Vegetáriánus zsíroskenyér
2018. március 26. írta: Kóczy László

Vegetáriánus zsíroskenyér

kolbasz.jpgÉrdeklődve figyelem az ellenzéki koordinációt. Ha valaki nem olvasna sajtót: a parlamenti bejutásra esélyes ellenzéki pártok kölcsönös visszalépésekről tárgyalnak, hogy maximalizálják a kormányváltás esélyét. Szerintem erre előbb kellett volna gondolni. 

Márki-Zay Péter sikere új reményt adott a Fidesz kormányt leváltani kívánó ellenzéki pártoknak, holott Hódmezővásárhelyen valójában a Fidesz győzte le önmagát: a "márkás" fideszesnél népszerűbb volt a "márkátlan" fideszes. Nosza, telefont ragadtak az ellenzéki pártvezetők és egy egyeztetési hullám indult, hogy a sikert minél több választási körzetben is megismételjék. Vegyünk tehát mindenütt egy független, "márkátlan" fideszes jelöltet... hoppá, nem pont ezt történt. 

Tudom, hogy a visszalépéseket korlátozza a finanszírozási modell, hiszen a kevesebb induló kevesebb pénzt is jelent. Márki-Zay kezdeményezése, melyben visszalépés nélkül koordinálná a szavazást ezt a problémát feloldja, egy kicsit kérdés, hogy kihez jut el egyáltalán az ötlet, de a jelöltkoordináció mégsem ezen a banánhéjon csúszik el. 

Bár nem vagyok politológus, úgy vélem, nyugaton ez nem lenne gond, hiszen a pártok lényegében ugyanazt hirdetik. Ezzel szemben itthon nem azt mondja egy párt, hogy mondjuk sok a korrupció ezért ugyanezt kevesebb korrupcióval tennénk, vagy hogy az alacsony jövedelmű családok túl sok adót fizetnek ezért nekik még plusz kedvezényeket adnánk. Nem, itt továbbra is "a múltat végképp eltörölni" a jelszó. Így valóban van egy "centrális erőtér", középen a Fidesz, körülötte egy jó nagy üres kör, majd azon túl a többiek. A jelenleg sok helyen tervezett összefogás egy kicsit olyan, mintha a helyi családi étterem egyeduralmát akarná megtörni egy cukrászda, egy vegetáriánus étterem és a helyi kocsma (zsíroskenyér, stb.) méghozzá azzal, hogy mindig csak az egyik nyit ki. Az összefogás ott lehet esélyes, ahol egy új, centrális jelölt nyeri el több párt támogatását. Ez nem jelent feltétlenül független jelölteket, azonban feltételezi, hogy a jelölteket az összefogás lehetőségével kellett volna kiválasztani. Ehelyett mit látunk? Régi motorosok/profi politikusok/lejáratott arcok indulnak, akiknek, úgy tűnik, hogy fontosabb a saját állásuk, mint a kormányváltás. Tipikus szarvasvadászat játék (stag hunt), ahol a pártok által nyilvánosan megfogalmazott közös cél helyett mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr2813781704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása