FET/a: COMSOC műhelykonferencia felhívás!
2011. március 23. írta: Kóczy László

FET/a: COMSOC műhelykonferencia felhívás!

füstölgő számítógépMájus elején Budapesten kerül megrendezésre a FET11 - The European Future Technologies Conference and Exhibition. Már a cím is izgalmasan hangzik, de persze a legérdekesebb a COMSOC (Computational Social Choice) szekció lesz. S ha már több neves kutató ellátogat kis hazánkba szervezünk egy nemhivatalos szatellit-műhelykonferenciát május 3.-ra, a konferencia előtti napra. A helyszín az MTA Közgazdaságtudományi Intézet. Minden érdeklődőt szeretettel látunk, de szervezési okokból kérjük a résztvevők előzetes bejelentkezését Biró Péter főszervezőnél. 

 Hogy mi a COMSOC? 

Két önmagában is érdekes tudomány határterületéről van szó. Az egyik a számítástudomány, ami számítási feladatok komplextását vizsgálja. A Social Choice pedig a társadalmi döntések elmélete. Ez egy igen tág terület: Egyrészt sok kutatója foglalkozik szavazáselmélettel, kooperatív játékelmélettel, de tévedtem már be konferencián olyan szekcióra, ahol a globális felmelegedés volt a téma, de ennél sokkal többet nem is sikerült megértenem. A COMSOC tulajdonképpen a társadalmi döntések elméletének számítástudományi vonatkozásait vizsgálja. Hiába határozzuk meg ugyanis egy probléma tökéletes megoldását, egy mégoly tökéletes matematikai objektum is teljességgel haszontalan lehet, ha a megoldás meghatározása a polinomiálisnál bonyolultabb (ún. NP-teljes) komplexitású. Ebben az esetben, bár létezhet egy tökéletes megoldás, a triviálisnál picit bonyolultabb problémákra már nem tudjuk meghatározni. Vagy mondok mást: Bizonyos szavazási rendszerekben a szavazók számukra előnyösen manipulálhatják az eredményt, azaz valós preferenciáik helyett valami mást deklarálnak. Kérdés, hogy meg tudják-e határozni a szükséges manipulációt polinomiális idő alatt. Ha nem, akkor a manipuláció lehetősége csak elvi, gyakorlatilag nyugodtan használhatjuk a szavazási rendet. Ilyen és hasonló problémák felmerülhetnek a párosítási mechanizmusok kapcsán, de a kooperatív játékelméletben is, ennek (is) köszönhető a Lendület-kutatócsoport érdeklődése.

A műhelykonferencián 10-15 rövid előadás lesz, az előadók előzetes listája már most megtekinthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr542765508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása