilyen párt jelenlétét.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 15:26:42

@KovA:
Ezzel nehéz vitatkozni.

Sajnos ez van, ha a fegyeres erőt a mozgalomban neonáci csoportok adják, mint amilyen a szvoboda, és a szektor.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 15:27:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Figyu. Ez most történik. Ezek most tiltanak be mindenkit, és írják ki a választást.

Ezek tények.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 15:28:54

@Pobjeda elvtárs:

Miért nem válaszolsz az 1848-ra és 1956-ra vonatkozó kérdésemre? Talán nem mersz színt vallani?

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 15:31:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Váalszoltm már rá.

Így kezdődött:

"Én forradalomnak azt tekintem ahol demokratikus erők alapvetően szabad választásokért küzdve diktaturát döntenek meg."

Innen elég egyértelmű hogy '56 forradalom volt, 1848 meg technikailag felkelés az idegen elnyomás ellen majd szabadságharc, de nevezhetjük forradalomnak is.

Ahogy az is egyértelmű hogy Ukrajnában puccs történt.

KovA 2014.03.04. 15:32:33

@Blikknépe: Ja nyert volna, úgy hogy koncepciós perben lecsukatja politikai ellenfelét (Timosenko).
Vagy megmérgezi (Juscsenko).
Azért mert az ukránok sem azonnal mentek az utcára - még nem hülyék. Elegük van.
Elérkezett a fennálló rend ledózerolásának az ideje.
A forradalaom ez egy közösségi lélektani állapot következménye váratlanul jön mint egy időjárásfront... aki délután már harcol délelőtt még nem tudta hogy forradalmár lesz.
A forradalom (látszólag értelmetlenül) rombol - mint amikor dühödben falhoz vágod a javíthatatlant, hogy még javíthatóságról szóló önáltatás lehetőségét is elvedd - kényszerít újat másképp csinálni. Rombolási ösztön - teret nyitni a megújulásnak.
Sajnos mindig akadnak aljas szándékúak akik meglovagolják.
Mondják, ők szítják és robbantják ki, -lehet - na de barátom szítani és robbanta csak ott lehet ahol anyag van...

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 15:35:34

@Pobjeda elvtárs: Ezért nem értem mi ez az izzadás Ukrajna körül.

Most akkor kimegy háromezer MSZP-s és kétezer jobbikos és EU-s támogatással, elfoglalja a parlamentet azzal az ütős indokkal, hogy Orbán egy diktátor, minden rendben van?

EU és USA támogatással lényegében elzavarták a törvényesen megválasztott kormányt.

Ráadásul Putyin a hibás.

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 15:37:22

@Pobjeda elvtárs: Pontosan így van. Orbánéknak ki kellene állnia a törvényes kormány mellett.

Most úgy néz ki, magukat forradalmárnak nevező puccsisták mellett áll ki.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.03.04. 15:44:15

Putyin nem tehetett mást, ha nem lép gyengének nézik.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 15:44:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Azért arra is kíváncsi lennék, vajon Magyarországon ma be lehetne-e jegyeztetni egy kommunista pártot. "

Magyarországon van nyíltan kommunista párt:
www.munkaspart.hu/
Vagy ez:
www.munkaspart-2006.hu/

Meg van nem nyíltan, de cselekedeteiben és szavaiban határozottan kommunista párt, méghozzá hatalmon:
www.fidesz.hu/

KovA 2014.03.04. 15:46:55

@Pobjeda elvtárs: Attól még maffiózó és gyilkos hogy választást nyert (főleg az orsozokkal mint "választásrészvényesi befektető" háttérrel.
Most kellett volna neki kiállni és előrehozott választást hirdetni - nem évvégére, hanem legkésőbb a jövő hónapra.

KovA 2014.03.04. 15:50:07

@Pobjeda elvtárs: Ennek alapján ukrajnában is minimum felkelés volt most.
Más dolog, hogy pucsisták nyúlják le.
Ha választás lesz megnyilvánulhat a népakarat és lesz népi felhatalmazás is - valakiknek.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 15:51:24

@KovA:

Miért, az ellenfelei nem?
Amúgy meg a többség támogatta.

