Megasztár vs. X-faktor
2010. október 02. írta: Kóczy László

Megasztár vs. X-faktor

Ma este megint milliók lesik izgatottan ki lesz az ország - egyik - új hangja. Hogy hol? Nos, ez itt a kérdés. Ugyanis a két nagy kereskedelmi csatorna egyszerre adja a címben szereplő két, lényegében nem sokban különböző műsort. Mégis, az X-faktort sokkal többen nézik, mint a Megasztárt. Miért nem nyerhet a TV2?

Dixit és Nalebuff (2008) játékelméleti szempontból elemzik az America Kupa 1983-as futamát: A hét futamból álló párharcban a New Yorki Yacht Klub hajója már 3-1-re vezetett és az ötödik verseny reggelén már több láda pezsgőt készítettek a Liberty dokkjához megelőlegezve a 132. sorozatos amerikai győzelmet. Nos, nem így lett.

A rajtnál a kihívó Australia II kiugrott, újra át kellett haladnia a rajtvonalon, így a Liberty 37 másodperces előnyt szerzett. Az ausztrál kormányos, John Bertrand a pálya bal szélére hajózott, remélve, hogy ott jobb szelet kap. Az amerikai kapitány, Dennis Conner a Libertyt a jobb oldalon tartotta. Bertrand kockáztatott és szerencsével járt. A szél kicsit megváltozott az Australia II előnyére és a versenyt végül 1 perc 47 másodperc előnnyel nyerte. Connert sokan hibáztatták, hogy rossz stratégiát választott: nem követte az Australia II pályáját. Két versennyel később az Australia II elnyerte a kupát.

A vitorlásversenyek egy érdekes példa arra, amikor a vezetőnek az üldöző stratégiáját kell másolnia. Ha az üldöző taktikázik taktikázik a vezető is. Még akkor is, ha az üldöző stratégiája rettenetesen rossznak tűnik. Hogy miért? Mert nem az számít, hogy a hajók mennyi idő alatt mennek végig a pályán, hanem, hogy ki nyer. Ha már sikerült előnyt szerezni, akkor a legjobb stratégi az utánozás-majomszokás.

A két kereskedelmi tévécsatorna versengése ettől nem sokban különbözik. Nézettségi versenyükben a tehetségkutató műsorok csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az RTL Klub jelentős előnyre tett szert, így elég a TV2 műsorait utánoznia. Ugyan nem tudom, hogy az RTL Klub vezetése valóban ilyen jó stratéga, vagy a TV2-é nagyon nem, de látszólag pontosan ez történik. A TV2 egyetlen esélye, ha -akár az Australia II a Liberty ellen,- olyan vizekre merészkedik, ahová versenytársa nem meri követni. Van ami az RTL Klubnak nem fér bele a televíziózásba? Kétlem..

Hivatkozás

Dixit, A. - Nalebuff, B (2010): The Art of Strategy, W.W.Norton, New York- London.

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr932338517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.10.03. 13:38:47

A klasszikus vicc.
Mi a különbség a mókus és a patkány között?
A mókusnak jobb a PR-ja...
Ez a különbség az RTL és a tv2 illetve az X-faktor és a Megasztár között is.

A tv2 új vezetésének egyenesen nevet és programstruktúrát kell váltania!

"Van ami az RTL Klubnak nem fér bele a televíziózásba? Kétlem.."

És ez a nagy esélye a tv2-nek! Pl. az RTL Való világja nagy esély nekik.
Ha lenne eszük hagynák hogy az RTL legyen a gagyi, igénytelenség szimbóluma a VV-vel.
Persze ezt az Édes négyessel és az új célebszívató marhaságukkal nehéz elérni...

A helyükben nevet váltanék, és nem követném az RTL-t egy szint alá.
Ez hosszabb távon bejönne.

De úgysem ezt fogják tenni...

MusicBloger · http://megasztarhu.blog.hu/ 2012.02.12. 02:22:06

Nem hallottam még hasonló stratégiát, mert kicsit ellenkezik a logikával, de mint látszik működhet ez is. Majd kipróbálom én is ha tudom.

Szerintem a TV2 azzal tol ki magával, hogy a másfél órás műsorból kb. 20 perc az ami a 'tartalom'. Például itt van a tegnapi előválogató. Több agyatlant mutogattak benne mint tehetséget. :S Oké, elismerem, hogy van olyanra is igény, de azért szerintem jobb egyensúlyt is lehetne találni...

A 1,5 millió néző nem olyan rossz, 25%-al volt több az xfaktornak az index cikkben. Jó az nem kevés, de nem is sok. Aztán abban sem vagyok biztos, hogy minden rendben van a Megasztár háza táján. Volt olyan széria, amiben a döntős énekesek nem ütötték meg a felső szintet, sőt semmilyen szintet nem ütöttek meg, pedig az év hangjának azért villantani kellene... Ezt nem a saját zenei ízlésem mondatja velem, hanem pl meg lehet nézni kiből/kikből mi lett azóta. Én ezekkel képben vagyok.

A Megasztár 5 már színvonalas volt szerintem, ha a 6 is ilyen lesz akkor ki leszek vele békülve.
süti beállítások módosítása