Jelölés
2011. április 28. írta: Kóczy László

Jelölés

William Thomson örökbecsű művében nagy figyelmet szentel a jelöléseknek. Fontos, hogy a hasonló dolgokat hasonló módon jelöljük (például a számokat kisbetűkkel, a halmazokat kalligrafikus nagybetűkkel), vagy hogy a kisebb dolognak kisebb legyen jele is (pl. halmaz és eleme). A logikus felépítés itt nem öncélú: segíti az olvasót az eligazodásban. 

A logika lényege, hogy a jelölés minél jobban leírja a jelölt objektumot, a jelölést meglátva szinte kikövetkeztethessük, mi áll mögötte. A jelölés kiválasztását gyakran segítik konvenciók, azaz kialakult szabványok. Ha ezeket követjük, az olvasó akárhol belenézhet a cikkbe, máris tudja miről van szó, nem kell a hosszú bevezető részen átrágnia magát. 

A logika átvihető az élet egyéb területeire is. A könyvtárakban alkalmazott tizedpontos rendszer révén egy könyv tartalma elolvasása nélkül is behatárolható, még akkor is, ha a cím esetleg félrevezető. Iskolás koromban szerettem a fizikát, amíg az SI mértékegységekből derivált mértékegységeket használtunk. Még elfogadtam, hogy a kg.m/s2-et Newtonnak nevezzük, de nem tetszett, amikor már mindennek külön mértékegysége volt; az már inkább történelemóra. Mérhetjük az őszinteséget Gyurcsányban, a fájdalmat Bajnaiban, vagy a hajrát Viktorban, de 10 év múlva már senki nem tudja, hogy miért. Tudom, hogy vannak jogászok, akik pár nap alatt kívülről megtanulnak törvénykönyveket és, hogy ezek a jogászok vezetik most az országot, de ne felejtsük el, hogy vannak olyanok - ha páran is, - mint én, akik a pinkódjukat is úgy jegyzik, meg, hogy 11-gyel osztható.

Akik szeretik, ha Budaörsre a budaörsi út vezet, s ha Lágymányoson a Lágymányosi híd van. Ha a ferihegyi repülőteret Ferihegyinek hívjuk, s ha Liszt Ferencről Zeneművészeti Egyetem (előtti tér) van elnevezve (mert ugye olyan sok Zeneakadémiánk van...). Nincs semmi bajom az új nevekkel - ha nem lett volna régi. Félreértés ne essék, senki nem akar antihősről elnevezett utcában lakni, csak nem értem, hogy miért lett Rákóczi a Lágymányosi híd. Kicsit messze esik a Rákóczi úttól. Az apropót sem értem, talán a Szatmári békéről akarunk így hirtelen egy híddal megemlékezni? Persze örülök, hogy egy -tképpen- közgazdászról nevezzük el (ismét) a Moszkva teret. A művészek, politikusok, sportolók mellé nehezen fér be egy-egy tudósról elnevezett közterület. Mondanom sem kell, hogy Neumann Jánosról csak egy szervízutat neveztek el az Infoparkban, Harsányi János Nobel-díja még nem érte el a megfelelő bizottságok ingerküszöbét. Erdős utcát találtam, de félek, hogy Erdős Pálhoz kevés köze van. 

Még több átnevezést szeretnék? Szó sincs róla! A legtöbb híd, utca, terület neve magától adódik (ld. Egér út). Ugyanakkor fejlődik a város, új lakóparkok épülnek új utcákkal. Ezeket az új részeket lehetne új, "modern" nevekkel ellátni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr12862039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2011.09.13. 18:47:00

>A művészek, politikusok, sportolók mellé nehezen fér be egy-egy tudósról elnevezett közterület.

Nézz körül Bólyban:
maps.google.com/maps?q=B%C3%B3ly&hl=en&ie=UTF8&ll=45.968483,18.510718&spn=0.008844,0.016544&sll=37.0625,-95.677068&sspn=41.139534,67.763672&vpsrc=6&t=h&z=16

Kóczy László · http://koczy.blog.hu 2011.09.16. 11:41:51

Nem rossz, de azért közgazdász itt sincs...

Csavarhúzós 2011.09.18. 22:41:47

Ja, hacsak nem Kossuth (Magyarország első költségvetésének összeállítója, sőt ha a Kossuth-bankókat tekintjük, de facto jegybankelnök is volt), meg Széchenyi (aki a Hitel szerzőjeként, talán az első magyar közgazdaságtani művet alkotta) :)

Kóczy László · http://koczy.blog.hu 2011.09.18. 23:50:50

@Csavarhúzós: Fogalmazzunk úgy, hogy nem arról híresek.
süti beállítások módosítása