Tényleg jó az ha ők diktálják az Ukrán belpolitikát?
aidriell.blog.bg/photos/122157/1911237_10200639559271618_2044235612_o.jpg

Ezen felül a majdaniak és Janukovics aláírt egy egyezményt az előrehozott választásokról, aminek betartatását a szintén aláíró USA, EU, és Oroszország garantálta.

Ezt szegték meg a Majdaniak. Ott az aláírásuk a papíron ami lehetővé teszi, hogy az Oroszok rákényszerítsék őket a betartására. Aláírták.

Putyin pont ezt teszi. Az USA, meg az EU sunyin sumákol, és megszegi szerződéses kötelezettségét amikor a pucsisták mellé áll.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 15:52:08

@KovA:

felőlem nevezhetjük így is, felkelés amit lenyúlta a puccsisták. Sajnos a végeredmény nem változik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 16:02:13

@Pobjeda elvtárs:

"Én forradalomnak azt tekintem ahol demokratikus erők alapvetően szabad választásokért küzdve diktaturát döntenek meg."

A te definíciód szerint 1848 nem lehetett forradalom, hiszen egy legitim hatalom ellen irányult. Hiszen nem diktatúra ellen irányult, a királyság intézménye nem volt diktatúra. Az akkori időben amúgy is értelmezhetetlen a demokrácia, tehát szó sem lehetett demokratikus erőkről. Ezzel az erővel István királyunkon is számon kérhetnéd, miért nem volt demokrata.

De 1956 sem lehetett a te definíciód szerint forradalom, hiszen a forradalmárok is kommunisták voltak, tehát nem voltak demokratikus erők és a lózungoktól függetlenül nem küzdhettek szabad választásokért.

"Ajánlom figyelmedbe a sisakon az emblémát."

Mi a baj az emblémával? Csak annyira hasonlít a horogkeresztre, ahogy a Dávid-csillag a vörös csillagra. :) Na meg fotóbolt is lehet. Hivatalos jelölés sem lehet, mert a kettővel mögötte lévőn nincs rajta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 16:07:02

@Narancskommunista: Ne gyere már ezzel. A fideszt mondták már kommunistának, nácinak, fasisztának, meg még ki tudja, minek.

A Munkáspárt meg nem kommunista, hanem szocialista.

Balt 2014.03.04. 16:13:12

@Narancskommunista: Mi van? Elgurult? :) Ejnye, hát te akarsz rambózni, vagy nem? Minket, magyarokat (momentán: kárpátaljaiakat) hagyj ki ebből, jó?

KovA 2014.03.04. 16:18:45

@Pobjeda elvtárs: "Ezen felül a majdaniak és Janukovics aláírt egy egyezményt az előrehozott választásokról, aminek betartatását a szintén aláíró USA, EU, és Oroszország garantálta"

Amikor ezt meghallottam azért fohászkodtam, hogy a tériek józanabbak legyenek mint az aláírók.
Azok a választások nem voltak igazán előrehozva.

Janukovics időhúzásra és a felkelés kifullasztására játszott. Szerencsére nem jött be, a felkelők józanabbak voltak semmint bedőljenek ilyen megosztási/gyengítési kísérletnek.
Ilyen helyzetben - különösen ennyi ilyen nyilvánvalóan a hatalomnak a nép ellen elkövetett bűnei gyilkosságai után nincs helye majd egy évet adni egy népgyilkosoknak játszmázni.
Janukoviccsal kb. úgy kellet volna eljárni mint Ceaucescuval - a rendszer bálványát - éltető rossz szellemét - meg kell(ett volna) semmisíteni.
Utána aztán lehet választást kiírni - egy rövidített mandátumú válságkezelő/átmeneti kormány megválasztására.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 16:19:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Mi baj az emblémával?

en.wikipedia.org/wiki/Wolfsangel

Olvasd el a végén a Nazi Germany részt.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 16:20:59

@KovA:

Abban nem csak választásokról volt szó, hanem alkotmányról, és törvényekről.

És persze aláírták.

Balt 2014.03.04. 16:21:08

@béla a görög: Nem ismerem pontosan a korabeli szerződés szövegét, de egy átfogó rendezés része volt (pl. rögzítve, hogy a Balti ex-szovjet államok nem lesznek az EU tagjai), a Krímnek konkrét autonómiát biztosított, kormányzóval, orosz hadikikő-támaszponttal stb. Hogy akkor a medve épp be volt húzódva a barlangjába, az tény. De azért azzal számolni lehet, hogy ha az ébredező medvére rágyújtják az almot, nem fog örömében táncolni...

Balt 2014.03.04. 16:25:58

@Gera: "Oroszországnak nincs elég gazdasági ereje egy ekkora, aránylag fejlett ország lerohanásához"

Ááá, nem kell ide puskalövés se. Csak olyan helyzetet kell teremteni Putyinéknak, hogy az IMF/EU ne kockáztassa a "befektetését" és 2 hét alatt összeomlik Ukrajna.

Balt 2014.03.04. 16:27:48

@Gera: "Azzal amúgy semmi bajom, ahogy most kezeljük ezt az ukrán dolgot."

Na ugye. Ez a lényeg, a többi kampány.

KovA 2014.03.04. 16:31:22

@Pobjeda elvtárs:
Alá... : Ezek... ezek mindent aláírnak :-)
Azért nem egészen így működnek a dolgok...
Egy ilyen aláírás lecsendesítheti a dolgokat elbizonytalanítja megoszthatja a felkelőket - egész addig amíg vér nem folyt... de ha a bajtársadat akivel a hetek alatt összeforrtál netán hozzátartozodat gyermekedet az orvlövészek mellőled lőtték ki - már vért kíván a dolog... íróasztalok mellett pennával megalkuvással nem elrendezhető.

2014.03.04. 16:40:45

Putyin helyében ma azt tenném, amit éppen tesz: letagadnám, hogy ott vannak a Krímben katonáim, de közben mégis felszámolnám az ukrán fennhatóságot. Holnap-holnapután szépen lassan megegyeznék egy ebesz misszióról, de ragaszkodnék ahhoz, hogy ez ne a Krímre korlátozódjon, terjedjen ki Harkovra, Ogyesszára és a többi oroszbarát régióra. A nemzetközi gyámság alá helyezett, eszköztelen Ukrajna semmit nem tehetne a helyi függetlenségi népszavazások ellen, amelynek eredményét a határ túloldaláról belengetett olajmilliárdok és tankok jó eséllyel kedvező irányba befolyásolnák. Azt már sikerült elérni, hogy Ukrajnában nemzetiségi alapon helyzet van, csak a megfelelő eszközök helyes használatáról folyik a polémia, amibe az ukránok nem nagyon szólhatnak bele.

Megjegyzem, ez Oroszországnak egy óriási öngól, a baráti Ukrajna helyett nyernek egy szomszédos NATO tagországot, amelyik - kétség ne legyen - sokat fog áldozni a haderőfejlesztésre, célzott külföldi pénzügyi segítséggel, továbbá nyernek egy pénzügyileg csődtömeg, széttagolt új országrészt, rengeteg ellenséges érzületű új állampolgárt, továbbá egy évtizedre bezárulnak előttük a fejlett világ kapui. Ami persze Putyint nem zavarja, mert ő nem a jelenben és a közeljövőben gondolkodik, inkább az örökkévalóságban. A dolog árnyoldala, hogy Bizánc napjai meg vannak számlálva.

Balt 2014.03.04. 16:45:58

@KovA: :) Igaz.

@constantinus: Ez is igaz. De a kérdés úgy merülhet fel, hogy - az oroszbarát kijevi vezetés bukásával - Ukrajna EGÉSZE csatlakozik-e belátható időn belül a NATO-hoz, Krímestül, ami nyilván belpolitikailag bármikor vállalhatatlan Putyinnak. Ehhez képest kárment, és el kell ismerni, nem csinálja rosszul. (Ellentétben az EU-val...)

2014.03.04. 16:51:07

@Pobjeda elvtárs: puccsnak nem azt hívjuk, mikor egy sokak támogatását élvező, hosszan tartó, békés demonstráció végén a tüntetők halomra lövetik magukat.

2014.03.04. 16:54:00

@Balt: így sem biztos, hogy eléri a célját. Ha ragaszkodik a fegyveres megoldáshoz, akkor viszont könnyen bebukhatja egész Ukrajnát a támaszponttal együtt + esetleg anyagilag is ott találja magát, ahol 1919-ben.

