Észak dél ellen: így lett orosz-ukrán háború
2022. november 07. írta: Kóczy László

Észak dél ellen: így lett orosz-ukrán háború

russia_ukraine_gas_pipe.jpgA XX. század második felében született európainak egy európai háború szinte elképzelhetetlen. Az orosz támadás kapcsán többen keresték - utólag - az előjeleket, mások hibáit. Azt már kevesebben vetették fel, hogy a "speciális hadműveletnek" éppen a stratégiailag elhibázott - és esetenként erkölcstelen - uniós energiapolitika ágyazott meg. 

gas_pre.pngEurópa hatalmas energiaéhségét nem tudja saját forrásokból fedezni; a közeli olcsó termelő Oroszországot és a fizetőképes uniós keresletet pedig látszólag a Jóisten is egymásnak teremtette. Az olcsó orosz gáznak köszönhetően Európa versenyképes maradt, a lakosság jólétben élt.

Közben, a minimálisan elvárható diverzifikációs erőfeszítések helyett (tisztelet a kivételnek, pl. Lengyelország) egyes hangok a diktatorikus, antidemokratikus közép-ázsiai, észak-afrikai és öböl menti országokból (pl. Irán, de persze Szaúd Arábia nem) származó import visszaszorítását sürgették a politikai kiszámíthatatlanság csökkentése és ezáltal az ellátásbiztonság növelése érdekében. Így került háttérbe minden olyan gázvezeték-projekt, ami az Uniót a Balkánon keresztül látta volna el (Déli Áramlat, Nabucco) és maradt meg az Északi Áramlat. 

gas_plan.pngEgyáltalán miért épült az Északi Áramlat (ÉÁ) és pláne annak a második kötete? A hivatalos ok az ismétlődő orosz-ukrán gázvita (2008, 2009, 2014). Európa finoman szólva ideges volt, amikor hetekre leállt a gázszállítás, az oroszoknak pedig fájt a kiesett jövedelem. Az ukrán vezetékek amúgy is öregek, az újak hatékonyabban, tehát még olcsóbban tudják szállítani a gázt - mondták. Azt hiszem, ezen a ponton volt először figyelmetlen pár döntéshozó: miért gondolták, hogy a kiépülő csilli-villi vezeték mellett szükség lesz az ezeréves, rozsdás Testvériségre? Nem mindegy, hogy az ÉÁ bővíti vagy kiváltja a meglevő szállítási kapacitásokat. Naivitás azt hinni, hogy egy nagyhatalom döntései mögött nincs stratégiai megfontolás és azért költ dollármilliárdokat, hogy a németek ne legyenek néha se idegesek. 

gas_post.pngA kiváltás nagyon rossz hír nem csak Ukrajnának, de az egész közép-kelet-európai régiónak. Egyrészt sokkal hosszabb útvonalon, tehát drágábban jönne a gáz, a régió elesne a tranzit díjaktól és... ránézett valaki a térképre? Az orosz gáz így - jó nagy kerülővel - Németországon keresztül jönne. A holland gáz - már amennyi van - szintén. A norvég gáz is. Esetleg némi észak-afrikai gáz csordogálhat Olaszországon és Ausztrián keresztül felénk, de ez is nyugatról. Engem inkább ez, a beszerzési útvonalak koncentrációja tesz idegessé. Mi van, ha megtörténik az, ami egy éve még elképzelhetetlen lett volna: megsérül egy kritikus vezeték? Vagy mi van, ha "Brüsszel" vagy "Berlin" elkezdi porciózni a gázt és nekünk kevesebb jut? Ez nem olyan, mint a vakcinák, hogy majd Szijjártó hoz repülőn pár milliárd köbméter gázt kínai (vagy itt inkább türk) barátainktól. 

gas_pos2t.png2015-ben elindult az EU Energia Unió projektje, aminek elsőként kiemelt célja az energiaellátás biztonsága, a szolidarítás és a bizalom. Itt megint figyelmetlen volt valaki és a szolidarítás egy picit háttérbe szorult. A német kormány 2018-ban Kelet-Európa érdekeit figyelmen kívül hagyva adta meg ÉÁ2 engedélyeit. Az oroszok persze jobban beleláttak a saját lapjaikba és megéptették a Török Áramlatot, illetve a törökök a nagy barátság ellenére is hisznek a diverzifikációban és bővítették a Transz-Anatóliai vezetéket (TANAP), amivel már lett értelme a Transz-Adriai vezetéknek (TAP) is. Sajnos ezek a vezetékek kapacitáskorlátaik miatt nekünk már keveset segítenek. 

