Megnézni a választókat
2018. április 09. írta: Kóczy László

Megnézni a választókat

boy-with-magnifying-glass.jpgLezajlottak a választások és szerintem mindenki meglepődött, aki az elmúlt hónapokban csak a Facebookot olvasta és nem lépett ki Budapestről. Remélem hamarosan eltűnnek a plakátok és a kampány nyomai, visszatér az élet a normális kerékvágásba de addig is nézzük, mi vezethetett ehhez az eredményhez. 

A Fidesz körbehordta a véres kardot és az emberek elmentek szavazni. A Fideszre. A legszegényebb régiókban is, pont azok, akiknek a sorsát a Fidesz - mint a sajtó megírta - nem viseli a szívén. Innen nehéz az ellenzéknek nyerni, de mégis azt gondolom, hogy nem a Fidesz nyerte a választást, hanem az ellenzék vesztette el.

Ennek elsődleges oka szerintem az, hogy a pártok nem igazán veszik figyelembe a választói preferenciákat, egyszerűen figyelmen kívül hagyják, hogy Magyarország egy konzervatív, keresztény ország. Annak, aki ezt nem élte át, talán nem nyilvánvaló, de a kommunizmus során elég sokat szenvedtek a konzervatív, hívő emberek. A hitüket ennek ellenére megtartó emberek identitásának ma is fontos része a vallásosság és aligha vevők a liberális politikára, vagy az elvtársak visszatérésére. Másrészt a baloldali pártok sem érzik fontosnak, hogy a keresztényekkel, mint csoporttal foglalkozzanak: a KÉSZ kérdéseire érdemben nem válaszolt a DK, az Együtt, a MLP, az MSZP és a Párbeszéd sem (a Fidesz sem, de a KDNP válaszát szerintem mindenki elfogadja közös válasznak), pedig léteznek baloldali keresztények is. Ebből aztán következik minden más is.

Egyre többen emlegetik a Jobbikot és az LMP-t, mint két, gyakorlatilag ugyanazt a szerepet betöltő pártot. Tiszta a kezük és egyik sem az állampárt utódszervezete (= nem tabu egy konzervatív, pl. fideszes szavazónak). Ma már mindkét párt az Orbán és Gyurcsány-kormányokban csalódott embereket veszi célba, identitásuk fontos eleme, hogy senkivel sem paktálnak le. Számukra nem megoldás, ha az Orbán kormányt egy Gyurcsány kormánnyal sikerül leváltani. Így, hosszú távon gondolkodva, még akkor sem érte volna meg nekik visszalépni, ha ezzel esetleg növelték volna a a legesélyesebb ellenzéki jelölt támogatását. De nem növelték volna, mert a támogatóik nagy része éppen azért választja őket, mert mondjuk nem akar egy öreg komcsira szavazni. Akinek sikerült az orrbefogás, az így is átszavazott (a szavazókörzeti egyéni és listás szavazatok száma között nagy különbségek vannak), viszont ezzel az LMP (vagy a MoMo, vagy az MKKP) rengeteg töredékszavazatot veszített, például éppen a DK javára. Érdekes volna összeszámolni, hogy hol tartanának az egyes pártok, ha nincs a taktikai szavazás - ami ugye egy eleve kudarcra ítélt kezdeményezés volt. 

Ezzel együtt sokan az LMP-t kiáltják ki bűnbaknak, holott a baloldal eredményessége szempontjából ugyanilyen "károsak" voltak a Momentumra, az Együttre és a Kutyapártra leadott listás szavazatok. Még a Momentum reklámjaiban is felbukkant Csóka Endre elemzése mely szerint várhatóan a Momentumra adott listás szavazatok lesznek a legértékesebbek. Az elemzés sarokköve, hogy a MoMo a bejutási küszöb környékén lesz - holott a közvélemény-kutatások 2-3% környékére tették a pártot. Fel is merült bennem, hogy Endre (i) momentumos ügynök, aki ezzel a trükkel akar listás szavazatokat szerezni a pártjának, vagy (ii) fideszes ügynök, aki ezzel a trükkel akar lenullázni listás szavazatokat :-) Endre elemzése lehetett volna egy önmagát beteljesítő jóslat is: a környezetemben több neves empirikus kutató is elköteleződött a Momentum mellett - az empirikus megközelítést mintegy polcra téve. De nem ez lett, a Momentum nem lépte át a küszöböt, pedig ha az említett három pártra leadott listás szavazatokat arányosan felosztjuk az MSZP-P, a DK és az LMP között, akkor a baloldal két szavazattal többet kapott volna (egyet a Fidesztől, egyet pedig a Jobbiktól elvéve az MSZP-P, illetve az LMP kapta volna). 

Mi a választás tanulsága? Szerintem a Fidesz a választást nem a kommunikációs dömpinggel nyerte, hanem mert az ellenzéki pártok nem igazán akartak nyerni. Ha ugyanis az lett volna a cél, akkor olyan jelölteket keresnek, akik nem csak a baloldalon népszerűek, de legalábbis elfogadhatók a konzervatívabb, sőt, akár jobbikos szavazók számára is. Ez persze kellemetlen, hiszen nagy nevek, a pártok régi káderei is partvonalra kerülhetnek. Én ezt a szándékot egyedül az LMP-ben láttam, ha az ellenzék nyerni szeretett volna, akkor az LMP-s jelöltek mögé kellett volna felsorakoznia. Meg aztán nem lenne rossz a belvároson kívül is megnézni a választókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr6613820208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csóka Endre 2018.04.21. 09:49:54

Köszönöm és tudomásul veszem a kritikát, a tanulmányomnak az Utóhang fejezetében bővebben válaszoltam ezekre is (15. oldaltól): drive.google.com/file/d/1xqfmkjyqFvP_qjce9RT2t9hG9JZ25oRL
Annyit kiemelnék, hogy nem azt állítottam, hogy a Momentum bejutási határon lesz, hanem csak azt, hogy erre reális esély látszik. Ez pedig megfelelt a választások előtt az elemzői véleményeknek.

Neruo 2018.05.16. 12:12:53

"Magyarország egy konzervatív, keresztény ország."

Ez egy nem túl alátámasztott kijelentés, de oké, kultúrtörténetlieg ezt szokás mondani. Hogy ez az egész mit is jelent valójában, azt nem tudom.

"de a kommunizmus során elég sokat szenvedtek a konzervatív, hívő emberek. A hitüket ennek ellenére megtartó emberek identitásának ma is fontos része a vallásosság és aligha vevők a liberális politikára, vagy az elvtársak visszatérésére."

Viszont ezzel a mondattal együtt a bejegyzés úgy értelmezhetö, mintha Magyarország csupa aktív keresztény vallásgyakorlóból állna, akiknek a "Baloldal" semmilyen értelmes világképet, alternatívát sem tud felmutatni.

De ugyanmár, ha a teljes népességben 2008-ban 15 százalék alatti volt a vallásukat havi (!) rendszerességgel legalább egyszer gyakorlók aránya, akkor ez most mennyi lehet? (www.ksh.hu/statszemle_archive/2010/2010_02/2010_02_141.pdf)

Vasárnap is inkább boltba mennek az emberek, mint misére, mint ez kiderült.

"Ebből aztán következik minden más is."

Az igaz lehet, hogy a pártok nem veszik (vették) figyelembe a választói preferenciákat (ha ellenzéki embernek a faluban még hírét sem látták soha, mert nem is volt), de nyilván az a kérdés is adódik, hogy mi (és ki) formálja ezeket. Konkrét adatok híján csak találgatni tudok, hogy többnyire biztosan nem a fevázolt konzervatív polgári múlt... Inkább egy egyoldalú információs dömping.
süti beállítások módosítása