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 16:57:22

@constantinus:

Olyat hol láttál? Merthogy Kijevben nem békés demonstráció volt az biztos. Két hónapja repülnek a molotovok a rendőrökre.

Fura fogalmaid vannak a békés tüntetésről.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 17:06:40

@Pobjeda elvtárs:

A Wolfsangel régi heraldikai motívum, nem csak a nácik használták. Javaslom, olvasd el az általad ajánlott linken a Heraldry bekezdést is, rögtön a szócikk bevezetése után. Ebből kiderül, hogy a mai Németország vagy tucatnyi településének címerében szerepel a Wolfsangel, pl. itt:

de.wikipedia.org/wiki/Frankfurt-Bornheim

Ugye nem akarod azt állítani, hogy ezek a MAI német települések mind nácik?

Amúgy az angoltudásom nagyon gyenge, így beleolvastam a német szócikkbe is, mert németül is pötyögök egy nagyon kicsit. Figyelmedbe ajánlom ezt:

de.wikipedia.org/wiki/Wolfsangel#Verwendungen_der_Wolfsangel_als_Symbol

Itt olvasható, hogy a Wolfsangel 1991-től 2004-ig az ukrán Szvoboda párt logója volt. A párt a 2012-es, szerinted nagyon tiszta választásokon 10.4%-ot ért el. Persze nevezik a pártot fasisztának, újnácinak, antiszemitának meg meg ki tudja, minek - jól lehet tudni, kik és miért aggatnak pártokra ilyen címkéket. Valójában csak radikális jobboldali párt.

Te engem korábban szalmabábozással vádoltál. Ugye nem baj, ha most egy kis cherry pickinget vetek a szemedre? Mert hát a sok lehetséges kontextusból kiválasztottad az egyetlen negatívot anélkül, hogy utánajártál volna a motívum sok egyéb jelentésének is.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 17:27:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A Munkáspárt saját bevallása szerint kommunista, ráadásul 2005 és 2013 között Magyar Kommunista Munkáspárt volt a neve, annak sajnos nem néztem utána, miért váltottak vissza.

Szocialistának azért lehetne tekinteni, mert szocializmust akarnak, azonban ez nem jó érv, mert a kommunisták is szocializmust akarnak, legalábbis első lépésként.

A Munkáspárt 2006 pedig egy tőlük kivált csoport.

A Fideszt pedig nem csak sok mindennek mondták, de sok minden volt is, mostanában leginkább a kommunistákkal mutatnak hasonlóságot, lásd pl. a bankokkal, multikkal kapcsolatos álláspontjukat, vagy azt, hogy mit gondolnak a piaci versenyről. Vagy nézz utána a kórház privatizációs népszavazás, amit aztán a Fidesz felkarolt, kiknek az ötlete volt eredetileg.

(Egyébként én teljesen jogosnak tartom, ha a kommunistáknak vagy a fasisztáknak pártja van, én azt nem szeretem, amikor valaki úgy csinál komcsi vagy fasiszta politikát, hogy közben tagadja, hogy az lenne.)

@Balt:
Rambózni is a kurva anyád akar, és a magyarságát is neki vond kétségbe te szarházi!

Balt 2014.03.04. 17:31:21

@Narancskommunista: Így otthon a családoddal, ahogy szoktad.

Balt 2014.03.04. 17:33:30

@constantinus: Nem ragaszkodik, mint kiderült. Úgy látszik, beéri a Krímmel. Bár ki tudja, milyen alku köttetett, Birca hozta fentebb a hírt. Ezek szerint a front áttevődik kisázsiára.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 17:43:07

@Narancskommunista:

Egy párt nevéből nem sokra lehet/szabad következtetni. A programjából már inkább, de az sem mindig jön be.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 17:46:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Arra lehet következtetni, hogy 2005-ben úgy döntöttek, nyíltan kommunistának nevezik magukat. Hogy ettől függetlenül lehet, hogy a programjuk inkább szocialista, az más kérdés, erről nem tudok nyilatkozni. Azt azonban tudni kell, hogy a Munkáspártban az általános megszólítás az elvtárs. Leginkább Kádárt tartják amúgy a szellemi elődjüknek.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 17:52:44

@Balt:
Az nem tűnik fel, hogy te adtál okot arra, hogy ilyen stílusban beszéljek veled? Méghozzá nem jelentéktelen okot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 17:58:09

@Narancskommunista:

A Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) is a Genosse a hivatalos megszólítás. Akkor is az volt, amikor még létezett az NDK és benne az SED (Sozialistische Einheitspartei), ahol szintén Genosse (elvtárs) volt a megszólítás.

