Jean Tirole kapta a 2014. évi közgáz Nobelt!
2014. október 13. írta: Kóczy László

Jean Tirole kapta a 2014. évi közgáz Nobelt!

tirole.jpgMár megint (alkalmazott) játékelmélet-kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat! Jean Tirole-t, a Toulouse School of Economics professzorát régóta az esélyesek között emlegették, ellene leginkább az szólt, hogy európai és kontinentális európai nem is tudom mikor kapott utoljára ilyen Nobelt.

Tirole a piaci befolyás és a szabályozás területén végzett kutatásaiért kapta az elismerést. Mit is jelentenek ezek a dolgok?

A közgzadaság-tudománynak van egy (itthon kicsit elfeledett) ága, a piacelmélet (angolul Industrial Organization, vagy IO). Ez a tudományterület a piaci kölcsönhatásokat vizsgálja a profitorientált piaci szereplők szemszögéből, valami olyasmi a kérdés, hogy hogyan húzzunk le még egy bőrt a fogyasztókról. Ha egy liberális gazdaságpolitikát követve szabadjára eresztjük a piacokat, bizonyos nemkívánatos hatásokkal is számolni kell. Ilyen például, ha egy domináns vállalat kiszorítja a versenytársait, majd ezek után az egekbe emeli árait, vagy ha néhány cég összejátszva éri el ugyanezt. Ha meg túl sok a cég (pl. taxi), akkor a túl alacsony profitok vezethetnek nemkívánatos minőségromláshoz. A szabályozás ilyen problémákra keres választ. A probléma összetett, a válaszok sem mindig egyszerűek, van mit kutatni ezen a területen.

Azért is szeretek piacelméletet tanítani, mert amellett, hogy lényegében alkalmazott játékelméletet taníthatok, a félév alatt megszerzett tudás birtokában a hallgatók teljesen más szemmel olvassák a napi híreket. Miért kap pár cég 7 milliárd forintos bírságot? Mi a (gazdasági) értelme (van-e/lehet-e) a rezsicsökkentésnek? Miért fizetünk a telefonra előfizetési díjat, ha egyszer úgyis lebeszélhető? Stb. stb. A piacelméletben az a klassz, hogy a szinte tiszta matematikai alapoktól szépen fel van építve az alkalmazható szintig.

Annak, hogy sok más terület nem ilyen, több oka is van. Közismert, általános probléma, hogy a tudósok (akik az elméletet kikutatják) kockafejek, akikkel nem nagyon lehet beszélni. A döntéshozók meg nyilván nem azért mentek politikusnak, mert értenek is valamihez... Kell egy ember, akik amellett, hogy biztos tudományos háttérrel dolgozik, képes a hozzá nem értő döntéshozó szintjéig "leereszkedni", az elméleti tudását akár "aprópénzre váltani". Tirole munkásságában éppen ez a nagyszerű. Nem a játékelméleti munkásságáért dícsérik, bár írt játékelméleti (tan)könyvet is, ő írta a két és fél évtizede megjelent, de a mai napig páratlan piacelmélet-elmélet tankönyvet és megjelentek szabályozáspolitikai témájú cikkei is (összegyűjtve pl. ebben a könyvben). Emlékezzünk vissza, hasonlót írtunk Al Roth esetében is.

Tulajdonképpen haragudnom kellene Tirole-ra, hiszen játékelmélet tankönyvéből teljesen kifelejtette a kooperatív játékelméletet, de az igazság az, hogy ő megint egy ikonikus alakja annak a folyamatnak, melynek során a korábbi korábbi bulváros-filozofálgatós ez-is-igaz-meg-az-ellenkezője-is ötletelés fokozatosan egy matematikailag megalapozott, egzakt, koherens modell-alapú tudománnyá alakul(t). Ráadásul Tirole nem csak képleteket tologatott, de egy elméleti rendszerből nem csak alkalmazható, de hasznos, alkalmazott tudományt csinált.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr616788229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robert Somogyi 2014.10.16. 13:27:45

Az IO konyve nem masfel, hanem mar két és fél evtizede jelent meg, de valoban a mai napig paratlan.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2014.10.25. 13:54:34

Mi a (gazdasági) értelme (van-e/lehet-e) a rezsicsökkentésnek? Ez engem is érdekelne.

Nem tudom, én nagyon józan paraszti ésszel azt gondolnám, hogy nulla a valószínűsége, hogy valami pont optimális, ezért valamelyik irányba ellépve jobb lehet, kérdés, hogy melyik a jó irány. És bár nyilván valamennyi részét a fogyasztókra terhelik, nyilvánvalónak tűnik, hogy a rezsi csökkentése a jó irány, és nem a direkt növelése. Legfeljebb a mértékén lehet vitatkozni, nem?

Kóczy László · http://koczy.blog.hu 2014.10.25. 16:12:53

@Beri Svarc: Majd megpróbálok pár dolgot összeszedni ebben a témában, bár nem kifejezetten a szakterületem. Valóban, az alacsonyabb ár magasabb fogyasztást eredményez (bár rövid távon a hatás minimális), de - gondolom én - ez mellékes, ha sok olyan háztartás van, ami az alapvető energiaszükségletét alig tudja fedezni a jövedelméből.

Gömöri András 2014.11.03. 10:28:18

@Robert Somogyi: Viszont a hivatkozott "A Theory of Incentives in Procurement and Regulation" c. könyv nem cikkgyűjtemény (akkor sem, ha a szerzők a könyv elején felsorolják korábbi cikkeiket, amelyekre az egyes fejezetekben támaszkodtak).
süti beállítások módosítása