NEXT workshop
2013. május 24. írta: Kóczy László

NEXT workshop

NEXTlogo.PNGA tavalyi SING8 sikerén felbuzdulva június 6-7.-én rendezzük meg a NEXT - Workshop on Networks and Externalities műhelykonferenciát az MTA Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpontjában. A konferencia témája a hálózatok és externáliák Meghívott előadóink Rajiv Vohra (Brown Egyetem) és Lars Ehlers (Montréali Egyetem), mindketten a játékelmélet kiemelkedő kutatói közé tartoznak. 

RVohra.jpgRajiv Vohra Indiában született, első diplomáját is ott a Delhi School of Economicsben szerezte, majd tanulmányait az Egyesült Államokban, a John Hopkins Egyetemen folytatta, PhD fokozatát is itt szerezte meg. A Brown egyetemen elhelyezkedve végigjárta az egész ranglétrát, beleértve több adminisztratív megbízást is, jelenleg Ford Foundation Professor of Economics (kb.: a Ford Alapítvány által támogatott kutatóprofesszor). Több, mint 40 nemzetközi folyóiratpublikációja van, köztük az Econometrica, Quarterly Journal of Economics, Games and Economic Behavior, Journal of Economic Theory, Journal of Mathematical Economics folyóiratokban. Nevével először a 97-es Rayjel közösen szerzett Equilibrium Binding Agreements c. cikkében találkoztam, ami egy nagyon érdekes és eredeti megközelítést taglal arra vonatkozóan, hogy milyen egyensúlyi koalíciós struktúrák alakulhatnak ki, ha a koalíciók létrejötte hat a többi koalícióra is. Fiatal doktoranduszként pontosan ez a probléma foglalkoztatott, de nagyon zavart, hogy Vohra és Ray feltételezte, hogy az elhajló (a kifizetésükkel való -jogos- elégedetlenségüket kiválással kifejező) koalíciók soha többé nem működhetnek együtt másokkal, új koalíció csak egy meglevő koalícióból való kiválással jöhet létre, de például két szingli sem olvadhat össze. Így a csupa szingliből álló partíció szükségszerűen stabil és a kérdés az, hogy ennél vannak-e durvább (=coarser, kevésbé finom) partíciók. Erre válaszul dolgoztam ki a rekurzív mag gondolatát, ami nem tartalmaz ilyen megkötést, de nem általánosítja Ray és Vohra modelljét. (Az általánosításra 2007-ig kellett várni, Funaki és Yamato a Sequentially Stable Coalition Structures modelljükben megengedik a koalíciók összeolvadását is.) Vohra azóta is termékeny szerző, talán ő járult hozzá a legtöbbet, hogy megértsük a koalíciós struktúrákat externáliás játékokban. Konferencia-előadásának címe: Farsightedness and Coalition Formation.

lars.jpgLars Ehlers német kutató, tanulmányait Aachenban végezte, majd Maastrichtban PhD-zett 2001-ben. Montréalba került, 2011 óta professzor. Rendkívül termékeny szerző, már 35 nemzetközi folyóiratcikke jelent meg olyan vezető lapokban, mint a Games and Economic Behavior, a Journal of Economic Theory, a Journal of Mathematical Economics, vagy a Social Choice and Welfare. Több cikkében azt vizsgálja, hogy bizonyos párosítási helyzetekben milyen feltételek mellett jó az őszinteség, vagy esetleg érdekében áll-e a feleknek valótlan preferenciákat megadni. Ha a deklarált preferenciák hamisak, akkor a legjobb szándékkal sem tudunk jó párosítást találni, hiszen nem tudjuk a felek mit szeretnének valójában. Pontosan ez a kifogásom a magyar egyetemi felvételi rendszer változása kapcsán is, hiszen a jelentkezések számának életbelépő merev korlátozása kevés hallgatónak áll érdekében a top 5 szak megjelölése. A legtöbben ezzel nem nyernének sehova felvételt.
Újabban Ehlers externáliás játékokkal is foglalkozik, konkrétan a Ambeckel több cikkben is vizsgálta a folyómegosztási problémát (A problémát eredetileg Ambec és Sprumont fogalmazták meg Sharing a river c. 2002-es JET cikkükben). Egy folyó esetében az externáliák egyirányúak, ugyanis ha beszennyezem a folyót, az csak a folyásirány szerint lefelé elhelyezkedő országokat érinti kedvezőtlenül, a felső országokat érintetlenül hagyja. Az alsó ország panaszkodhat, de igazából a folyó révén tehetetlen. A probléma kapcsán két kérdés merül fel: mi a folyó által nyújtott javak (akár a víz, akár a hajózási, vagy szennyezési kapacitás) igazságos elosztása, illetve, hogy hogy koalíciós megállapodások, transzferek révén mennyiben csökkenthető a kiszolgáltatottság. Szinte érthetetlen, hogy egy ilyen országban, ahol minden a folyók körül forog tudtommal senki nem csapott le erre a témára, bár az öntözési játékok (pl. Márkus-Pintér-Radványi (2012): The Shapley Value for Airport and Irrigation Games) mutatnak némi hasonlóságot. Ehlers a konferencián is ebben a témában fog előadni, előadása címe Regulation via the Polluter-Pays Principle

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött; regisztrálni a next@krtk.mta.hu címre küldött emailben lehet május 31-ig.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr955284543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. M. E. · http://duplapluszjo.hu 2013.06.04. 08:13:35

Externáliák alatt itt most mit kell érteni? Nem csak közgazdasági téma lesz?
süti beállítások módosítása