Ezzel persze nem akarom mosdatni a szerecsent, nehogy ezt hidd. És abban továbbra sem vagyok biztos, hogy ma Magyarországon bejegyeznének-e egy _nyíltan_ kommunista pártot.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 18:10:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Na de mit nevezel nyíltan kommunista pártnak? Miért nem volt elég nyílt az, hogy 8 éven át benne volt egy párt nevében, egészen tavalyig? Mi ez ha nem a nyílt felvállalása?

Egyébként valami olyan törvény van csak (vagy csak volt?), ami a nyíltan nyilas/náci/fasiszta típusú pártokat tiltja, ezért ezt nem vállalhatja fel senki, kommunistát viszont felvállalhatta a Munkáspárt, csak a jelképeket nem.

Balt 2014.03.04. 18:21:47

@Narancskommunista: Kövesd vissza. Innen indultunk:

Írtad: "Akkor az a hazafi, akik a ruszkik seggét nyalja? Jó tudni, mert néhány évvel ezelőtt még az volt a hazaáruló. Majd időben értesítsetek, hogy éppen merre áll a szélkakas, mert kicsit össze vagyok zavarodva most."

Azt, hogy a tegnap TG blogján általánosságban írt, onnan idézett "internacionalistát" magadra vetted - ami amúgy nem is tudom, miért sértő :)) -, aztán rögtön anyáztál, ne zavarjon. Na mindegy, egyelőre ennyi...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 18:24:52

@Narancskommunista: Azt nevezem annak, amelyik a nevében és a programjában is vállalja a kommunizmust. A komunizmus ugye önkényuralmi rendszer (lásd önkényuralmi jelképek), megvalósítása a demokrácia megszüntetését jelentené, ezért gyanítom, hogy talán törvény is tiltaná, hiszen a demokratikus állam megdöntésével járna.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 18:37:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Na de Thürmerék éppen a Kádár rendszert éltetik, ami meg diktatúra volt. Nyilván azt azért nem mondják, hogy egypártrendszert vezetnének be, de azt ki mondaná?

constantinus (törölt) 2014.03.04. 19:55:34

@Pobjeda elvtárs: a rendőrattak elleni védekezés a puccs? Egy értelmező szótárt azért előbb-utóbb vegyél kézbe.

Balt 2014.03.04. 20:17:37

Tárgyilagos cikk ukrán és orosz véleményekkel:
index.hu/kulfold/2014/03/04/krim

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 21:58:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Te, tök jó kis heraldikai kutatást rögtönöztél, de ugye azt te sem gondolod, hogy az Ukrán Nemzeti Szocialista párt (a Szvoboda) amikor a wolfsangelt választotta logonak, akkor Frankfurt-Bornheim járt a fejében ugye? :)

Pobjeda elvtárs 2014.03.04. 21:59:04

@constantinus:

Időrend. Előbb volt a rendőrök Molotovval való felgyújtása, és lelövése.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.04. 22:09:31

@Pobjeda elvtárs:

Dehogy gondolom. Azt gondolom, hogy ugyanaz járhatott a Szvoboda vezetőinek fejében, ami Frankfurt-Bornheim vezetőinek.

"az Ukrán Nemzeti Szocialista párt"

Nana, ez nagyon átlátszó és aljas hamisítás részedről. A párt akkori neve Ukrán Szocialista Nemzeti Párt volt. Ma viszont már Szabadság Össz-Ukrajnai Szövetség.

Az a fránya sorrend, ugye. Nem mindegy, hogy először van a tárgyalás és utána az ítélet - vagy fordítva.

KovA 2014.03.05. 09:17:56

@Pobjeda elvtárs:
Kurcsány óta tudjuk, hogy a békés tüntetés mennyit ér. Tudod, majd "megunják, hazamennek".
Egy komoly tüntetés kétségessé tesz dolgokat amit tisztázni kell.
Szavazással és azzal, hogy a hatalom a népakarat mérlegére teszi magát rövid határidővel.
Ebbe a "majd hazamennek" típusú kifárasztósdi nem fér bele.
A leghatásosabb védelem tisztázni a hatalom legitimitását és nem évekkel azelőtti választás alapján, hanem az adott pillanatban.
A demokráciában a nép közvetlen hatalomgyakorlására be kellene rendezkedni.
Különben szemfényvesztésről van szó.
Egyébként világszerte jellemzően szemfényvesztés van demokrácia helyett.
Igen, az USA-ban is.

constantinus (törölt) 2014.03.05. 10:00:29

@Pobjeda elvtárs: te most nyilván azért puccsozod le a kijevi eseményeket, mert ez valamiért szépen belesimul a világképedbe, így nem ígérkezik gyümölcsözőnek arról beszélgetni, hogy magyarul mi a puccs. De azért mégis, van pár általános jellemzője egy puccsnak:
1. szűk kör hajtja végre: egy hónapokon át tartó országos mozgalom nem szűk kör
2. célja a hatalom megragadása: épp az a vicces/szomorú a történetben, hogy ez egy protest mozgalom, egységes célok és elfogadott vezetők nélkül, ennek megfelelően a hatalmat sem ragadták meg: a rada a helyén van, a kormány rég lemondott önszántából, az elnököt pedig hazaárulás miatt leváltotta az országgyűlés, és egyben kiírta az új választásokat.

Janukovics vesztét végül tényleg a fegyveres erőszak okozta: az általa kezdeményezett vérontás miatt kihátráltak mögüle a támogatói. Puccs esetén ez pont fordítva történik. Szóval, te puccsozz bátran, de hidd el, nagy intellektuális égés.

Pobjeda elvtárs 2014.03.05. 10:08:18

@constantinus:

Azért puccsozom le, mert nem demokratikus értékrendről szól, és a barna(inges) forradalom hülyén hangzik.

De ez csak szemantika nevezzük ahogy akarod a lényeg az hogy alkotmány ellenes, egy szűk kisebbséget tett hatalomba, akik egy nagy része totalitárius eszmék híve, egészen a náci karlengetésekig.

Janukovics rendszere elég rosz volt, de maga volt a demokrácia ünnepe ehez képest.

És ez a lényeg szerintem.

Pobjeda elvtárs 2014.03.05. 10:09:35

@KovA:

Ezzel teljesen egyetértek, de azért megérted ha nem tudok tapsolni egy antidemokratikus átrendeződéshez, aminek a karlengetős fegyveres ereje felvállaltan az SA-ra hajaz.

Pobjeda elvtárs 2014.03.05. 10:12:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

:) Kiváncsi vagyok hogy a szvobodások náci karlendítéses üdvözélését hogyan fogod duplagondol megmagyarázni. :)

A legyeket hajkurásszák? :DDDD

KovA 2014.03.05. 10:20:25

@Pobjeda elvtárs:
Persze, hogy megértem.
Meg megértem azokat is akik felkeltek.
Azzal nem rokonszenvezek, amit (egyes) vezetőik vagy szerzezeteik csinálnak.
Egy sorsközösséget összefogni kell, különösen vészhelyzetben.
Egyrészt szemétség a kisebbségek ellen menni, másrészt hülyeség, harmadrészt luxus ebben a helyzetben, amit nem engedhetnek meg maguknak.
Ha ki is húzzák magukat/őket a szarból - azt amit most csinálnak - miután hatalomhoz jutottak - azt megjegyzik nekik a kisebbségeik, aki elég nagyok ahhoz, hogy ne tudják őket megemészteni. Évtizedekre megfekszi a gyomrukat.
Aki forradalmat csinál, annak politika feletti értékrendben kell gondolkozni és cselekedni - akkor is ha politizálni kényszerül - ennek alapján fogják később megítélni azt az időszakot és a vezetőket amin ezekben a pillanatokban sok múlik.
A forradalom olyan mint egy olvasztótégely - sokmindenen volna jóra formálható. Egy nép életében ritjka alkalom.
A vétkek és mulasztások amit ebben az időszakban követnek el évtizedekre vagy tovább is meghatározzák a közösség sorsát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.05. 13:45:45

@Pobjeda elvtárs:

"De ez csak szemantika"

Nem. Constantinus pont a lényeget ragadta meg. Azt a lényeget, amit te elkenni próbálsz.

