Vissza a jövőbe?
2012. december 17. írta: Kóczy László

Vissza a jövőbe?

btf-train.jpgMiután kiderült hogy ezentúl jóformán senki sem fog ingyen tanulni a magyar felsőoktatásban (alig száradt meg a tinta a korábbi blogbejegyzésünkön), szombaton Orbán Viktor már arról beszélt (videó a hajtás után), hogy mindenki, aki átlép egy küszöböt és Magyarországon dolgozik, ingyen tanul. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy repülünk a sötét középkorba, amikor a deákok Európát járták, ha tanulni akartak, most hirtelen ott tartunk, mint a legfejlettebb és leggazdagabb európai országok: az ingyen oktatásnál. 

Most tekintsünk el a koncepciótlan kapkodástól, a különböző szakmák fontosságát, társadalmi hasznát illető, szinte személyeskedő nyilatkozatoktól, vegyük csak ezt a jelent javaslatot. Nyilvánvaló, hogy a 240 pont komolytalan, valószínűleg elfelejtettek Orbánnak szólni, hogy így szinte minden egyetemista ingyen tanul. Legyen ez a pont 350, vagy akármennyi. Tekintsünk el attól is, hogy hogy szedik be azokon, akik külföldön vannak (valami az adóból leírható törlesztőrészlet ezt nyilván kezelhetné). Mit jelent a keretszámok eltörlése a fenti módon?

Első körben a korábban megnyesett szakok, például a gazdálkodási szakok megerősödnek, hiszen jelentkezőkben, méghozzá magas pontszámú jelentkezőkben nem volt hiány. Megszűnik az állam tervező-irányító szerepe abból a szempontból, hogy ezzel elvész egy eszköz, amivel bizonyos hiányszakmák felé terelhetné a jó jelentkezőket. Ez rossz hír abból a szempontból, hogy nem lesz több jó fizika tanár, viszont talán rákényszerül az állam arra, hogy az ilyen hivatásokat más módon, például megfelelő életpálya-modellel tegye vonzóvá.

Egy ilyen módosítással nagyon komoly következményei lehetnek az érettségi osztályzatoknak. Fel kell készülni az érettségi jegyek inflálódására, illetve tudomásul kell venni, hogy ha az egyik évben nehezebb az érettségi, már ez igazságtalan helyzetet teremt az akkor végzettekkel szemben.

Párosításelméleti szempontból a változás kedvező, hiszen a korábbim egyetemekre és képzési területekre is rögzített keretszámok a keretszámok nem hierarchikus rendszerét adják, egy ilyen rendszerre pedig nem garantált a stabil párosítások létezése, meghatározásuk pedig NP-teljes, ami azt jelenti, hogy sok jelentkező esetén sok időt vehet igénybe. Az új rendszerben ezek a keretszámok eltűnnének, hierarchikussá téve a keretszámok rendszerét. Félő azonban, hogy a korai felindulás után valamilyen endogén módon határozzák meg az ingyenesség határát (pl legjobb x %) ekkor a korábbi probléma visszatér, igaz szelídebb formában.

Gondolataimat nem is zárom le, mert szerintem folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr54969126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása