A láthatatlan sereg elismerése
2017. június 01. írta: Kóczy László

A láthatatlan sereg elismerése

knightsinfog.jpgEgy láthatatlan sereg védi. A sereg tagjai a felkent papok közül kerülnek ki, feladatuk nehéz, zsoldot, elismerést nem kapnak.Tevékenységüket teljes titoktartás mellett végzik, elvégzett munkájuknak nyoma sem marad. A tudományról és védőiről, az anonim bírálókról van természetesen szó. Szerencsére a helyzet változik, mert most már van a Publons

Ez nem a legújabb Marvel epizód kedvcsinálója, hanem a tudomány egyszerűen így működik. Az új eredményeket az elfogadás, a publikálás előtt 2-3, már bizonyított kutató vizsgálja át, méghozzá nagyon alaposan, gyakran többször is. Csak az az eredmény kanonizálható, ami ezen a szűrőn átmegy. Egy bírálat elkészítése egyesek szerint 3 óra, de többnyire 1-3 nap, vagy még több. A bírálók ezért többnyire köszönetet, esetleg valami használhatatlan kedvezménykupont kapnak. Mivel a bíráló személye titkos, a munkájuk titokban marad. Illetve maradt, hiszen egy viszonylag új szolgáltatás, a Publons látható kívánja tenni ezt a láthatatlan, de igen fontos munkát.

Pályázatoknál, beszámolóknál bukkan fel az "egyéb szakmai tevékenység" rovat, ahova tipikusan a bírálati tevékenységet várják. Túl sok bírált cikk már pirosba tolja a balekmétert, de a rendszeres, jó helyről érkező felkérés azt mutatja: számon tartanak, elismerik a szaktudásom. Bármit is írunk be, az eredmény nem verifikálható. Pontosabban ez így volt addig, míg el nem indult a Publons szolgáltatása. Ez az oldal az átlagos felhasználó számára semmi mást nem csinál, mint rögzíti az elvégzett bírálatokat és ezeket aggregált formában, bárki számára elérhetővé teszi - például az én statisztikáimat is. Ebből kiderül pl, hogy melyik folyóiratoknak bíráltam, de az nem, hogy melyik cikket és, hogy mit írtam benne. Így az anonimitás nagy része megmarad, ugyanakkor egy egyszerű link megadásával igazolhatom a láthatatlan seregben végzett munkámat.

A Publonsnak van egy másik oldala is: a szerkesztők, kiadók számára további infókat gyűjt a bírálókról (bár ilyen infókkal sok újság is rendelkezik), ami segíthet a bírálók felkutatásában, kiválasztásában. Ezzel eddig nem kellett dolgoznom, ugyanakkor remélem, hogy a Publons a jövőben olyan szolgáltatásokkal is bővül, mint a bírálatoknak már a felkéréskor való rögzítése és pl. emlékeztetők küldése a határidők közeledtével, illetve bővebb statisztikák a bírálók részére a saját múltbeli tevékenységükről. 

Mai hír, hogy a Publonst megvette a Clarivate Analytics. Kétlem, hogy ez a cég sokaknak ismerős lenne, de legismertebb szolgáltatásukat, a Web of Science-t mindenki ismeri. Remélem ez a változás nem érinti a Publons barátságos hangulatát és különösen a bizalmas információk titkosságát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr1612558351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása