Hol lesz a következő Párizs?
2015. november 27. írta: Kóczy László

Hol lesz a következő Párizs?

brussels-terror--g_3506981b.jpgA párizsi terrortámadás a tömegek számára azért sokkoló, mert messze a frontvonalak mögött, civileket ért támadás. Ha ez Európa egyik fellegvárában lehetséges, akkor - elvileg - minden európai polgárnak rettegnie kell, kellene. A támadás után több országban razziák indultak, hogy a további hasonló támadásokat megelőzzék... de egyáltalán meg lehet-e előzni a terrortámadásokat? 

A franciák szerint az országukban több ezer, az Iszlám Állammal szimpatizáns szélsőséges él. Mindenkit nem lehet börtönbe zárni, de még megfigyelni sem. A magánakciókat leszereli amatőrizmusuk; a nagyobb veszélyt a szervezett terrorizmus jelenti, a terrorista hálózatokat viszont éppen a kapcsolatrendszerükön keresztül lehet megfogni. A telefonok lehallgatása már a múlté, a terroristák titkosított kommunikációjának tartalmát nem ismerjük, de már a kapcsolati háló elemzése is segít a terrormegelőzésben. 

Egy hagyományos felépítésű bűnszervezet hierarchikusan épül fel, mindenkinek vannak beosztottai és felettesei, az egész tetején pedig ott ül a keresztapa. A hálózat felgöngyölése után elegendő a keresztapát semlegesíteni és megbénul az egész. Amikor egy ilyen szervezet hálózatát felrajzoljuk, nincs mindig odaírva az egyik ponthoz, hogy "Főnök", de központi elhelyezkedése alapján könnyen beazonosítható.

400px-mafia_family_structure_tree_en_svg.png

Egy titkos szervezet már eleve úgy épül fel, hogy ne lehessen a vezetőket könnyen beazonosítani:az információ  lehetőleg minél kevesebb kommunikációval (=lebukási lehetőséggel) jut célba a hálózat tagjai pedig egyformán "elnökiek" (pl. centralitásúak), a valódi elnök pedig elvész a tömegben. Egy holland szerzőhármas szerint a 2002-es balii terrortámadás elkövetői ezt szinte tökélyre fejlesztették. Itt vajon ki a főnök, kit kell szemmel tartani?

bali-halozat.jpg

És itt lép be a játékelmélet. A játékelmélet lehetőséget ad ugyanis arra, hogy a rendelkezésre álló információkat sokkal gondosabbn figyelembe vegyük. Így nem csak a tagok közötti kommunikáció, de annak gyakorisága, jellege, sőt az egyes csomópontokban elhelyezkedő személyek képességei (szervezőképesség, helyismeret, katonai tapasztalat, műszaki érzék) mind figyelembe vehetők. Szaknyelven egy olyan kooperatív játékról van szó, ahol egy koalíció értékét terrorista potenciálja adja meg - már ha tudnak egyáltalán egymással kommunikálni. Az további játékosok hozzáadása esetén mutatkozó növekmény, azaz határhozzájárulás a játékosok saját érdeme, ennek átlagos mértéke, azaz a játékos Shapley értéke a várható fontosságát mutatja.

Hol lesz a következő Párizs? Reméljük sehol, de ahhoz, hogy ezt nagy bizonyossággal kijelenthessük, szükségünk volna: 1) A gyanús személyek hálózatára (ennek összeállítása országhatárokon átívelő hálózatok esetén önmagában sem egyszerű). Szerencsére a párizsi elkövetők is ismertek voltak, elvileg megakadályozható lett volna a baj - ez valójában jó hír. 2) A gyanús személyek főbb jellemzőire és egy egyszerű modellre, hogy ezek a képességek milyen kombinációban és mennyire veszélyesek. 3) Végül a játék kiértékelésére, pl Shapley értékkel. Ez nem nagy ügy, bár nincs tudomásom róla, hogy bárkit is érdekelne egy kicsit alaposabb elemzés. 

A megfelelő személyek megfigyelésével már jelentősen csökkenthető egy támadás kockázata. 

 Forrás

Husslage-Lindelauf-Hamers: Leaderless Covert Networks: A Quantitative Approach. CentER Discussion Papers 0057, 2012. http://www.ssrn.com/abstract=2104082

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr888116624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2015.11.28. 10:48:24

A következő "Párizs" valószínűleg Párizsban lesz.
Egy volt, a Csárli Ebadó (nem kár értük), a két hete péntek (na az tragédia!), és hátravan a harmadik..(?)

egysmás 2015.11.28. 12:20:39

@röf: "Nem kár értük."
Magyarul te is természetes szövetségese vagy a terroristáknak, hiszem megértéssel fordulsz a tetteik felé.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.11.28. 12:55:56

Kissé cinikusan azt is mondhatnám, hogy a párizsi terrorkciók jól jöttek az uerópai kormányoknak, hiszen a terrorveszélyre hivatkozva fokozni lehet az állampolgárok megfigyelését, a személyi szabadság még tovább korlátozható.

"bár nincs tudomásom róla, hogy bárkit is érdekelne egy kicsit alaposabb elemzés"

Ha sikerülne elfogni a már aktív és még csak leendő terroristákat, akkor minderre nem lenne szükség.

A nyugat-európai országoknak azért is jól jöttek a merényletek, mert ezekre hivatkozva arcvesztés nélkül tudják valamelyest visszafogni a drámai mértékű bevándorlást. Nem mintha annyira vissza akarnák fogni, de azért tesznek látszatintézkedéseket.

kvadrillio 2015.11.28. 14:29:15

HMMM...HÁNY EMBER IS HALT MEG A KÖZEL-KELETI HÁBORÚK MIATT EDDIG ???

2418 lakóingatlant értékesítettek a bankok

A harmadik negyedévben 2418 fedezeti lakóingatlant értékesítettek a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások, 404-gyel többet, mint az előző negyedévben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közölt adatokból.

A fedezeti lakóingatlanok 73 százalékát (1761 darab) a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) vásárolta meg, negyedét (603 darab) az adósok értékesítették, mintegy 2 százalékát (54 darab) pedig a pénzügyi intézmények. Utóbbiakból 36 ingatlan értékesítését még a kvótarendszer fennállása alatt, 18-at pedig a kvótarendszeren kívül (annak bevezetése előtt, vagy annak megszűntét követően) kezdeményezték.
A MAGYAR KILAKOLTATOTTAKNAK ADJÁK VISSZA AZ OTTHONAIKAT ! ILYEN KAPITALIZMUSBÓL A MAGYAROK NEM KÉRNEK !A MAGYAR KILAKOLTATOTTAKNAK ADJÁK VISSZA AZ OTTHONAIKAT ! ILYEN KAPITALIZMUSBÓL A MAGYAROK NEM KÉRNEK !A MAGYAR KILAKOLTATOTTAKNAK ADJÁK VISSZA AZ OTTHONAIKAT ! ILYEN KAPITALIZMUSBÓL A MAGYAROK NEM KÉRNEK !

egysmás 2015.11.28. 14:35:46

@kvadrillio: Aszittem az a baj, hogy az rezsim alacsonyan tartja a forint értékét és a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika hatására visszaestek a beruházások, menekül a tőke meg az ember...
süti beállítások módosítása