logo

HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

  • MAXVAL bircaman közíró: Én úgy tudom - a ballib médiákból - hogy a nem szavazók NEM szavazót jelentenek, hiszen pl. az ide... (2018.09.19. 05:36) Ki, hol és hogyan tartózkodik?
  • henceg new era: Brilliáns kifejtés, valóban. (2018.07.13. 11:59) Focielmélet
  • Neruo: "Magyarország egy konzervatív, keresztény ország." Ez egy nem túl alátámasztott kijelentés, de ok... (2018.05.16. 12:12) Megnézni a választókat
  • s: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Faszért hallgatod? (2018.04.05. 15:24) Taktikai szavazás és egyensúly
  • chrisred: @/ms: Visszakanyarodtunk nagyjából ahhoz a verzióhoz, amit az elején állítottam, csak egy kicsit m... (2017.10.05. 05:36) Brutális burjánzás a Bundestagban

Presztízsjáték Washingtonban

2013.10.16. 08:23 Kóczy László

Republicans-vs-Democrats.jpg Pár nap és jön az amerikai államcsőd. Miközben robogunk a pénzügyi piacok összeomlása felé a republikánus és demokrata képviselők az Egyesült Államok politikai berendeződésén filozofálnak. Ki nyeri s gyáva nyúl játékot?

Arról nem tudok nyilatkozni, hogy mi történik, ha már az amerikaiak is becsődölnek. Egy népszerű reggeli rádióműsorban éppen erről volt szó, de a megszólaltatott szakértő csak olyan bölcsességeket mondott, hogy "beláthatatlan hatásai lesznek" és, hogy az internetnek köszönhetően ezeket a hatásokat Magyarországon is fogjuk érezni (és igen, itt is beláthatatlanok lesznek a hatások). Ehhez nem nagyon értek, de azt hiszem a lényeg az lett volna, hogy ha az amerikaiak sem fizetik pontosan a hiteleiket (talán forintosítani kellene?), akkor az amúgy is bizonytalan befektetőknek nem az jut eszébe, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott közép-európai mennyivel jobb befektetés lenne, hanem, hogy akkor egy ilyen ország pláne nem fog. Minek köszönhető a válsághelyzet?
A közvetlen ok az, hogy az Egyesült Államokban törvény szabályozza az államadósság megengedett szintjét, és, ami meg nagyobb baj, ezt a törvényt be is tartják. A republikánusok pedig egyelőre nem járulnak hozza az adósságplafon növeléséhez. Ha azt vesszük, hogy GDP arányosan egy 100% körüli értékről van szó, ez valahol érthető. A problémát tetőzi, hogy az Egyesült Államoknak nincs érvényes költségvetése, mivel az Obama által forszírozott kiterjedtebb orvosi ellátást biztosító ObamaCare programot, illetve elsősorban az ezzel járó költségvetési terheket a republikánusok nem támogatják. Valószínűleg mindkét félnek igaza van, de ha nincs pénzem, nem veszek a gyereknek villanyvasutat, vagy ha ez fontos, akkor valami másra kevesebbet költők, divatos szóval máshol megszorítok. Ha ez a dilemma meg nem lenne elég, a szükséges törvényjavaslatok elfogadásához a képviselőház és a szenátus támogatása is szükséges, de míg az egyikben republikánus a másikban demokrata többség van. A katasztrofa elkerülése érdekében valamelyik félnek engednie kellene.
Játékelméleti szempontból egy klasszikus gyáva nyúl játékkal van dolgunk. Emlékeztetőül: ebben két autó száguld egymás felé, s az a nyertes, aki nem rántja el a kormányt, míg a másik a gyáva nyúl. Ugyanakkor a legnagyobb baj abból lesz, ha senki nem rántja el a kormányt, mert abba mind a ketten belehalnak. Ugyanez van itt is: vagy valamelyik part meghátrál, vagy jön s tragédia. Kb így mutatja be a sajtó a helyzetet elsősorban a republikánusokat okolva, amiért nem hagyják az elnöki víziók megvalósulását.
Footloose2.jpgBár ez az eredmény a legvalószínűbb, azaz, hogy végül a republikánusok engedek, a játék mégsem ennyire egyszerű. Itt a csőd elsősorban a regnáló demokrata elnöknek kellemetlen, azaz a republikánusok kevesebbet veszítenek, ha a végén jön a csattanó. Másrészt a talán leghíresebb chicken run jelentben Kevin Bacon azért nyer, mert beakad a cipőfűzője és nem tud kiszállni. Kérdés, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott ObamaCare nem egy beakadt cipőfűző-e, vajon lehet-e rajta változtatni, vagy esetleg az ezzel járó ár veszteség meghaladja a csőddel járó károkat.
Pár nap, és kiderül.
UPDATE. Kiderült. A republikánusok engednek. Magyarázatként eddig csak annyit mondtak, hogy tulajdonképpen a költségvetési-deficit az utóbbi két évben csökkent, s ha ez idén is folytatódni fog, az egy jó irányba menő változás.

Szólj hozzá!

Címkék: republikánusok egyesült államok barack obama kevin bacon államcsőd gyáva nyúl játék

A bejegyzés trackback címe:

https://koczy.blog.hu/api/trackback/id/tr85573013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.