HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én úgy tudom - a ballib médiákból - hogy a nem szavazók NEM szavazót jelentenek, hiszen pl. az ide... (2018.09.19. 05:36) Ki, hol és hogyan tartózkodik?
  • henceg new era: Brilliáns kifejtés, valóban. (2018.07.13. 11:59) Focielmélet
  • Neruo: "Magyarország egy konzervatív, keresztény ország." Ez egy nem túl alátámasztott kijelentés, de ok... (2018.05.16. 12:12) Megnézni a választókat
  • s: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Faszért hallgatod? (2018.04.05. 15:24) Taktikai szavazás és egyensúly
  • chrisred: @/ms: Visszakanyarodtunk nagyjából ahhoz a verzióhoz, amit az elején állítottam, csak egy kicsit m... (2017.10.05. 05:36) Brutális burjánzás a Bundestagban

Nem tetszik a rendszer?

2014.05.12. 21:58 Kóczy László

euvoteplus.pngNem tetszik a választási rendszer? Szavazz a Te szabályod szerint! Kb. így foglalhatnánk össze az EuroVote+ kezdeményezés lényegét mely lehetőséget ad arra, hogy az Európai Unió parlamenti választásán élesben, bár versenyen kívül több különböző választási rendszer szerint is leadhassuk szavazatunkat. 

Egy kanadai-francia tudományos kezdeményezésről van szó, mely már több választás során bizonyított azzal, hogy a valós szavazással párhuzamosan más szabályok szerint is lefuttatták a választásokat. Az országgyűlési választások kapcsán pl Mesterházy Attila feléjük lejtő pályáról beszélt, volt akinek pedig a szavazatok kisebb részével kétharmadot szerző Fidesz-KDNP eredmény zavart. Az uniós választás listás, de ezen belül is létezik háromféle megközelítés. Bár a weboldal is részletesen bemutatja a módszereket, íme egy rövid összefoglaló kedvcsinálónak.

  • open_list_ballot2.jpgAz első, zárt listás rendszer olyan, mint a magyar: a választó listák közül választhat, s a megválasztott párt dönti el, hogy kit küld Brüsszelbe.
  • A nyílt listás rendszerben (l. jobbra ->) a választó pártot választ, de kifejezheti preferenciáit a pártlistán szereplő jelöltek között. Ha ezt az országgyűlési választásokra alkalmazzuk, akkor pl egy választó eldöntheti, hogy a Fidesz-KDNP listán csak kereszténydemokrata jelölteket támogat, vagy, hogy a Kormányváltás listáján bárkit, csak Gyurcsányt nem. 
  • Végül a listavegyítés/halmozás módszere megengedi azt, hogy több szavazatot osszunk szét akár különböző listákon szereplő jelöltek között is. Így - a korábbi hasonlat szerint kaphat minden LMP-s jelölt 1-1 szavazatot, de adunk egyet Bajnainak és mondjuk Vonának is. 

Az EuroVote+ oldalon lehetőségünk van arra, hogy mindhárom rendszer szerint leadjuk a szavazatunkat. 

Bónuszként pedig egy egyelőre csak néhány kutató fejében élő rendszert is tesztelhetünk: A jelenlegi szavazás szerint ugyanis minden ország külön választási körzet (egyes országok több körzetre oszlanak), ugyan a körzetben több jelölt kerül megválasztásra. Ez - tulajdonképpen - szükségtelen. Páneurópai körzeteket feltételezve lehetőség volna arra, hogy az EP egyes képviselőcsoportjai közös, páneurópai listát állítsanak. Így akár magyar választók is szavazhatnak Rui Tavaresre, vagy - elsősorban a nyílt rendszerekben - a nyugatra szakadt magyarok is szavazhatnak a listán szereplő magyarokra. A páneurópai lista lehetőséget ad olyan rétegpártok képviselőinek megjelenésére is, mint mondjuk a szakállas nők, hogy egy friss hírre is reagáljunk. Ugyanakkor a szavazást kipróbálva azzal is szembesültünk, hogy a jelöltek között akár egy magyar sincs, így szavazatunkkal nem is juttathatunk be magyar képviselőt. Kérdés, ez fontos-e: erre rögtön válaszolhatunk is a szavazások végén levő kérdőív kitöltésével. 

A szavazás teljesen anonim, kizárólag kutatási célokat szolgál, így mindenkit bátorítok a részvételre. Szavazni egyébként már most is lehet.

Az oldallal kapcsolatos észrevételeket magyarul Somogyi Róbertnek, vagy nekem, angolul pedig akár a projekt vezető kutatóinak is el lehet juttatni.

1 komment

Címkék: választás eu európai unió európai parlament választási rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr796157397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2014.05.16. 20:46:00

Nekem az nem tetszik, hogy pártok vannak, és hogy küszöbök vannak.
süti beállítások módosítása