Pobjeda elvtárs 2014.03.05. 13:48:56

:)

Hogyne, persze, értem én. A Szvoboda Ukrán neonácijai nem nácik, a karlengetéssel csak a legyeket kergetik, a logojuk puszta véletlenségből náci szimbolikájú, és persze csak véletlen hogy csak fajtiszta ukrán lehet tag náluk.

Éljen a barna(inges) forradalom! :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.05. 13:51:04

@Pobjeda elvtárs:

"Kiváncsi vagyok hogy a szvobodások náci karlendítéses üdvözélését hogyan fogod duplagondol megmagyarázni."

Doublethink?
Azt hiszem, elegem van az inszinuációidból. Az érveidet már mások is megcáfolták, most jössz az argumentum ad hominemmel. :(

Pobjeda elvtárs 2014.03.05. 13:55:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Éppenséggel fogalmad sincsen az Ukrán belpolitikáról, és hülyét csinálsz magadból amikor a Szvoboda és a Pravij Szektor neonácijait mint forradalmárokat próbálod beállítani.

A tény az hogy náci forradalom fogalmilag kizárt. A puccsista kormány pedig tele van neonácikkal. A minisztelnök helyettes is Szvobodás, a Nemzetbiztonsági tanács vezetője pedig a Pravij Szektor feje.

Forradalom? :DDD Barna Forradalom :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.03.05. 14:23:06

@Pobjeda elvtárs:

Az meg csak a te személyes véleményed, hogy ezek neonácik. Gyanítom, hogy neked mindenki neonáci, fasiszta stb., aki tőled jobbra áll.

A Fideszt és Orbán Viktort is nevezték már sokan új Hitlernek, fasisztának, nácinak, antiszemitának, diktátornak és még ki tudja, minek. Én sem vagyok nagy rajongója, de ezek akkor is nagyon távol állnak az igazságtól.

Tudod, az ilyen stigmatizáló címkéket mostanság olyan könnyedén osztogatják főleg a ballib oldalról a nekik nem tetsző ellenfélnek, hogy már nem lehet komolyan venni őket. Ha mindenki náci, fasiszta, antiszemita stb. lenne, akire már kiosztották ezeket a címkéket, akkor alig lenne az országban olyan ember vagy erő, aki nem az.

Ugye manapság nem az az antiszemita, aki utálja a zsidókat, hanem az, akit a ballib utál és antiszemitának nyilvánít. Az a náci, akit a ballib utál és annak kiált ki. Az a fasiszta, akit az "antifasiszták" utálnak és annak kiáltanak ki. Mintha nekik egyedüli kiváltságuk lenne megítélni mások politikai irányultságát. Ami persze valóban így is van szerintük, hiszen a liberálisok annyira liberálisok, hogy csak a liberális nézeteket tartjk elfogadhatónak, a véleményszabadság és a tolerancia legnagyobb dicsőségére.

"és hülyét csinálsz magadból amikor a Szvoboda és a Pravij Szektor neonácijait mint forradalmárokat próbálod beállítani."

Már megint a személyeskedéssel jössz. Azt hiszem, itt lezárom a veled folytatott vitát, mert nincs kedvem érvek helyett a személyeskedéseidet és a sértegetéseidet olvasni.

Balt 2014.03.05. 15:31:32

Bár még nem követtem végig a mai kommenteket, de asszem a témánál maradva...:

A lehallgatott beszélgetés nagy bomba lehet
Nyilas Gergely márc. 5. 14:40

"Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az orvlövészek mögött nem Janukovics állt, hanem valaki az új koalícióból" – mondta Catherine Ashtonnak az észt külügyminiszter annak a telefonbeszélgetésnek a során, amelyet a még Janukovicshoz hű erők hallgattak le. Urmas Paet szerint különösen aggasztó, hogy az akkor már hatalomra készülő ellenzék jelezte, hogy ebben az ügyben nem kívánnak vizsgálódni. "Érdekes, folytassa" – mondta az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosa. Paet arról is beszámolt, hogy a tüntetésen nagy elismerést szerzett Olga Bogomolec főorvos olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek igazolták, hogy a rendőröket és a tüntetőket ugyanolyan fegyverekkel lőtték le, vélhetően ugyanazok az emberek.

Paet szerint a nyomozás hiánya azonnal diszkreditálja az új vezetést.

A beszélgetés nagy része Paet benyomásáról szólt, arról, hogyan viszonyulnak az emberek az új koalícióhoz, amelyre sokan bizalmatlanul tekintenek. Ashton pedig elmondta, hogy az emberek valóban változást akarnak Ukrajnában és az új vezetés nem teheti kizárólag a Majdan tüntetőire építve. "Ha csak barikádokat építenek, akkor nem tudunk pénzügyi segítséget nyújtani, hiszen nekünk partnerekre van szükségünk" – mesélte Ashton Paetnek, hogy mit mondott az ellenzék vezetőinek.

Még szerencse, hogy a többség jóoldali... :)
(Emlékeztetőül: a magam részéről nem állok senkién, max. a kárpátaljai magyarságén.)

Balt 2014.03.05. 15:35:18

@constantinus: Asszem egy kicsit át kell ezt gondolni... (az elhamarkodott szócsövezések helyett): @Balt:

Balt 2014.03.05. 15:37:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A lényeget, de nem a nyelénél... @Balt:

Balt 2014.03.05. 15:40:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Alapvetően igazad van, de úgy látszik, Ukrajna eklatáns példája lesz annak, hogy érdemes háromig számolni... (Ahogy pl. Orbán tette voltaképpen.)

constantinus (törölt) 2014.03.05. 17:02:25

@Balt: ez a történet egyelőre zavarosabb a jugoszláv kém ürgebőrbe vart üzeneteinél. Ám ha mégis kiderül róla, hogy igaz, attól legföljebb színesebb lesz a történet, nem gyökeresen más.

Viszont, vissza a blog eredeti témájához: közben az oroszok gazdasági szankciókat hoznak saját maguk ellen.

KovA 2014.03.06. 11:52:13

@Balt: "Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az orvlövészek mögött nem Janukovics állt, hanem valaki az új koalícióból"

Elképzelhető minden - de az efféle értesülést is érdemes fenntartással kezelni.
Egyrészt nyilvánvaló érdekek vannak a dolgok összezavarására és a ködösítésre...

Másrészt a gyakorlatban nem igazán életszerű az információ.
A felkelés során jól elkülöníthető, hogy melyik területeket birtokolják a felkelők és melyiket a kormányerők.
Mindegyik a maga területéért felelős.
Nem életszerű, hogy a felkelők által birtokolt területről lövöldöznek orvlövészek a felkelőkre.
És az sem, hogy a kormányerők által ellenőrzött területekről orvlövészek lövöldöznek anélkül hogy arra a hatalomtól megbízásuk lenne.
Nem életszerű, hogy Janukovics nem tudott az orvlövészkedésről.
Ha pedig tudott ki kellett volna füstöltetnie őket a saját erőivel. Márcsak azért is mert ha nem tőle van, akkor erkölcsi provokáció őellene.
Sőt aduász a kezében politikai ellenfelei ellen, hacsak egyet is elfog és vallomásra bír.
A felkelők elég jól látták honnan lőnek - és alighanem azért nem tudták kifüstölni az orvlövészállásokat mert azok a kormányhű erők területéről lövöldöztek.
Na ezért nem életszerű ez az információ és ezért ködösítésgyanús - de alighanem hatásos, mert az emberek többségének nincs meg az a tapasztalata aminek alapján kétségbevonná, Azért hihetőnek hangzik és elbizonytalanító, megosztó morálisan gyengítő - propagandafegyver. Az orosz/Janukovicshűek belekapaszkodhatnak.
Kézre kellene keríteni az orvgyilkosokat és kipasszírozni belőlük honnan a megbízásuk.

Balt 2014.03.06. 13:06:22

@KovA: @constantinus: Tény, hogy ellentmondásos hírek vannak ezzel kapcsolatban. Amint az is tény, hogy az oroszbarátsággal nemigen vádolható észt kü.m. beszélt a dologról Ashtonnal. (Aki egy "érdekes... folytassa" fordulattal nyugtázta az ügyet.)
süti beállítások módosítása