Stratégiai játékok
2012. augusztus 02. írta: Kóczy László

Stratégiai játékok

london-2012-olympic-games.jpgAz Olimpia a legrangosabb sportesemény és ma délután is gondolom egy emberként szurkolt Gyurta Dani sikeréhez az ország. Az úszás sem a nyers erőről szól, de abból óriási botrány lett, hogy a női páros tollaslabda tegnap előtti fordulójában a párosítások furcsasága miatt két meccsen is a csapatok -taktikai megfontolásból -  veszíteni próbáltak. Négy párost diszkvalifikáltak. Miért is?

Itt nem arról volt szó, hogy doppingoltak, vagy hogy bundázták a meccseket, hanem azért (nem) játszottak, hogy elkerüljenek bizonyos ellenfeleket. Természetesen kérdés, hogy miről szól az Olimpia: A tömegek szórakoztatásáról? Multi-milliárdos biznisz, ahol a közönségnek jól kell laknia? Vagy az a cél, hogy a sport szabályainak megfelelően valaki megszerezze az olimpiai aranyat? Ha az utóbbi, akkor aligha ítélhetjük el a fenti tollasozókat. Inkább azt kellett volna hazaküldeni, aki olyan szabályokat hozott létre, amelyek ezt a fura játékot eredményezik. A játékosok ugyanis az ösztönzők szerint fognak cselekedni. Furcsa ösztönzők, furcsa meccsek. 

A bajnokságok megoldása egyébként egy közel sem egyértelmű matematikai feladat. Még akkor sincs könnyű dolgunk, ha a meccseket már lejátszották és ennek alapján kell meghatározni a sorrendet. Valami ilyesmivel foglalkozik egyébként ma megjelent cikkem "The intellectual influence of economic journals: quality versus quantity", csak ebben tudományos folyóiratok között szeretnénk bajnokot hirdetni, s ami még nehezebb a többi lapot is rangsorolni.

Arról sajnos nem tudok, hogy bárki foglalkozott volna a bajnokságok tudományos tervezésével, pedig láthatólag ez is egy érdekes és aktuális feladat.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr264691509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iqfighter 2012.08.02. 09:28:18

Az olimpiahoz: ha csak egyenes kieses van, vagy csoportonkent csak egy tovabbjuto, akkor az megoldana a dolgot, nem?

Ha ismetelt jatekkent nezunk egy versenyt, akkor ugy kene tervezni, hogy minden reszjatekban a Pi(gyozelem) > P(dontetlen, ha van dontetlen) > P (vereseg), fuggetlenul a tobbiek strategiaitol. Persze ezt nem ellenoriztem :)

Az olimpia/sport szellemisege tulajdonkeppen bekorlatozza az "elfogadhato" strategiakat (pl. ne veszits direkt). Sot, sokszor irracionalis viselkedesre osztonoz:
www.youtube.com/watch?v=ELkZF2OYhiY
A "fair play" valamifele tarsadalmi modosito az egyebkent onzo/profitmaximalizalo viselkedesre. Kicsit olyan, mint a civilizacio...

iqfighter 2012.08.02. 09:36:40

Meg valami: ha az egszhez meg hozzadjuk a doppingot is, abbol egesz erdekes cikket lehetne irni.
süti beállítások módosítása