HTML

logo

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

  • MAXVAL bircaman közíró: Én úgy tudom - a ballib médiákból - hogy a nem szavazók NEM szavazót jelentenek, hiszen pl. az ide... (2018.09.19. 05:36) Ki, hol és hogyan tartózkodik?
  • henceg new era: Brilliáns kifejtés, valóban. (2018.07.13. 11:59) Focielmélet
  • Neruo: "Magyarország egy konzervatív, keresztény ország." Ez egy nem túl alátámasztott kijelentés, de ok... (2018.05.16. 12:12) Megnézni a választókat
  • s: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Faszért hallgatod? (2018.04.05. 15:24) Taktikai szavazás és egyensúly
  • chrisred: @/ms: Visszakanyarodtunk nagyjából ahhoz a verzióhoz, amit az elején állítottam, csak egy kicsit m... (2017.10.05. 05:36) Brutális burjánzás a Bundestagban

Frissül az Elsevier Open Access politikája

2015.05.11. 13:04 Kóczy László

oa-badge-2.pngKurrens téma a publikációk szabad hozzáférésének biztosítása. Sok kritika éri a nagy kiadókat, hogy gyakorlatilag elzárjék a tudást a világ elől - ráadásul úgy, hogy ők az eredményekért nem is szoktak fizetni. Az Elsevier új politikája - szerintem - korrekt.

Már több posztban kitértem annak fontosságára, hogy tegyük lehetővé eredményeinket a szélesebb publikum számára és arra külön is, hogy szerintem elfogadhatalab az Open Access "arany" útja, ahol a szerző még külön fizet a szabad hozzáférésért. A RePEc eddig is fontos, minden közgazdász számára ingyenes lehetőség volt, most hivatalosan megnevezésre került az Elsevier dokumentumában. A lényeg összefoglalva:

  • Preprint. A preprint a cikk elfogadás előtti, kéziratos változata, ami ugyanakkor megjelenhet egy (vagy több) műhelytanulmány, working paper, technical report, research memorandum, stb. néven futó sorozatban. Szabadon osztható, posztolható - de nincsenek tartalmi garanciák.
  • Elfogadott kézirat (Authors' accepted manuscript - AAM). A kézirat betűre végleges, de tördelés, formázás előtti változata. Ebben minden eredmény végleges, helyes, hiszen átesett a bírálati folyamaton. Hivatkozni kicsit körülményes, hiszen az 5. tétel lehet 3.2. tétel a végleges cikkben. Ezt már csak személyesen, konkrét személyekkel (pl. hallgatókkal, érdeklődőkkel) oszthatjuk meg; felkerülhet a saját weboldalunkra, az intézményi repozitóriumba illetve a RePEcen és az arXivon frissíthetők a korábbi, értelemszerűen elavult változatok.
  • Megjelent cikk. Ez már a végleges tördelt, oldalszámozott változat. Arany open access esetén viszonylag szabadon osztható, egyébként csak személyesen, magánhasználat céljából. Bizonyos területeken (a közgáz tipikusan nem ilyen), ahol gyorsan "kopnak" a cikkek, egy bizonyos embargós időszak után minden szabadon hozzáférhető.

Örvendetes, hogy egyre több intézmény használ Magyarországon saját RepEc archívumot;meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a cikkek az elfogadott változattal frissüljenek.

Szólj hozzá!

Címkék: open access repec elsevier arany open access

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr717449802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.