A sztori végül nem a forgatókönyv szerint alakult. A skandináv országok, elsősorban Dánia, sokat késleltette a projekt befejezését és a végén a németek is eszméltek. Az ÉÁ2 nem kapta meg az engedélyeket, az oroszok megunták a várakozást, bevonultak Ukrajnába. Közben az ÉÁ1 - sajnos - meghibásodott és az oroszok "csak az ÉÁ2-n" tudtak volna elég gázt küldeni, miközben azért Ukrajnán keresztül továbbra is csordogált a gáz. Hogy a németek gondolkodtak-e az engedélyezésen, most már mindegy, hiszen valaki pontot tett a német - évszázados -maszatolás végére és felrobbantotta a vezetékeket. Talán egy kortárs Búvár Kund. 

A napokban megjelent cikkünk szabadon letölthető: 
Kóczy, L. Á., Csercsik, D., & Sziklai, B. R. (2022). Nord Stream 2 : A prelude to war. Energy Strategy Reviews, 44(November), 100982. https://doi.org/10.1016/j.esr.2022.100982

 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr8817972340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkamenet 2022.11.08. 16:33:23

orbán rákötötte az országot putyinra, igy lett Orbanisztán ruszki energia gyarmat.

A többi európai ország pedig le tud válni a ruszkikról és le is fog. A lefizetett Schröder, a hipernaiv Merkel koszaka lejárt az EU nagyon helyesen felismerte, hogy a ruszkiknak nem szabad hinni, nem szabad bennük megbizni, még akkor se ha Ócsón adják.

Kerüljön valamivel drágábba, de az akkor lesz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2022.11.08. 17:20:04

@birkamenet: Olcsóbb lesz, ha a ruszkik nem lesznek monopol helyzetben, mert akkor leengedik az árat, hogy ne halljanak éhen az orosz sztyeppén.

gigabursch 2022.11.08. 17:35:44

Esetleg, ha a saját állítása szerint az Ollyópaji Jujjdejóba tartó hoholok az elmúlt három évtizedben nem az az arcukat mutatják, amit eddig megtapasztalt mindenki (legfeljebb mélyen kussol róla), akkor nem itt tartana az egész.
Mert ezzel a velejéig korrupt, mindenbe beleugató és brutálisan soviniszta bandának annyi köze van az "európai értékek"-hez, mint a macskámnak a pápai trónhoz.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.11.08. 19:46:58

Amióta tart a háború – mellesleg ne feledjük, hogy a délszláv háborúk is európai háborúk voltak – számos utólag okos politikus, pártkatona és megmondó állt elő a látványos nagy panasszal, miszerint a "kormány" miért nem gondoskodott erről a híres diverzifikációról 2010 óta. Miért csak most kap észbe, 2010 óta éppen mindent el lehetett volna intézni. Ezekhez a leleményes emberekhez valaki kérdést intézhetne már egyszer, hogy két-három éve ők hol voltak. Akkor miért nem hallhattuk ezeket a figyelmeztetéseket, ha szerintük minden épeszű ember tudhatta, hogy baj lesz abból, ha egyszerű útvonalon és olcsón vesszük a gázt? Most, utólag okosnak lenni nem ér, mert utólag a kormányok is okosak szoktak lenni, jó esetben.

birkamenet 2022.11.08. 20:07:30

@gigabursch:

Öcsém, te még mindig ennél a zsákfalusi értelmi fogyatékos kisfidernyákoknak irt propaganda szövegnél tartasz? Nem küldött a központ valami újabb ruszki f.rokfelszopó propaganda szöveget, mert ez a bérrettegésed már nagyon uncsi.

birkamenet 2022.11.08. 20:12:53

@Androsz:

Hogy van az te másik fidernyák észkombánny, hogy az imádott munkásparaszt kormányod azonnal tudott diverzifikálni egy teljes manyupot a saját zsebébe, egy deficites jogállamot egy totális egyszemélyi diktatúrába, a teljes EU támogatást meg a két hirhedt NER gengszter zsebébe?

Vakegér, terád orbán mindig szart, de erre ti fidernyákok még 1000 év után se fogtok rájönni.

2022.11.08. 22:01:26

@Androsz:

A válasz egyszerű, ugyanezek az emberek megkoveztek volna meg a kormanyokat, hogy miért pocsekoljak a pénzt, minek ide diverzalas, ha az orosz gaz sokkal olcsóbb.

Etniez 2022.11.08. 22:06:11

@Androsz: A kormány jelenleg sem tesz semmit az orosz függőség leépítéséért.
Egyértelmű, hogy Orbán és Szijjártó Putyin zsebében van és visszaosztást kap a gázeladásból.

Ezt te úgy sem fogod belátni, mert ahhoz el kellene engedned Orbán kezét, amit biztosan nem fogsz megtenni, mert ha 2022-ig eljutottál Orbán seggében, akkor már sosem fogsz onnan kimászni.

Etniez 2022.11.08. 22:08:48

@Mr.Tellinghovon: " ha az orosz gaz sokkal olcsóbb."

Mennyi is az orosz gáz ára? Mennyi volt mondjuk 20014-ben? 2018-ban?

Fogalmad sincs. Innentől kezdve tökéletes hülyeség az, amit írsz.

Az Orbán kormány nem árulta, árulja el, hogy mennyiért veszi az orosz gázt.

Hát, nagyon lukra szaladtál.

Etniez 2022.11.08. 22:09:37

@birkamenet: Hagyjad, szegénynek kötelezték a gyerekét nemváltó műtétre az oviban, nem bírja feldolgozni.

bordon 2022.11.09. 06:20:52

@gigabursch: A hohol bagázs olcsón kapta a gázt, olajat az orosz tesóiktól, ráadásul szedték a sápot, tranzitdíjat a nyugatra tartó energiahordozók után, olyan vezetékeken, amiket nem ők építettek, de mégis mást se csináltak, mint minden télen azzal fenyegették Európát, hogy elzárják a vezetékeket, mert ők a saját fogyasztásukat se akarták kifizetni a ruszki tesóik felé.

Aztán az oroszoknak ebből elegük lett, kezdték építeni az ukránokat elkerülő vezetékeket. Az amerikaiak látták, hogy ebből az lesz, hogy a német ipar olcsó, stabil ellátashoz jut energiahordozókból és Európa lehagyja Amerikát a vilagpiaci versenyben. A német-orosz gazdasági együttműködéstől, az olcsó orosz olajjal fűtött német gőzhengertől prüszkölt Obama, Trump, Killary Clinton és Biden is. Odaküldték Biden crack kokain függő fiát, hogy kavarja meg egy kicsit a szart az ukránoknál.
Már korábban is csináltak az amerikaiak egy kis színes forradalmat Kijevben 2006-ban, majd egy másikat 2014-ben. Akkor még a nyugati médiumok is ajvékoltak, hogy kicsit sok neonáci szabadcsapat alakult hirtelen, de már ezek a neonácik lett a nyugati liberáltak kis kedvencei.

Az egész arra megy ki, hogy Európát és Oroszországot lenullázzák. Amerika versenyképessége hirtelen, sok év permanens válság után hirtelen megnőtt, mert Európa ipara az összeomlás szélére került. Lehet eladni a rettenetesen környezetkárosító módon kitermelt amerikai palagáz méregdrágán.

Amerika most beáldozza az ukrán neonácikat is, inkább ők hulljanak, mint a nyugati katonák.
Meg a katonailag, gazdaságilag súlytalan balti államok is hőzöngenek, mert a NATO védi őket. Az oroszoknak eszük ágában se volt egy NATO tagot megtámadni, de ezek ajvékolnak hónapok óta a nyugati imperialisták, hogy melyik NATO tagot fogják lerohanni a ruszkik. Megy a hergelés, erre a lengyel és román parasztol vevő is.

Azt mindenki elfelejti, hogy Ukrajna Oroszországgal és Moldovával fej-fej mellett a legkorruptabb európai államok. Egy brancs ezek, de most hirtelen a nyugatiak szemében az ukrán valami emelkedett, szent tehén nép lett.

Azt is mindenki elfelejti, hogy nem Magyarország az egyetlen olyan ország, ami ki van téve a ruszki energiahordozóknak. Minden tengerpartoktól távol fekvő közép-európai ország ilyen. Ausztria, Szlovákia, Csehország is. És Ukrajnának, Szerbiának is magyar tározókból toltak az utóbbi években gázt, amikor azok szarban voltak, orosz gázt, ami a lengyeleknek se büdös, ha nem közvetlenül az oroszoktól kapják, hanem mondjuk a németektől pumpálják vissza oda.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.09. 08:38:57

@Mr.Tellinghovon: Mi történt? Úrnak kell téged szólítani az új gazdasági összefüggés felfedezéséért, miszerint (te szerinted) a vásárlóerő csökkenése inflációt idéz elő? :-))
Még mindeig nem válaszoltad meg miért emeli az eladó 3-ra annak az árúnak az árát, amit eddig 2-ért vettem, de 2 helyett 1-re csökkent a vásárlóerőm, tehát még a régi áron sem tudom megvenni. Átfogalmazva, bár így lehet túl bonyolult neked, a kereslet csökkenés miért idéz elő inflációt? Szerinted.

chrisred 2022.11.09. 08:59:38

@bordon: "A hohol bagázs olcsón kapta a gázt, olajat az orosz tesóiktól, ráadásul szedték a sápot, tranzitdíjat a nyugatra tartó energiahordozók után, olyan vezetékeken, amiket nem ők építettek,.."

Cserébe orosz gyarmat lettek, mint Fehéroroszország, lemondtak a saját területükön lévő gázkészletek kiaknázásáról, és az ukrán Naftohaz legfőbb feladata az orosz vezetékek karbantartása lett.

bordon 2022.11.09. 16:13:38

@chrisred: Ukrán ipar, hő- és atomerőművek, földgázvezetékek sose volt. Azt mind a ruszkik építették. Ami ukrán ipar volt, az nagyjából az oligarchák által elprivatizált szovjet vagyonból lett. Repülőgép, hajtómű, gépgyár, traktor, teherautó, tank és harcjármű gyárak. Ezeket mind a szovjet korból örökölték. Ami nem lenne baj, csak ebből az következik, hogy ők a szovjet-orosz vonalon dolgoztak, a ruszki technikában vannak otthon, illetve rá voltak szorulva a ruszki szakemberek segítségére, ha valami beszart. Meg ők is gyártottak az orosz hadseregnek cuccokat.
Most hogy az oroszok lebombázzák az ukrajnai erőműveket, azokat az ukránok nem fogják tudni helyreállítani, hisz az mind szovjet-orosz-ukrán beruházás volt régről.
Most aki amerikai céggel építtet erőművet, az meg amerikai gyarmat lesz.
Iránban a sah idején meg más országokban is milyen szépen elprivatizálták az ásvanykincseket, olajat, gázt, az amerikaiak és britek. Ha ők csinálják, az fejlődés, ha az orosz termeli ki, az gyarmatosítás.

Ukrajna nem az elmúlt pár évtizedben lett orosz gyarmat, hanem mindig is orosz cárok által uralt terület volt. Lehet köpködni Putyinra, de ott mindent a ruszkik, majd a szovjet elvtársak építettek. Amit nem, azt meg az Osztrák-Magyar Monarchia vagy a lengyelek, akiket ki is irtottak az ukránok első adandó alkalommal. Így lett a mai Nyugat-Ukrajna ukrán, hogy százezerszam irtották ki ott a lengyeleket az ukrán nácik, banderisták és más széplelkek. Lwów egy szép lengyel város volt, ukránul csak a vidéken beszéltek a parasztok.

Szóval Ukrajna nem frissen lett gyarmat, hanem ott majdnem minden terület valahonnan el lett csatolva. Mariupol, Melitopol, Herszon, Szevasztopol, Odessza és a többi orosz kereskedőtelepekből nőttek ki. Előtte meg török-tatár uralom alatt álltak.

Szóval Ukrajnában építettek a szovjetek gázvezetékeket, aztán azoknak tranzitdíját az ukránok szedték, élősködve az orosz-európai kereskedelmen. De mindez az oroszok hibája. Az meg főleg, hogy merészeltek a megbízhatatlan ukránokat elkerülő vezetékeket építeni. Azokkal meg lett volna oldva Európa biztonságos ellátása. Ez bökte az amerikai és brit elit csőrét. A britek látványosan, sértődötten kivonultak az EU-ból (Brexit), de lelkesen összeborult a többi angolszász tőkés országgal, együtt támogatják az ukránokat, robbantgatják a csővezetékeket, mintha nem is csak az oroszokat, de a gyakorlatilag a németek által vezetett EU-t is ellenségüknek tekintenék.
Ukrajna szélsőséges nacionalistái, neonácijai most a gyalogáldozat szerepét töltik be. Az angolszászok valami miatt nagyon lelkesen támogatják az ukránokat, minden olyan lépésüket, ami árt az EU-nak, elhúzza háborút. Valahogy nekem úgy tűnik, hogy az angolszász hatalmak (USA, UK, Kanada stb.) alkotnak egy klikket (Five Eyes), aminek célja, hogy a vetélytárs nem angolszász államokat lenullázzák gazdaságilag. Ez jelenti a teljes EU-t és Oroszországot. Az angolszász hatalmak nyernek a háborúval, és nagyon nem bánják, hogy az EU meg veszít.

