Kevesebb pénz az Uniótól
2012. november 16. írta: Kóczy László

Kevesebb pénz az Uniótól

hutrend2.jpgOlvasom az Index interjúját Győri Enikő EU államtitkárral, aki arról panaszokdik, hogy az EU a korábbi pénzeknél mintegy 30%-kal kevesebbet akar nekünk adni. A tárgyalás még nincs lezárva, de a dolgok nem a jó irányba mennek. Már megint pikkel ránk az EU? Szerintem inkább egy kicsit hamar jött, amit már előre megmondtam

Ha egy társasházban 37-27-27-9% a lakók tulajdoni megoszlása, a legnagyobb tulaj pontosan akkor tud egy bizonytalan javaslatot elfogadtatni, amikor valamelyik 27%-os társa. A 9%-os lakó pedig soha nem kerül ilyen helyzetbe. Így amikor arról van szó, hogy ki pakolhatja tele a biciklitárolót, vagy ki fizesse a kert locsolását, a legkisebb lakó nem igazán tudja érvényesíteni akaratát, de a legnagyobb is csak 1/3 arányban. 

Valami hasonló a helyzet az EU legfőbb döntéshozó testületében, a Miniszterek Tanácsában, csak ott kicsit bonyolultabb súlyozott szavazást alkalmaznak az uniós tagországok képviseletében ott ülő miniszterek között. A Lisszaboni Szerződés részeként 2014-től megváltoznak a szavazás szabályai és az ilyen helyzetek kiértékelésére leggyakrabban használt Banzhaf, illetve Shapley-Shubik indexek (ez ugyanaz a Nobel díjas Shapley) számszerűen kicsit eltérő, de egyöntetűen drámai (25, illetve 31%-os) befolyáscsökkenést jósolnak Magyarországnak. (Kóczy, 2012) 

Már korábban is megírtam, hogy ez előbb-utóbb súlyos eurókba fog kerülni, hiszen az, hogy Magyarország ennyivel ritkábban tudja érdekeit képviselni előbb-utóbb az uniós támogatások szintjén is meg fog mutatkozni. A most kialakult helyzetben tehát csak az a furcsa, hogy már most, a hivatalos bevezetés 2014-es dátuma előtt beépül a hatalmi viszonyokba az akkori helyzet - talán nyugaton nem szokás úgy elfogadni valamit, hogy tudjuk, hogy 2 év múlva úgyis átírja az akkori többség. 

Magyarul nem az EU packázik velünk, hanem szinte az összes parlamenti párt támogatásával, a hozzáértők megkérdezése nélkül fogadtunk el és (elsőként!) ratifikáltunk egy szerződést, ami most rettenetes milliárdokba fog kerülni.

Hivatkozások

László Á. Kóczy: Beyond Lisbon: Demographic trends and voting power in the European Union Council of Ministers. Mathematical Social Sciences, 63. évf. 2. sz. 2012. 152-158 p.

László Á. Kóczy: Lisszaboni kilátások. Közgazdasági Szemle, 58. évf. 12. sz. 2011. 1045-1058 p.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr634909702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása