Világegyetem
2011. január 28. írta: Kóczy László

Világegyetem

Európa pereméről nem kis irígykedéssel nézzük az elit amerikai tanszékeket, ahol gyakran elég a szomszéd irodába átmenni egy kis feedbackért, a napi több szeminárium révén pontosan tudjuk, hol tart majd a tudomány pár év múlva és gyakran születnek kiváló cikkek egy kávé melletti beszélgetésből. A vezető tudományos műhelyektől távolabb esők eddig konferenciákon, a nep-gth hírleveleken keresztül tarthattak lépést, de egy tudományos hálózati portál segítségével közvetlen közelről követhetjük egy-egy kutató munkásságát. Ez az Academia.edu.

Az Academia.edu a csatlakozó kutatókat munkahelyük szerint osztályozza. Pontosítok: mi választhatjuk ki, hova szeretnénk regisztrálni. Ez időnként furcsa helyzetet is eredményezhet, így például az MTA -KTI szerepel önálló intézményként is, meg az MTA részintézményeként is és van aki ide, van aki oda regisztrált, ellenőrzés, például emailcím alapján nincs. Az intézményen belül további részlegek is beállíthatók, így akár egyes tanszékekről is kaphatunk képet az oldal alapján. A hálózat itt egyoldalú kapcsolatokat is megenged: követhetjük az egyes kutatók munkáját.

Íme az értékelés a Facebookhoz hasonlóan:

Ki van rajta? Jelenleg kb 250 ezer tagja van, ebből 30 embert követek, többségük (23) barát, azaz ők is követnek engem. Ez nem rossz tekintve a kb 60 szakmai Facebookos barátot. Ugyanakkor a nagy nevek közül keveseket találtam meg, így amit a bevezetőben felvázoltam egyelőre inkább elvi lehetőség.

Mit tud? A Facebook falához hasonlóan a követett kutatók és egyéb oldalak, így például folyóiratok minden tevékenységéről értesülünk. Sajnos a hírfolyam nem elég tömör, áttekinthető, görgetés nélkül mindössze a három legfrissebb bejegyzés látszik. Mivel a kutatók, - legalábbis az én kapcsolataim - itt nem pörögnek úgy, mint a Facebookon, a harmadik bejegyzés már egy hetes, magyarul ha időnként ránézünk az oldalra, nem maradunk le semmiről. Hosszabb távon azért remélem kezdenek valamit a designnal. Még két érdekes szolgáltatást kell megemlíteni: álláshirdetéseket lehet kitenni, másrészt a profil látogatottságát nagyon részletes statisztikákkal elemzi, így például nem kis meglepetésemre kiderült, hogy a profilomra nagyon sokan a "jagellói kompromisszum" szókapcsolatra keresve jutottak el - mint kiderült ez a kifejezés alig-alig lelhető fel a weben.

Cikkek? Lehetőség van cikkek feltöltésére, vagy linkelésére, és ezeket a cikkeket látják a barátaim, sőt szerintem minden felhasználó. A cikkeknél külön érdekesség, hogy kulcsszavakat is lehet követni, így a megfelelő kulcsszó kiválasztásával a cikk eljut a kapcsolati körömön kívüli, de a téma iránt érdeklődő kutatókhoz is. Néhány vadidegen ember érdeklődését valószínűleg ennek köszönhetem. Cikket is lehet követni, bár nem teljesen világos, hogy ennek mi az értelme. Megjegyzéseket ugyanis tudtommal nem írhatunk.

Konferenciák? Kifejezetten konferenciákkal nem foglalkozik az oldal, ami sajnálatos, viszont megadhatjuk az előadásainkat és itt feltüntethetjük, hogy ez milyen konferencián kerül, vagy került előadásra. Az előadás címe, időpontja, stb. mellett feltölthetjük az előadás fóliáit is - nincs is más hasonló oldalról tudomásom, ami erre lehetőséget ad.

Egyéb? A már említett álláshirdetések és statisztikák. Fontos szerepet kaptak a kutatási területek, azaz kulcsszavak. Végül lehetőség van blog vezetésére is. Az oldal hihetetlen forgalmat vonz, például az általam feltett álláshirdetésekre sokszáz érdeklődő kattintott és bár egy pályázó sem hivatkozott a hirdetésre, többen valószínűleg innen érkeztek. Sajnos nem a legjobbak.

Összegezve? Bár még hiányzik a kritikus tömeg és az oldalak ergonómiáján sokat lehetne javítani, az Academia.edu egy kifejezetten a tudományos világnak készült oldal, ahol ugyanakkor a kölcsönös barátság szerepét a követés és a közös érdeklődés révén létrejött kapcsolatok veszik át. Elegendő kapcsolat hiányában az oldal egyelőre inkább egy kihasználatlan lehetőség, bár már így is bukkantam érdekes cikkre és nekem is követik már pár cikkemet "idegen" olvasók.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr472620997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása