HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

  • MAXVAL bircaman közíró: Én úgy tudom - a ballib médiákból - hogy a nem szavazók NEM szavazót jelentenek, hiszen pl. az ide... (2018.09.19. 05:36) Ki, hol és hogyan tartózkodik?
  • henceg new era: Brilliáns kifejtés, valóban. (2018.07.13. 11:59) Focielmélet
  • Neruo: "Magyarország egy konzervatív, keresztény ország." Ez egy nem túl alátámasztott kijelentés, de ok... (2018.05.16. 12:12) Megnézni a választókat
  • s: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Faszért hallgatod? (2018.04.05. 15:24) Taktikai szavazás és egyensúly
  • chrisred: @/ms: Visszakanyarodtunk nagyjából ahhoz a verzióhoz, amit az elején állítottam, csak egy kicsit m... (2017.10.05. 05:36) Brutális burjánzás a Bundestagban

Kik állnak az Európai Parlament frakciói mögött?

2014.05.31. 08:00 Kóczy László

euvoteplus.pngEgy korábbi bejegyzésben beszámoltunk az eurovoteplus.eu oldalon futó kutatásról. Bár szavazni továbbra is lehet, nyilván a valódi választásig leadott szavazatok az érdekesek. 22000 látogató összesen 3673 szavazatot adott le, ezekről készültek el az első összesítő statisztikák. 

A kutatásban három részre osztották az uniós országokat. Az első csoportba azok az országok tartoznak, ahol helyi jelöltekre is lehetett szavazni. Ide tartozik Magyarország is. A második csoportban nem voltak egyéni jelöltek, de az oldal elérhető volt az ország hivatalos nyelvén. Végül voltak országok melyek nyelvére nem sikerült fordítást készíteni (ne felejtsük el, hogy itt nem támaszkodhattak az EU fordítóira, ezeket a fordításokat kutatók készítették).

Ország

D

F

GB

E

NL

B

H

S

szavazat

523

801

 115

152

19

63

223

629

szavazat/millió lakos

6,5

12,5

1,8

3,4

1,1

5,7

22,5

65,5

 

A fenti táblán a kiemelt országokban számolt részvételi adatok láthatók. Mivel a sajtó semmilyen érdeklődést nem mutatott a téma iránt nem számítottunk túl sok szavazatra, s ez be is jött, látható, hogy a magyar kampány mind abszolút, mind relatív értelemben sikeres volt ha a nemzetközi összevetést nézzük. Ezúton is köszönöm azoknak is akik szavaztak.

Mivel a szavazás teljesen anonim volt ezért az eredmények nem reprezentatívak. Így pl. a résztvevők 22%-a a szociáldemokratákra szavazott, míg az Európai Néppártra csak 10%, holott a valóságban a Néppárt támogatottsága magasabb. Tehát például megállapítható, hogy a baloldali szavazók némileg túlreprezentáltak.

A közvetlenül is elérhető és hamarosan az eurovoteplus.eu oldalon is megtekinthető adatok helyett egy egyszerű elemzést mutatnék: A kérdőívben megkérdeztük a szavazók bal-jobb irányultságát. Ezt összekapcsolva a zárt listás szavazatokkal megnézhetjük, hogy az egyes uniós frakciók szavazói milyen beállítottságúak. 

evp-bal-jobb.png

A fenti ábrán a kumulatív eloszlások láthatók, így látható talán legjobban az egyes uniós pártok támogatóinak eloszlása. Balra vannak a balos, jobbra a jobbos pártok. Jól látható, hogy az Egységes Baloldal a legradikálisabb baloldali (illetve bármilyen) frakció, a szociáldemokraták és a zöldek, illetve a liberálisok, a kereszténydemokraták és az euroszkeptikusok támogatói hasonlóak, előbbiek kicsit balosak, utóbbiak jobbközép gondolkodásúak, végül a sort a kicsit jobbosabb konzervatívok követik. 

evp-bal-jobb-halmozas.png

Ha ugyanezt az eloszlást a halmozásos módszer mellett nézzük (ahol akár több különböző párt képviselőire is szavazhatunk), akkor a pártok még inkább középre húzódnak, a Konzervatívok és Reformerek csatlakoznak a jobbközép csoportosuláshoz.

Szólj hozzá!

Címkék: választás zöldek európai parlament európai néppárt szabadság és demokrácia szocialisták és demokraták egységes baloldal konzervatívok és reformerek eurovoteplus

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr986238997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.