Nem tetszik a rendszer?
2014. május 12. írta: Kóczy László

Nem tetszik a rendszer?

euvoteplus.pngNem tetszik a választási rendszer? Szavazz a Te szabályod szerint! Kb. így foglalhatnánk össze az EuroVote+ kezdeményezés lényegét mely lehetőséget ad arra, hogy az Európai Unió parlamenti választásán élesben, bár versenyen kívül több különböző választási rendszer szerint is leadhassuk szavazatunkat. 

Egy kanadai-francia tudományos kezdeményezésről van szó, mely már több választás során bizonyított azzal, hogy a valós szavazással párhuzamosan más szabályok szerint is lefuttatták a választásokat. Az országgyűlési választások kapcsán pl Mesterházy Attila feléjük lejtő pályáról beszélt, volt akinek pedig a szavazatok kisebb részével kétharmadot szerző Fidesz-KDNP eredmény zavart. Az uniós választás listás, de ezen belül is létezik háromféle megközelítés. Bár a weboldal is részletesen bemutatja a módszereket, íme egy rövid összefoglaló kedvcsinálónak.

  • open_list_ballot2.jpgAz első, zárt listás rendszer olyan, mint a magyar: a választó listák közül választhat, s a megválasztott párt dönti el, hogy kit küld Brüsszelbe.
  • A nyílt listás rendszerben (l. jobbra ->) a választó pártot választ, de kifejezheti preferenciáit a pártlistán szereplő jelöltek között. Ha ezt az országgyűlési választásokra alkalmazzuk, akkor pl egy választó eldöntheti, hogy a Fidesz-KDNP listán csak kereszténydemokrata jelölteket támogat, vagy, hogy a Kormányváltás listáján bárkit, csak Gyurcsányt nem. 
  • Végül a listavegyítés/halmozás módszere megengedi azt, hogy több szavazatot osszunk szét akár különböző listákon szereplő jelöltek között is. Így - a korábbi hasonlat szerint kaphat minden LMP-s jelölt 1-1 szavazatot, de adunk egyet Bajnainak és mondjuk Vonának is. 

Az EuroVote+ oldalon lehetőségünk van arra, hogy mindhárom rendszer szerint leadjuk a szavazatunkat. 

Bónuszként pedig egy egyelőre csak néhány kutató fejében élő rendszert is tesztelhetünk: A jelenlegi szavazás szerint ugyanis minden ország külön választási körzet (egyes országok több körzetre oszlanak), ugyan a körzetben több jelölt kerül megválasztásra. Ez - tulajdonképpen - szükségtelen. Páneurópai körzeteket feltételezve lehetőség volna arra, hogy az EP egyes képviselőcsoportjai közös, páneurópai listát állítsanak. Így akár magyar választók is szavazhatnak Rui Tavaresre, vagy - elsősorban a nyílt rendszerekben - a nyugatra szakadt magyarok is szavazhatnak a listán szereplő magyarokra. A páneurópai lista lehetőséget ad olyan rétegpártok képviselőinek megjelenésére is, mint mondjuk a szakállas nők, hogy egy friss hírre is reagáljunk. Ugyanakkor a szavazást kipróbálva azzal is szembesültünk, hogy a jelöltek között akár egy magyar sincs, így szavazatunkkal nem is juttathatunk be magyar képviselőt. Kérdés, ez fontos-e: erre rögtön válaszolhatunk is a szavazások végén levő kérdőív kitöltésével. 

A szavazás teljesen anonim, kizárólag kutatási célokat szolgál, így mindenkit bátorítok a részvételre. Szavazni egyébként már most is lehet.

Az oldallal kapcsolatos észrevételeket magyarul Somogyi Róbertnek, vagy nekem, angolul pedig akár a projekt vezető kutatóinak is el lehet juttatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr596157397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2014.05.16. 20:46:00

Nekem az nem tetszik, hogy pártok vannak, és hogy küszöbök vannak.
süti beállítások módosítása