Oroszország a fő ellenségük, de az EU meg a gazdasági vetélytársuk, ezért nagyon kellemes mellékhatása a háborúnak, hogy az EU térdre rogy.
Már a Szíria és Líbia elleni akciók negatív hatásai is az EU-n csapódtak le, most az ukránok háborúja megpecsételi a gazdasági kilátásokat.
Valahogy mindig az a forgatókönyv, hogy Amerika és csatlósai megkeverik a szhart a világban és az EU szop miatta. Add ehhez hozzá, hogy Obamától kezdve Trumpon át Bidenig minden amerikai elnök fröcsögött a német és holdudvarába tartozó európai iparra, hogy mennyire rosszak, hogy ilyen sikeresek, mekkora kereskedelmi többletük van Amerika felé. Amerika most örülhet, hisz Európát függővé teheti a méregdrága palagáztól. Oroszországnak kicsir fájnak a szankciók, Európa beledöglik, Amerika meg röhög a markába.

Sorállományú előfelvételis 2022.11.09. 17:51:54

@bordon: Ezt a propaganda szöveget egyenest az oroszoktól kaptad?

chrisred 2022.11.10. 08:37:25

@bordon: "Ukrán ipar, hő- és atomerőművek, földgázvezetékek sose volt. Azt mind a ruszkik építették."

Például Csernobil. :)

"Repülőgép, hajtómű, gépgyár, traktor, teherautó, tank és harcjármű gyárak. Ezeket mind a szovjet korból örökölték."

Csupa pártállami romhalmaz. A "szovjet" az puszta szóvirág, egy erőszakkal összetartott birodlom jelzője volt, ami belülről rohadt szét. Semmi pluszt nem adott a benne élő népeknek, amit maguktól ne tudtak volna megteremteni, csupán élősköddött rajtuk. Ezzel az erővel azt is mondhatnád, magyar ipar nem volt, csak Habsburg ipar, ugyanúgy nem lenne értelme.

"Ukrajna nem az elmúlt pár évtizedben lett orosz gyarmat, hanem mindig is orosz cárok által uralt terület volt."

Ez a legkevésbé sem igaz. Az oroszok a XVIII. század végén hódították meg a területet, tehát az orosz cárok nagyjából addig birtokolták, amíg a török szultán a magyarországi területeket.

"Szóval Ukrajnában építettek a szovjetek gázvezetékeket, aztán azoknak tranzitdíját az ukránok szedték, élősködve az orosz-európai kereskedelmen."

Ja, a szovjetek. Azt tudtad, hogy például az orenburgi gázvezeték építésén magyarokat is dolgoztattak? A tranzitdíjat azért kapták a kelet-európai-országok mert a területükön haladt át a vezeték.

"Az meg főleg, hogy merészeltek a megbízhatatlan ukránokat elkerülő vezetékeket építeni. Azokkal meg lett volna oldva Európa biztonságos ellátása. Ez bökte az amerikai és brit elit csőrét."

Elsősorban a kelet-európai országokét, hogy az ő biztonságos ellátásuk így nem lett volna fontos. 7 kelet-európai uniós ország, köztük Magyarország támadta meg az Európai Bizottságnál az Északi Áramlat nevű Merkel-Putyin bizniszt.

"A britek látványosan, sértődötten kivonultak az EU-ból (Brexit),"

Elsősorban a Kreml által támogatott brit szélsőjobb kampányának köszönhetően.

"robbantgatják a csővezetékeket,"

Kik? Majd ha kiderül, ki csinálta, akkor illeszd be a propagandádbam, mert ha kiderül, hogy az oroszok voltak, akkor orbitális öngól.

"Már a Szíria és Líbia elleni akciók negatív hatásai is az EU-n csapódtak le"

Szíriában ugyanúgy Putyin és csatlósai irtották a lakosságot, ahogy most Ukrajnában. A líbiai légtérzárnak semmilyen hatása nem volt Európára.

"Add ehhez hozzá, hogy Obamától kezdve Trumpon át Bidenig minden amerikai elnök fröcsögött a német és holdudvarába tartozó európai iparra, hogy mennyire rosszak, hogy ilyen sikeresek, mekkora kereskedelmi többletük van Amerika felé."

Trump valóban, ő gazdasági háborút hirdetett Európa ellen, a másik kettőnél erre semmilyen bizonyítékot nem ismerek.
süti beállítások módosítása