Taktikai szavazás és egyensúly
2018. április 04. írta: Kóczy László

Taktikai szavazás és egyensúly

horses.jpgMég pár nappal a választások előtt is folynak a tárgyalások az ellenzéki pártok között, hogy visszalépésekkel, preferált jelöltekkel, átszavazással csökkentsék a Fidesz-KDNP fölényét. A visszalépések komolyan érintik a pártok finanszírozását és már bebizonyosodott, hogy ez nem egy járható út. A B terv szerint minden körzetben meghatározásra kerül a legesélyesebb kormányváltó jelölt és minden a kormányváltásban érdekelt szavazó rá adja voksát. Nem fog működni. 

A szavazás a nonkooperatív játékok ékes példája. A szavazók mondanak amit akarnak, majd egymástól és egymás döntésétől függetlenül - "egy időben" - szavaznak. A többségi szavazóknak nem kell sokat taktikázniuk: az új választási törvény szerint a "felesleges" nyertes szavazatok is számítanak, így a biztos befutóra is érdemes szavazni.

Az ellenzéki szavazők helyzete már pikánsabb. Kb felük inkább jobb-, másik felük baloldali. A jelenlegi, B terv szerint lesz olyan körzet, ahol a Jobbikos Gyurcsányra, másutt a balos* Vonára szavaz. Befogott orral, de megteszik, hiszen így tudnak Orbánt buktatni.

Ha sikerül, a játék leginkább egy szarvasvadászat játékra hasonlít: két (vagy több) vadász választhat, hogy szarvast hajtanak, ami nagy zsákmány, de csak összefogással sikerül, vagy nyulat, ami kis zsákmány, de biztos zsákmány, hiszen nem kell hozzá összefogás. A legrosszabb esetben nem hajtják elegen a szarvast, és mind pórul járnak. Ennek a játéknak két Nash-egyensúlya van: mindenki nyúlra megy, vagy mindenki szarvasra. Az ellenzéki szavazók nagyon magas fokú összejátszása esetén nem kizárható az ellenzéki többség, s így a kormányváltás. 

            \balos
jobbikos\      
jobbik
(koop)
baloldal
(önző)
jobbik (önző) 2,0 2,2
baloldal (koop) 5,5 0,2

 Példa a  szarvasvadászatra, mint szavazási játékra: a jobbikos körzetében a balos, a baloldali szavazó körzetében jobbikos a legesélyesebb jelölt. A jobbikos szavazó sorokat, a balos oszlopokat választ, a kifizetések közül az első a jobbikos, a második a balos kifizetése. A számok kitaláltak, de a viszonyok jellemzők: az együttműködés a legjobb, de a játék sokszereplős változatában ez nagyfokú koordinációt igényel.

Az elemzők szerint ennek az esélye kicsi; várhatóan nem lesz meglepetés, a Fidesz kormányon marad, így a játék is másról szól. Az átszavazás a saját jelöltre szavazáshoz képest általában csökkenti a Fidesz és saját párt (listás) szavazatait, miközben növeli valamelyik másik ellenzéki pártét. Nos, nehéz megmondani mi az átváltás a két lehetőség, a saját és a másik ellenzéki mandátum között, de én nem számítok arra, hogy ebben a helyzetben az önzetlen lesz a jellemző viselkedés. Egyes baloldali közéleti személyiségek már nyilatkoztak is, hogy ők semmiképpen nem szavaznak jobbikos jelöltre és bár mások vállalják az "orrbefogást" ez a gondolkodás valószínűleg nem egyedi egyik oldalon sem. Bár a személyes döntés független mások döntésétől, viszonzás hiányában, illetve ahogy lecsökken az egyéni körzet megnyerésének esélye  további, eredetileg együttműködő szavazók is dönthetnek az önző szavazás mellett is. 

Ez már egy másik játékra emlékeztet. Több országban is végeztek olyan kísérletet (egyszer egy kisebb vacsorán én is kipróbáltam), ahol a játékosok egy ismeretlen játékostársnak küldhettek egy kisebb pénzösszeget, melyet a játékvezető megduplázott. Bár a játékosoknak az lenne az érdeke, hogy minél több pénzt cseréljenek ki, egy adott játékos jobban jár azzal, ha ő inkább nem küld semmit. Valami hasonló várható itt is: a jobbikos/balos kapott szavazat nem büdös, de a saját szavaztot jobb megtartani. Tipikus fogolydilemma, ahol az - egyszeri - játék Nash-egyensúlya az önzés

            \balos
jobbikos\      
jobbik
(koop)
baloldal
(önző)
jobbik (önző) 6,1 2,2
baloldal (koop) 5,5 1,6

Példa a szavazási játékra: a jobbikos körzetében a balos, a baloldali szavazó körzetében jobbikos a legesélyesebb jelölt. A jobbikos szavazó sorokat, a balos oszlopokat választ, a kifizetések közül az első a jobbikos, a második a balos kifizetése. A számok kitaláltak, de a viszonyok jellemzők: az önző játékos kifizetése magasabb (függetlenül a másik játékos stratégiájától), de az önzés jelentősen csökkenti az összkifizetést.

Ez lesz tehát, mindenki szavaz a saját jelöltjére? Vasárnap kiderül, de a Nash-egyensúlynak . ahogy mondani szokták - nagy a prediktív ereje. 

A valóság a kettő között van, de minél nagyobb a fogolydilemma esélye, annál kisebb a hajlam az együttműködésre a szarvasvadászatban. 

* Elnézést az egyszerűsítésért, a pártokat külön kezelve ugyanerre az eredményre jutunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr4413810248

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy meg nem valósult bojkott margójára 2018.04.05. 11:09:22

Az újrendies rendszer bebetonozódott. Nincs jelentősége, hogy 100%, 67% vagy 51% az állampárt többsége. Álságos a számolgatás. Főként ilyen alaptörvénnyel, ennyire kiürült parlamentarizmussal, ilyen médiával és ilyen intézményi pártállami struktúráv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.05. 11:00:00

Mindenkinek más a szempontja. Az enyém a liberális erők leváltása. Így számomra mind a Fidesz, mind a Jobbik, mind az LMP elfogadható, hiába ezek a tér 2 oldalán állnak.

Szabó Zsolt 172 (törölt) 2018.04.05. 11:07:57

A bejegyzés figyelmenkívül hagy egy alapvető tényt: az ellenzéki pártok és politikusok nem egyenrangúak.

Vannak olyan ellenzéki pártok és politikusok, akik órisái károkat okoztak az országnak (államadósság, privatizáció), míg vannak olyanok akik soha nem okoztak kárt az országnak.
Károkozók az MSZP, Gyurcsányék, nem károkozók a Jobbik, LMP.

A károkozók nem lehetnek egyenrangúak a nem károkozókkal, tehát az nem várható el hogy egy nem károkozó párt visszalépjen egy károkozó párt javára.

Visszalépni a károkozók kötelessége a nem károkozók javára, mivel a károkozók által okozott károkat a mai napig kénytelenek fizetni az adófizetők az adójukban.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.05. 11:36:32

Van mégegy probléma. nevezetesen hogy ugyan a kormánypárt elutasítotsága mags (50-55%), de az MSZP, Gyurcsány és Jobbik elutastottsága jóval magasabb egyenként.

Így aztán a szavazásra mozgósítás teljes sikert hozott ! A falvakban, ahol közismerten alacsony a szavazási hajlandósság felpaprikázódtak az emberek, és alig várják hogy leadják a voksukat !
A Fideszre.
Gratulálunk, és csak így tovább !

index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/04/median_siman_ketharmada_lesz_a_fidesznek/
A mozgósítás főleg a falvakban volt hatásos, 54-ről 68 százalékra nőtt a biztos szavazók aránya, ami a Fidesznek jó, mert 39-ről 48 százalékra nőtt a kormánypárti szavazók aránya. 2010 ősze óta most először vannak többségben azok, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok, és három hét alatt nőtt 48-ról 55 százalékra azok aránya, akik jónak ítélik a kormány és Orbán teljesítményét.

s 2018.04.05. 13:11:30

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Honnan akarod őket leváltani, te elmeháborodott. Merthogy jelenleg éppen sehol nincsenek.

s 2018.04.05. 13:24:20

@Rettegek mert ballib vagyok: Ja. Nyilván valami falábú bunkó paraszt eldönti, hogy Budapesten hogyan keressék meg a lepusztult falujába a támogatást. Hasonlít ez a brexitre. Ott is a bunkó vidéki angol kimondta a tutit, aztán most, hogy beszopták a buci faszt, nem győznek sopánkodni. Veletek is ez lesz. Ha már nem tudtok kiszopni orbán elvékonyodott faszából egy csepp eu. támogatást sem, szépen rádöbbentek az igazságra.

s 2018.04.05. 14:24:42

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Miért, ki a lőtéri kutya hervadt faszát zavarják ott? Semmit nem tudnak amúgy sem tenni, orbánnak meg kimondottan jót tesznek, mert velük ijesztgeti a tanulatlan falusiakat. Tudod, az olyanokat, mint amilyen te is vagy.
süti beállítások módosítása