Egyetemi rangsorok: a méret a lényeg?
2014. július 23. írta: Kóczy László

Egyetemi rangsorok: a méret a lényeg?

1988egerszegi.jpgUniversity of Budapest. Nem először merül fel a budapesti egyetemek összevonása, most állítólag azért, hogy összegyúrva legalább legyen egy, nemzetközi szinten is látható magyar egyetem. Láttunk már hasonlót, bár a nemzetközi rangsorok figyelése új, merőben új elem. A terveket a kormány rögtön cáfolta, de remélem, hogy az összefogást és nem az egyetemek nemzetközi szintre emelését. 

Mennyiség és minőség - a kettő nem összekeverendő. Rég rossz, ha egy rangsor két (vagy több) közepes minőségű egyetem összegyúrásából egy top egyetemet hoz ki. Vagy legalábbis egy ilyen rangsor nem a minőségről szól. Méretben pedig vannak bizonyos korlátaink, vagy legalábbis mindenképp hendikeppel indulunk mondjuk egy kínai egyetemmel szemben. 

Valami hasonlóval foglalkozunk Alex Nichiforral közösen írt cikkünkben (Intellectual Influence: Quality Versus Quantity), csak ott folyóiratcikkek értékelését vizsgáljuk kb. azzal az állásponttal, hogy a rövidebb cikkek nem rosszabbak, még akkor sem feltétlenül, ha pl. kevesebb hivatkozást kapnak, mint a hosszú cikkek. Sőt, ez tulajdonképpen elvárható. A mennyiség és minőség összemosása ugyanakkor nem mindenkit zavar. Pl. a Google eredményeit sorba rendező PageRank (ill. az annak alapot adó invariáns módszer) a nagyobb oldalakat előrébb rakja. Ennek két következménye van: egyrészt szinte bármilyen (angol) kifejezésre keresve mindig a szokásos nagy oldalak kerülnek előre, s így a konkrét információt legrészletesebben tartalmazó, kifejezetten erről szóló oldal esetleg csak a 2.-3. oldalra kerül. Másrészt ha mindent összegyúrunk és kicsapunk egy nagy oldalra, a Google ezt többre értékeli- már feltéve, hogy az így kapott, esetleg átláthatatlan oldalt ugyanannyian fogják linkelni, mint egy jól strukturált szájt aloldalait. 

Nyilván van egy gravitációs hatás: Ugyanolyan teljesítmény mellett a nagyobb egyetem természetesen ismertebb. Ezt el kell ismerni, de bármelyik rangsort is nézzük, az élen szerepelő egyetemek nem nagyok. Az okot nem ismerem, de egy túlzott növekedés óhatatlanul a tanári gárda hígulásához vezetne. 

Segítene az is, ha nem lennének pár évente összevonások, átnevezések. Ezt az Óbudai Egyetem oktatójaként sokszor átélem: intézményemről van aki még itthon sem hallott - a volt BMF már sokaknak megvan, de van, aki még a Kandónál ragadt le.

Az egyetemeink hírnevét elsősorban azzal lehetne emelni, ha az állam nem tömegképzésre ösztönözné őket, hanem pl a finanszírozás egy jelentősebb részét a publikációs tevékenység szerint ítélné oda. Nem előre leosztva (sima vs. kutatóegyetem), hanem egy rögzített képlet szerint. Ösztönző lehet önmagában a verseny is: ha az erősebb hazai, elsősorban budapesti egyetemeken egymással versengő szakok működnének. A RePEc legújabb hazai intézményi rangsorában most először együtt láthatjuk a Corvinust, az ELTE-t és - új szereplőként - a BME-t is (a CEU, a Pécsi Egyetem és az Óbudai Egyetem mellett). Ezt a kibontakozó versenyt pedig éppen az összevonás tenné tönkre. 

Egerszegi sem a méretével nyert.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr976538579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diszkriminans (törölt) 2014.07.24. 09:27:47

Én nem annyira vágom a rangsorok módszertanát, de feltételezem, hogy valamilyen módon a méretet is figyelembe veszik, tehát ha több emberre jut ugyanannyi magas tudományos fokozattal rendelkező kutató vagy tudományos eredmény, akkor az hátrább kerül valamivel a rangsorban, de lehet, hogy tévedek.

Haloperidol 2014.07.24. 10:38:48

Inkabb a kutatasok finanszirozasat es az egyetemi vezetok minositeset es kinevezeset kellene atlathatobba tenni. Megdobbentoen sok egyetemen vannak tomegevel olyan intezetigazgatok/tanszekvezetok, akiknek a tudomanyos teljesitmenye kozelit a nullahoz...

mrZ (törölt) 2014.07.24. 13:52:32

Rövid leszek és bosszantó:

Az ELIT (egyetemeken) gyártásának vége, az információ (tudáshatalom) nyilvános köztulajdonná válik.

Itt magyarországon: a saját tanítványaitok döfnek hátba. Tetszettek volna 20-40 éve válogatósabbak lenni, és emberi minőséget nézni. Most éppen azon töritek a fejeteket hogyan tudnátok még exkluzívabbá (sznobbá) válni. Nem fog menni!

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.24. 17:31:24

Már így is össze van vonva egy csomó, amiről azt gondolnánk hogy különálló.
A kedvencem az volt, amikor Kertészeti Egyetemet végzett ismerőseim fénysebességgel írták át profiljukon végzettségük helyét Corvinusra, amikor a KE ez utóbbiba beolvadt...

Le Orme 2 2014.07.24. 17:35:24

"Valami hasonlóval foglalkozunk Alex Nichiforral közösen írt cikkünkben"

Ennek a cikknek a reklámozásán kívül az égvilágon semmi, de semmi értelme ennek a posztnak.

Kóczy László · http://koczy.blog.hu 2014.07.24. 19:09:09

@diszkriminans: Sajnos ez sem igaz, de már az is probléma, ha az X méretű Y eredményt felmutató egyetem hátrébb kerül a 2X méretű, 2Y eredményt felmutatónál. De pl egyes nemzetközi rangsorok hangsúlyosan figyelembe veszik a Nobel díjasok számát, vagy pl. itthon is láttam olyan rangsort, ami az elsőhelyes jelentkezések számát nézte.

Kóczy László · http://koczy.blog.hu 2014.07.24. 19:11:40

@Haloperidol: Alapvetően egyetértek, csak a lehetséges jogi eszközökkel kapcsolatban vagyok szkeptikus. Ugyanakkor ha egy egyetem csak akkor kapja meg a támogatás érezhető részét, ha nemzetközi publikációkat tesz le az asztalra, akkor érdekeltek lesznek abban, hogy egy kinevezett vezető oktató ne csak formailag feleljen meg a feltételeknek, hanem tényleges kutatómunkát is végezzen.

Kóczy László · http://koczy.blog.hu 2014.07.24. 19:14:45

@mrZ: Bárcsak így lenne. De pl. hiába hozzáférhető sok száz folyóirat (kvázi) ingyen, ha valaki nem tudja, hogy melyiket érdemes olvasni. Azért halkan mondom, hogy nevelni kell elitet, különben nő mint a dudva - de nem akarok politizálni.

Kóczy László · http://koczy.blog.hu 2014.07.24. 19:16:34

@Le Orme 2: Már ezért is megérte :-) Viccen kívül: nyilván olyasmiről írok, amihez azért értek.
süti beállítások módosítása