Melyik képviselőjelöltet ajánljuk? Avagy: menjek balra, hogy jobbra menjek?
2014. február 26. írta: Kóczy László

Melyik képviselőjelöltet ajánljuk? Avagy: menjek balra, hogy jobbra menjek?

doktorhudson.jpgKészül az ország a választásra, folyik az ajánlások gyűjtése. Idén először egy szavazó több jelöltet is támogathat: ezt a lehetőséget (is) a kormánytöbbség szavazta meg, de Gyöngyös polgármestere ezzel a lehetőséggel élve veszítette el pártja, a Fidesz támogatását. Kinek volt jó Faragó aláírása és általában: melyik jelöltet támogassuk aláírásunkkal? A végén joggal merül fel a Disney Verdák főhőse, Villám McQueen örökbecsű kérdése: "menjek balra, hogy jobbra menjek?" (a képen Doki bemutatja).

Kit ajánljunk? Micsoda hülye kérdés? Természetesen a legszimpatikusabbat. Legjobb, ha a többiek el sem indulnak, legjobb a többi jelöltet (pfuj!) már a rajtvonalnál otthagyni. Nos, ez a fajta gondolkodás 2010-ben még megállta a helyét, de a 2014-es választás egyfordulós és most nem csak az számít, hogy ki nyer, hanem az is, hogy mennyivel. Ez pedig teljesen másfajta gondolkodást kíván 2014-ben (a Wikipédia oldalát az új szabályokról):

  • Több jelöltet is jelölhetünk.
  • A választás egyfordulós.
  • A nyertes is kap töredékszavazatokat - a nyeréshez szükséges szavazatokon túl minden ide kerül.
I. szcenárió II. szcenárió III. szcenárió
indul? szavazat töredék % indul? szavazat töredék % indul? szavazat töredék %
J nem nem igen 4 4 36
K igen 10* 1 11 igen 9* 2 17 igen 8* 0 0
L nem igen 4 4 33 nem
M igen 8 8 89 igen 6 6 50 igen 7 7 64

  Vegyünk egy példát. A körzetben 80 (ezer, ha tetszik) lakos adja le szavazatait 3 jelöltre: J, K, L, M-re. Ha felteszem, hogy K és M a két erős párt; J és L kisebbek, J elsősorban K-tól, L inkább M-től rabol szavazókat, attól függően, hogy melyik kis párt tudja összegyűjteni a szükséges ajánlásokat, 3 esetet nézünk. A példa kitalált, de reális esetet mutat be. Az alábbi táblázat összefoglalja a három szcenáriót feltüntetve a szavazatokat (* jelöli az egyéni mandátum nyertesét), a töredékszavazatokat és a töredékszavazatok részesedését az összesből. Bár az országos mandátumok nem a töredékszavazatokkal arányosan kerülnek elosztásra, nem csak a szavazatok száma, hanem aránya is számít.

Szélsőséges esetben a harmadik jelölt indulása kritikus az országos lista szempontjából, de a jelöltállítás jelenlegi állása szerint (pl. itt) a parlamenti pártok esetében a listához szükséges aláírások összegyűjtése megtörtént (a hitelesítés még folyik).

Bár az érintettek ezt rendre tagadják, a többiek szerint a Jobbik a Fidesz-KDNPhez, az LMP az Összefogáshoz áll közelebb, bár szavazatokat valószínűleg mindkét oldalról rabolnak. A gyöngyösi erőviszonyokat nem ismerem, de nem hiszem, hogy Novák Előd indulása Faragó aláírásán múlt, itt inkább a szimbólumot ("a fideszes polgármester is Vonát ajánlja") érheti kritika. Ugyanakkor a példával bemutatott hatás általánosan igaz, tehát jól járhat egy (relatív) többségi támogatást élvező Fidesz-KDNP azzal, ha a aktivistái, szavazói LMP-s jelölteket támogatnak. Az Összefogás helyzete nem ennyire egyértelmű: Általában csak "hígulnak" a töredékszavazatok, s az Összefogásnak kevesebb képviselője lesz. Ugyanakkor ha a Jobbik csak a Fidesztől, s nem az Összefogástól visz (pl. kormányváltást akaró) szavazókat, és ha ezzel reális esély van az egyéni körzet megszerzésére, a pártszövetségnek érdekében áll az együttes, DK-s, PM-es, szocialista és liberális szavazókat a Jobbik ajánlására buzdítani. Fordított erőviszonyok mellett persze az érvelés is megfordul.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr705833302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása