HTML

logo

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

 • MAXVAL bircaman közíró: Én úgy tudom - a ballib médiákból - hogy a nem szavazók NEM szavazót jelentenek, hiszen pl. az ide... (2018.09.19. 05:36) Ki, hol és hogyan tartózkodik?
 • henceg new era: Brilliáns kifejtés, valóban. (2018.07.13. 11:59) Focielmélet
 • Neruo: "Magyarország egy konzervatív, keresztény ország." Ez egy nem túl alátámasztott kijelentés, de ok... (2018.05.16. 12:12) Megnézni a választókat
 • s: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Faszért hallgatod? (2018.04.05. 15:24) Taktikai szavazás és egyensúly
 • chrisred: @/ms: Visszakanyarodtunk nagyjából ahhoz a verzióhoz, amit az elején állítottam, csak egy kicsit m... (2017.10.05. 05:36) Brutális burjánzás a Bundestagban

NEP-GTH a twitteren!

2014.09.02. 12:00 Kóczy László

nep.pngMostantól a nep-gth hírlevélbe beválogatott cikkek linkjei elérhetők a twitteren is. 

Mi a nep-gth?

Mi a nep-gth?

Már korábban részletesen írtam a RePEc működéséről. A RePEc - szemben pl. a Google Scholarral - egy félautomata rendszer, ahova a tanulmányok az alábbi rend szerint kerülnek be:

 1. Az intézmény létrehoz egy saját archívumot
 2. Az archívumba feltölti az új tanulmány adatait, s - opcionálisan - megadja a letölthető fájl elérését.
 3. A RePEc időről-időre benéz, s megnézi, hogy jelentek-e meg új adatok, azok formátuma olvasható-e, stb.
 4. Ha igen, az adatokat átveszi a központi adatbázisba, s az adatbázis frissítése után a cikkek elérhetők a RePEc felhasználói felületein, mint pl. EconPapers, vagy IDEAS.

vagy:

 1. Ha az intézménynek nincs archívuma, a szerző feltölti a cikket az MPRA-ra.
 2. A feltöltött cikkeket egy szerkesztő formai, jog (pl. kopirájt státusz) és minimális mértékben tartalmi (közgáz, vagy nem) szempontok alapján jóváhagyja, visszaadja szerkesztésre, vagy elutasítja. 
 3. Innen a folyamat hasonló, az MPRA is egy az archívumok közül.

A frissen begyűjtött anyagokat (azon belül a "working paper" típusúakat kb. hetente összegyűjtik és egy hírlevélben (nep-all) szétküldik. Nem tudom, van-e aki ezt a hírlevelet olvassa, mindenesetre heti 3-400, de akár 900 cikket átnézni strapás. Ezért vannak a szakterületi válogatások, amit már ember végez egy kis informatikai segítséggel. A nep-gth pl a nep-allban megjelenő kb heti 10-25 játékelméleti témájú cikket tartalmazza, amit jelen esetben én válogatok a nep-allból. 

Ha valaki szeretné megkapni ezt a válogatást, feliratkozhat az email alapú hírlevélre, illetve a válogatott cikkeket ezentúl twitteren is megkaphatja

Hogyan kerülhet be a cikkem a válogatásba?

Mindenek előtt velem kell jóban lenni :) Komolyra fordítva a szót, az első, hogy a cikk bekerüljön a RePEc adatbázisába és a nep-all listára. Csak working paperek, tehát kéziratok kerülnek ide, folyóiratcikkek, gyűjteményes cikkek - elvileg* - nem. A nep-all listát a korábbi válogatások alapján egy intelligens algoritmus szerint rendezett formában kapom, a legjátékelméletibb írásokkal a tetején, az alábbiak segítenek abban, hogy a cikk ne kerülje el a figyelmemet:

 1. Kifejező cím.
 2. Nem angol cikk esetén kétnyelvű cím és absztrakt (l. külön mező a RePEc template-ekben).
 3. "Szexi" cím mellé érthető alcím.
 4. Érthető, tartalmas absztrakt.
 5. Kulcsszavak!
 6. JEL kódok - és nem az absztrakt mezőbe belemásolva, hanem az erre kijelölt soron! 

A C7-es JEL kódokat mindig végignézem, de fontos, hogy a címből, absztraktból lássam, hogy miről szól a cikk: a játékelmélet mellett a különböző alkalmazott, aukciókkal, párosításelmélettel, vagy kísérletekkel foglalkozó cikkeket is be szoktam válogatni - az időszak zsúfoltságától függően. A válogatott cikkek száma csak rendkívüli esetben több, mint 25. A hírlevél olvasásához jó szórakozást kívánok!

*Elvileg, hiszen az MPRA sok mindent "megeszik", így pl. szerzői kopirájttal publikált folyóiratcikkeket is. Szerencsésebb volna ugyanakkor, ha az ilyen folyóiratok (mint pl a Magyar Tudomány) saját RePEc archívumot tartanának fenn. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: twitter RePEc nep-gth

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr996658569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.