HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én úgy tudom - a ballib médiákból - hogy a nem szavazók NEM szavazót jelentenek, hiszen pl. az ide... (2018.09.19. 05:36) Ki, hol és hogyan tartózkodik?
  • henceg new era: Brilliáns kifejtés, valóban. (2018.07.13. 11:59) Focielmélet
  • Neruo: "Magyarország egy konzervatív, keresztény ország." Ez egy nem túl alátámasztott kijelentés, de ok... (2018.05.16. 12:12) Megnézni a választókat
  • s: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Faszért hallgatod? (2018.04.05. 15:24) Taktikai szavazás és egyensúly
  • chrisred: @/ms: Visszakanyarodtunk nagyjából ahhoz a verzióhoz, amit az elején állítottam, csak egy kicsit m... (2017.10.05. 05:36) Brutális burjánzás a Bundestagban

Megérteni a másikat

2011.09.05. 10:00 Kóczy László

Orbán Viktor focizikOrbán Viktort "minden lépése során egyetlen cél vezérli: a politikai siker" írja Török Gábor legfrissebb elemzésében. Gátlástalan törtető, mondhatják kritikusai, TG egy profi politikust lát. Egy racionális játékost, tehetjük hozzá, hiszen a poszt -a játék szó említése nélkül- nagyon szemléletesen mutatja be a hasznossági, vagy kifizetés függvény erejét. 

Egy profit, akinek egyetlen célja minél több szavazat megszerzése és ehhez minden lehetőséget meg kell ragadnia szükség esetén a környezet tetszése szerinti átalakításával. Egy sporthasonlattal élve (szintén TG-tól)

Ahogy a csatártól is elvárják, hogy a kézzel maga elé tett labdát – ha a bíró nem vette észre - rúgja be, a kínálkozó lehetőséget a politikusnak is ki kell használnia, sőt, tennie is kell azért, hogy ilyen alkalmak adódjanak.(Nota bene: ha arra számítana, hogy a szavazóit zavarná a "kezezés", biztosan nem tenné - a politikában ugyanis a gólokat a szurkolók szavazzák meg!)

Egy játék (mint matematikai objektum) játékosokból, szabályokból (lépési lehetőségekből) és kifizetés, vagy hasznossági függvényből (általánosabban: preferencia-relációból, de ezt most hagyjuk) áll. Utóbbi egy számba sűríti a játékosoknak az egyes kimenetekkel kapcsolatos összes kifizetését, jutalmát, érzését. Ha dolgozni megyek, mehetek busszal, ez mondjuk 5, mehetek kocsival, ami ugye kényelmesebb, viszont drágább, a dugó miatt lassabb, ráadásul környezettudatos polgárként rossz a lelkiismeretem, tehát ez csak 2, ha még balesetet is szenvedek, az -3. A kifizetés függhet attól is, hogy mások mit csinálnak (ez a politikában sincs másként), így ha mindenki más a buszt választja, akkor az autó mégis 8 (na bumm, ennyit a környezettudatosságról). Vagy: egy társasjátékban természetesen nyerni akarok, de ha a gyerekeimmel játszom, mégis magasabb a hasznosságom, ha ők nyernek. A hasznosságfüggvény ezeket mind megengedi, bár az egyszerűség kedvéért kifizetésfüggvénynek szoktuk nevezni, ami úgy hangzik, mintha minden csak a pénzről szólna. 

Török Gábor szerint Orbán Viktor profi politikusi kifizetésfüggvénye rendkívül egyszerű, egyezik a megszerzett szavazatok számával. Szóval a meccs végén lehet szidni a mérkőzésvezetőt, vagy az alkotmánybírót - esetleg az elnököt, - de csak a 68:32 számít.

Sokat segít, ha ismerjük a játékostárs/ellenfél kifizetésfüggvényét, hiszen így ismerjük a célt, ami vezérli, döntéseinkben figyelembe tudjuk venni várható döntéseit is. Ez csak néhány esetben (pl. konstans összegű játékokban) jelenti azt, hogy feladatunk az ellenfél akadályozása célja elérésében, de a politika - jellemzően - éppen egy ilyen terület. A legtöbb párt nyerni szeretne a választásokon, de elképzelhető, hogy egy ideológiai, vagy programpárt egy más párt nyerése esetén is elégedett, ha így is rend lesz, vagy más lesz a politika, ugyanakkor marad ideje a családjára. 

Bár Orbán "titkára" fény derült politikai ellenfelei nincsenek könnyű helyzetben. A politikai játékok ugyanis erősen sztochasztikus környezetben játszódnak és egyáltalán nem világos, hogy egy-egy párt valamely lépése, vagy az együttesen kialakult helyzet mire vezet. 

Sajnos ennyire összetett problémákat nehéz játékelméleti modellekkel kezelni, a nonkooperatív megközelítés kezelhetetlenül bonyolult, a kooperatív még alakulóban van, mindenesetre fontos lépés ebbe az irányba egy tegnap megjelent tudományos cikk. A Lendület program támogatásával működő kutatócsoportom tagja, Habis Helga (Jean-Jacques Heringsszel, a jövő évi SING8 egyik meghívott előadójával) a JET hasábjain éppen olyan kooperatív játékokat vizsgál, ahol bizonytalan a játékosok közötti együttműködés (koalíció) értéke.
 
[A cikk kézirata innen ingyenesen letölthető.]

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika cikk orbán viktor alkotmánybíróság lendület kifizetés kockázat játékelmélet publikáció török gábor hasznosság habis helga jean jacques herings

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr233203397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása