A tudományos kutatói bérekről
2024. április 25. írta: Kóczy László

A tudományos kutatói bérekről

Az egyetemi modellváltás egyik célja, hogy felkerüljenek a magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokra, lehetőleg minél előkelőbb helyekre. Lehet kiemelkedő kutatást csinálni kiváló kutatókkal egy omladozó épületben, de a legjobb infrastruktúra sem ér semmit a megfelelő szakemberek nélkül. Most nem az egyetemekről, hanem a HUN-REN - Magyar Kutatási Hálózatról (korábban Eötvös Loránd Kutatási Hálózatról, leánykori nevén akadémiai kutatóintézeti hálózatról) írok. 

Nem szeretnék megalapozatlan összehasonlításokba belefutni, de más területen (orvosok, foci, akár parlamenti képviselők) gyakori érv, hogy akkor lesznek jó szakemberek, ha egy vonzó karrier ívét rajzolhatjuk eléjük. Akkor lesz valaki kutató, ha biztosítottnak látja maga és családja jövőjét, anyagi biztonságát. A tudományos kutatók esetében ezzel nincs is probléma, hiszen milliós fizetések is elérhetők - külföldön. Az elvándorlást segítik a nálunk is elterjedt nemzetközi publikációs normák és a közös nyelv - az angol. 

Az hogy a magyar kutatók hol helyezkednek el (és szereznek akár Nobel díjat) illetve, hogy milyen külföldi kutatókat tudunk hazacsábítani, nem független a kutatói bérektől. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy mennyi a fizetése egy, a PhD-ját frissen megszerzett kutatónak illetve oktatónak. 

  • A HUN-REN tudományos munkatársainak (= PhD-val rendelkező junior kutató) a bére évek óta a garantált bérminimum alatt lenne, így annak összegét a garantált bérminimum határozza meg, ami jelenleg bruttó 326 ezer Ft . Erre megfelelő teljesítmény esetén 36300 Forint teljesítmény-alapú bérkiegészítést adunk.
  • Gazdasági területen elsősorban a Corvinusszal és a BME-vel versenyzünk, ahol egy tudományos munkatárs vagy egyetemi adjunktus kezdő bére 670-900 ezer Ft. Az egyetemeken a kutatás mellet oktatási feladatok is vannak. 
  • A Neumann egyetemen az MNB-vel kombinált állásokról hallani 1-1,2 millió Forintos tartományban. Ez már kutatás+oktatás+elemzés,
  • A magyar pénzügyi szektorban 928,4 ezer Forint az átlagfizetés (KSH 2024 februári adat). Az átlagot felhúzhatja egy-egy magas vezetői fizetés, ugyanakkor PhD-val jellemzően magasabb fizetési osztályokban lehet elhelyezkedni.
  • A 2023-as Inomics Salary Report 15. ábrája régiónként és beosztásonként bontva hozza az átlagfizetéseket. Itt a legalacsonyabb kategóriát vettem, ami nálunk a tanársegéd-adjunktus kategóriának felelhet meg és így PhD nélkül dolgozó oktatókat/kutatókat is tartalmaz. Az itt megadott 2023-as USD értékek mai árfolyamon átszámolva Kelet-, Közép- és Dél-Európában 600 ezer, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában 1,3 millió, Nyugat- és Észak-Európában 2,5 millió, míg Észak-Amerikában 3,2 milló forintos havi fizetésnek felel meg. 

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a kutatóintézetek számára már a meglevő kutatók megtartása is kihívás

Disclaimer: A szerző a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Közgazdaságtudományi Intézet igazgatója, illetve a BME GTK Pénzügyek Tanszék egyetemi tanára

 

*  A magyar pénzügyi szektor átlagfizetése (KSH 2024 februári adat). Az átlagot felhúzhatja egy-egy magas vezetői fizetés, ugyanakkor PhD-val jellemzően magasabb fizetési osztályokban lehet elhelyezkedni.

** Regionális Lecturer/Assistent professor fizetések (2023-as Inomics Salary Report 15. ábra) A legalacsonyabb kategóriát vettem, ami nálunk a tanársegéd-adjunktus kategóriának felelhet meg és így PhD nélkül dolgozó oktatókat/kutatókat is tartalmaz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr6018389509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása