HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én úgy tudom - a ballib médiákból - hogy a nem szavazók NEM szavazót jelentenek, hiszen pl. az ide... (2018.09.19. 05:36) Ki, hol és hogyan tartózkodik?
  • henceg new era: Brilliáns kifejtés, valóban. (2018.07.13. 11:59) Focielmélet
  • Neruo: "Magyarország egy konzervatív, keresztény ország." Ez egy nem túl alátámasztott kijelentés, de ok... (2018.05.16. 12:12) Megnézni a választókat
  • s: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Faszért hallgatod? (2018.04.05. 15:24) Taktikai szavazás és egyensúly
  • chrisred: @/ms: Visszakanyarodtunk nagyjából ahhoz a verzióhoz, amit az elején állítottam, csak egy kicsit m... (2017.10.05. 05:36) Brutális burjánzás a Bundestagban

A Microsoft szép új tudományos keresője - már közgazdászoknak is

2011.07.30. 18:00 Kóczy László

Míg a Google a sajtó kedvence, a Microsoft újdonságairól alig hallani. Pedig a Microsoft Academic Search kifejezetten izgalmas és a mai naptól működik közgazdaság- és üzleti tudományok témakörben is. Mondhatnánk, hogy a MAS egy dinoszaurusz Google Scholar utánzata, de a MAS sokkal több ennél. Ráadásul éppen a pár napja bemutatott Google Scholar Citations koppintja le a MAS néhány érdekes funkcióját.

Bár a Google ragaszkodik a találatok listás megjelenítéséhez, nem mindig ez a forma adja a legjobb választ. Például egy szerzőre keresve érdekelhetnek a művei, vagy maga a szerző. A Google-nél ezeket a találatokat ömlesztve kapjuk. Elvileg a szerzői profilok is felbukkannak a találati listában, de ez mintha csak az angol verzióban működne és az általam ismert Citations felhasználóknál ez mindig a 4. helyet jelentette, ami nem rossz, viszont mi lesz több hasonló nevű szerző esetén... A MAS egy teljesen a feladatra szabott struktúrát alakított ki, ahol eleve külön kereshetünk szakterület szerint, vagy böngészhetünk a területünkön különösen sikeres intézmények, cikkek, folyóiratok, vagy kutatók között. Hogy ki, vagy mi a sikeres, úgy látom elsősorban a kapott hivatkozások száma dönti el, azaz a MS-nál még nem hallottak a területek között mutatkozó publikációs és hivatkozási szokások különbségeiről. 

A keresés találati oldala szerzőre keresve külön dobozban emeli ki a szerzőket és utána sorolja fel a cikkeket, míg pl intézményre keresve ezt felismeri és rögtön az intézmény profiljára jutunk a publikációk és hivatkozások számával, az intézmény h-indexével, térképpel, grafikonokkal és top szerzőkkel.

Míg a Google-nél maguktól a szerzőktől várják az adatbázis tisztítását, itt bárki beléphet Live azonosítójával és szabadon garázdálkodhat. Itt az első feladat a különböző névváltozatok kikeresése és alteregóink összeolvasztása. A változásokat ugyanakkor valaki manuálisan hagyja jóvá, addig pedig minden további változtatással várni kell. Itt ráadásul fórumon kellene rákérdezni, hogy hogy került a "Bulgarian Academy of Sciences" székhelye a Roosevelt térre. 

A MAS sikerét elsősorban gazdag grafikai tára adja. Például minden szakterület oldalán (mától közgázból is!) ráklikkelhetünk a terület szakmai térképére. A főbb kutatási központok nagy piros, a közepesek kisebb sárga a kicsik zöld, míg a legkisebb még említésre méltók kis kék pöttyel szerepelnek. Előttünk van Ázsia közigazgatási térképe a sok milliós kínai város piros négyszögével aztán beljebb, Mongóliánál hirtelen semmi? Nos, valami hasonlót látunk a Lajtától keletre a (közgáz) tudományos output szempontjából. (Ja, a piros pöttyök mind a tengerentúlon vannak.)

Kis hazánkra rázoomolva a kis kék pontból három lesz, s pl. a Corvinus pöttyöcskéjére klikkelve megjelennek a kutatók eredményesség szerint rangsorolva. Egy kicsit mellbevágó, hogy Tasnádi Attila -elméleti kutatóként!- a Corvinus (MAS által felismert) hivatkozásainak több, mint felét hozza.

Végül jópofa eljátszani az egyéni oldalakon olyan, inkább szórakoztató funkciókkal, mint a társszerzési gráf (a közös cikkel rendelkező szerzőket összekötjük), vagy az ezen a gráfon vizsgált legrövidebb út két szerző között. Hagyományosan ezt Erdős Pálhoz szokták vizsgálni, itt ugyanezt pl. Neumann Jánossal is ki lehet próbálni. 

Szólj hozzá!

Címkék: weboldal web hálózat tudomány hivatkozás mta corvinus rangsor publikáció neumann jános közgazdaságtudomány tudománymetria google scholar microsoft academic search h index tasnádi attila

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr13112191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása