HTML

Kóczy játékelmélet blogja

Tudomány, gazdaság, játékelmélet

Friss topikok

  • chrisred: @bordon: "Ukrán ipar, hő- és atomerőművek, földgázvezetékek sose volt. Azt mind a ruszkik építetté... (2022.11.10. 08:37) Észak dél ellen: így lett orosz-ukrán háború
  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Én úgy tudom - a ballib médiákból - hogy a nem szavazók NEM szavazót jelentenek, hiszen pl. az ide... (2018.09.19. 05:36) Ki, hol és hogyan tartózkodik?
  • henceg new era: Brilliáns kifejtés, valóban. (2018.07.13. 11:59) Focielmélet
  • Neruo: "Magyarország egy konzervatív, keresztény ország." Ez egy nem túl alátámasztott kijelentés, de ok... (2018.05.16. 12:12) Megnézni a választókat
  • s: @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Faszért hallgatod? (2018.04.05. 15:24) Taktikai szavazás és egyensúly

Félidő avagy így működik az econ job market

2022.12.17. 18:57 Kóczy László

whistle2.jpgA környezetemet már egy ideje izgalomban tartja, hogy ki jut tovább és ki esik ki és a végén ki az, aki magasba emelheti majd az iroda kulcsát. Mert hát miről is beszélnénk ha nem az econ job marketről, azaz közgázos doktoranduszok álláspiacáról - what else?

Szólj hozzá!

Észak dél ellen: így lett orosz-ukrán háború

2022.11.07. 14:36 Kóczy László

russia_ukraine_gas_pipe.jpgA XX. század második felében született európainak egy európai háború szinte elképzelhetetlen. Az orosz támadás kapcsán többen keresték - utólag - az előjeleket, mások hibáit. Azt már kevesebben vetették fel, hogy a "speciális hadműveletnek" éppen a stratégiailag elhibázott - és esetenként erkölcstelen - uniós energiapolitika ágyazott meg. 

18 komment

Címkék: eu ukrajna németország oroszország gáz nabucco északi áramlat déli áramlat publikáció csercsik dávid sziklai balázs török áramlat

Kis pénz - sok halott

2021.04.09. 09:44 Kóczy László

sickworking.jpgNaponta megdöbbenve olvasom a koronavírusban elhunytak magas számát. Felmerült bennem, hogy nem járult-e hozzá a táppénz fizetésének jelenlegi rendszere a terjedéshez és a sok súlyos esethez. 

Szólj hozzá!

Címkék: járvány táppénz játékelmélet covid társadalobiztosítás

Új cikk, új poszt

2021.02.26. 11:45 Kóczy László

friss_ropogos.jpgHosszabb szünet után egy ropogósan friss, elméleti cikk okán élesztem újra a blogot. A cikk két kevésbé ismert fogalom kapcsolatát tárja fel és a vezető játékelméleti lapban jelent meg. Miért ilyen fontosak az ilyen cikkek? 

Szólj hozzá!

Címkék: cikk mag kooperatív Herings legkisebb domináns halmaz miópiás stabil halmaz

Next exit

2019.05.27. 15:36 Kóczy László

exit.pngAz Európai Parlamenti választásokban tarolt a Brexit párt, így a brit kilépés már-már elkerülhetetlennek tűnik. Új cikkünkben a poszt-Brexit Unióban vizsgáljuk az esetleges további kilépéseket, ezek hatását - különösen Magyarországra nézve. 

Szólj hozzá!

Címkék: európai unió költségvetés hatalmi index európai unió tanácsa shapley érték brexit shapley shubik index

Gáz és geopolitika

2019.03.29. 22:18 Kóczy László

gas-map2019.jpgAz orosz-ukrán gázkonfliktus óta tudjuk, hogy az orosz gáz nem csak energiaforrás, de stratégiai eszköz is. Az EU energiaéhsége és Oroszország energiaexport-bevételektől való függése egy szankciókon, gazdasági és katonai konfliktusokon átívelő együttműködést eredményezett. Az Északi Áramlat gázvezeték nemrég elindult bővítése ugyanakkor nem csak Oroszország mozgásterét növeli, de széleskörűen átrajzolja a geopolitikai viszonyokat. Magyarország nem tartozik a nyertesek közé. 

Szólj hozzá!

Címkék: gáz európai unió északi áramlat geopolitika csercsik dávid európai unió tanácsa shapley érték sziklai balázs

Hogyan szúrjuk el a jobmarketet?

2019.01.15. 18:30 Kóczy László

disgust.jpgHa a korábbi bejegyzésem után partner, szülők, témavazető nyomására "kedvet kaptunk" a job markethez, még számtalan módja van annak, hogy valami apró trükkel agyoncsapjuk a jelentkezést, ha mégis inkább itthon akarjunk karriert építeni. Íme 10+1 ötlet, melyekkel minimalizálhatjuk a munkavállalás esélyét.

Szólj hozzá!

Címkék: publikáció álláspályázat job market

Hogyan működik? - Econ Job Market

2019.01.01. 16:31 Kóczy László

ejm.jpgMiközben a legtöbben az elkövetkező napokban a szilvesztert próbálják kiheverni, világszerte több ezer végzős PhD hallgató élete egyik legfontosabb performanszára készül: január 4. és 6. között lesz az ASSA (Allied Social Science Associations) Meeting Atlantában és itt zajlik a közgáz job market egyik fontos állomása: az interjúk. A rendezvény európai párja már lezajlott - de mi is az a job market? 

Szólj hozzá!

Címkék: munka interjú bme mnb álláshirdetés phd álláspályázat ceu hogyan működik? job market eea krtk

Boldog ünnepeket!

2018.12.24. 10:24 Kóczy László

lovetoteachecon.jpegEzzel a remek ronda pulcsival kívánok áldott, békés karácsonyt és boldog, konfliktusmentes 2019-et!

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony

Hogyan regisztráljunk a RePEc-re?

2018.11.09. 16:43 Kóczy László

Hogy miért jó a RePEc, s miért érdemes regisztrálni arról már írtam korábbanRöviden: valorizáció, plusz egy kis verseny részben kutatók, részben az intézmények között, ugyanis a Within Country Rankingok minden hónapban rangsorolják a kutatókat és az intézményeket a (RePEc által látható) publikációs teljesítményük szerint. Fiatal kutatóként nagy élmény volt bekerülni a legjobb 25%-ba, a nemrégiben bevezetett, csak az utolsó 10 évet figyelembe vevő "Authors 10" rangsorba ez sokkal könnyebb, de a Top 25%-ban nem szereplő kutatók is erősítik az intézményeiket. Hogyan csatlakozhatunk tehát? 

Szólj hozzá!

Ki, hol és hogyan tartózkodik?

2018.09.18. 15:30 Kóczy László

agree-disagree-abstain.jpgRitka helyzet, hogy a leadott szavazatszámok ismeretében is vita van a szavazás eredményességéről. A Sargentini-jelentés elfogadása kapcsán pont ez a helyzet és ez nem feltétlenül a kormány akadékoskodása, vagy az eltérő szavazási kultúrák miatt van. A szakirodalomban ugyanis kétféle tartózkodást különböztetünk meg: a távolmaradást és a semleges szavazatot. A kettő között különbséget teszünk a szavazatok számolásakor. 

4 komment

Címkék: fidesz szavazás európai parlament tartózkodás társadalmi döntések elmélete sargentini

Megnézni a választókat

2018.04.09. 16:10 Kóczy László

boy-with-magnifying-glass.jpgLezajlottak a választások és szerintem mindenki meglepődött, aki az elmúlt hónapokban csak a Facebookot olvasta és nem lépett ki Budapestről. Remélem hamarosan eltűnnek a plakátok és a kampány nyomai, visszatér az élet a normális kerékvágásba de addig is nézzük, mi vezethetett ehhez az eredményhez. 

2 komment

Címkék: választás mszp fidesz jobbik szerintem kész dk lmp választás2018

Taktikai szavazás és egyensúly

2018.04.04. 22:02 Kóczy László

horses.jpgMég pár nappal a választások előtt is folynak a tárgyalások az ellenzéki pártok között, hogy visszalépésekkel, preferált jelöltekkel, átszavazással csökkentsék a Fidesz-KDNP fölényét. A visszalépések komolyan érintik a pártok finanszírozását és már bebizonyosodott, hogy ez nem egy járható út. A B terv szerint minden körzetben meghatározásra kerül a legesélyesebb kormányváltó jelölt és minden a kormányváltásban érdekelt szavazó rá adja voksát. Nem fog működni. 

10 komment · 1 trackback

Címkék: választás fidesz jobbik választás2018

Igazságos választást!

2018.04.04. 18:22 Kóczy László

blind-justice.gifAz egyéni körzetekben a nyertes (majdnem) mindent visz elv uralkodik, de amúgy egy választásnál az arányos képviselet lenne az elvárható. A magyar választási rendszerben két helyen is törekszünk az arányosságra: az egyéni körzetek megyék közötti szétosztásánál és a listás szavazatok pártok közötti szétosztásánál. 

Szólj hozzá!

Címkék: választás mszp fidesz jobbik választási rendszer dk lmp momentum sziklai balázs biro peter választás2018 körzetkiosztás

Vegetáriánus zsíroskenyér

2018.03.26. 18:22 Kóczy László

kolbasz.jpgÉrdeklődve figyelem az ellenzéki koordinációt. Ha valaki nem olvasna sajtót: a parlamenti bejutásra esélyes ellenzéki pártok kölcsönös visszalépésekről tárgyalnak, hogy maximalizálják a kormányváltás esélyét. Szerintem erre előbb kellett volna gondolni. 

Szólj hozzá!

Címkék: választás fidesz márki-zay péter

Fiatal kutatói pályázat

2018.01.22. 23:30 Kóczy László

academiclifephases.jpgFiatal kutatói pályázatot írt ki az MTA . A pályázatra kutatóközpontok jelentkeznek, így az érdeklődőnek előbb egy belső partnert kell keresnie.

A főbb paraméterek

  • 2018. szeptember 1-től 2022. augusztus 31.-ig. (2+2 év)
  • bérezés a tudományos segédmunkatársi besorolási bér szerint (bruttó 221800 Ft)
  • korhatár: 30 év (esetleg 35)
  • mesterfokozat a munkakezdéskor

Várjuk olyan fiatalok jelentkezését, akik játékelmélet-kutatóként képzelik el a jövőjüket. Végzettség szempontjából nincs megkötés. 

Az ilyen fiatal kutatói pályázatok jelentik a belépést a kutatóintézetekbe. Érdeklődni a koczy kukac krtk.mta.hu címen lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázati felhívás krtk

Brutális burjánzás a Bundestagban

2017.09.25. 16:27 Kóczy László

bundestag.jpgAz Angela Merkel bukással felérő győzelmével zárult német szövetségi választások egyik érdekessége, hogy az új német parlament az elvi 598 helyett 709 tagú lesz. Honnan jön a plusz 111 képviselő és miért?

21 komment

Címkék: választás mszp fidesz jobbik angela merkel választási rendszer lmp bundestag körzetkiosztás szétosztás

Trump potyázik?

2017.06.02. 10:33 Kóczy László

samrideearth-s_1.jpgTrump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kiszáll a Párizsi Egyezményből, fütyül a légszennyezésre,nem küzd a klímaváltozás ellen. Kinek jó ez és mi a teendő?

37 komment

Címkék: new york klímaváltozás trump egyesült államok játékelmélet potyázás párizsi egyezmény

A láthatatlan sereg elismerése

2017.06.01. 22:50 Kóczy László

knightsinfog.jpgEgy láthatatlan sereg védi. A sereg tagjai a felkent papok közül kerülnek ki, feladatuk nehéz, zsoldot, elismerést nem kapnak.Tevékenységüket teljes titoktartás mellett végzik, elvégzett munkájuknak nyoma sem marad. A tudományról és védőiről, az anonim bírálókról van természetesen szó. Szerencsére a helyzet változik, mert most már van a Publons

Szólj hozzá!

Címkék: bírálat publikálás publons clarivate analytics

Így írj sikeres TDK dolgozatot!

2017.04.20. 15:30 Kóczy László

winner.jpgA TDK magyar jellegzetesség, szinte páratlan lehetőség, hogy egy egyetemi hallgató megmutassa, hogy több, mint a szürke átlag. Feltétlen ajánlom hallgatóimnak a TDK-zást, hiszen egy jól megírt TDK szinte egy-az-egyeben mehet szakdolgozatnak csak közben a konzulens hozzáállása más egy kötelező és egy szorgalmi feladatot teljesítő hallgatóval szemben. Egy jó és egy rossz TDK dolgozatot megírni majdnem ugyanannyi munka. Nézzük, mi a titka a jó dolgozatnak!

3 komment

Címkék: tdk hogyan működik?

Így írj jó kutatási pályázatot!

2017.02.03. 17:32 Kóczy László

grant-writing-featured.jpgAzt szokták mondani, hogy jót főzni ugyanannyi meló, mint rosszul főzni. Ha megvannak a hozzávalók, egy pályázatot jól megírni kicsit több meló, de kérdés, érdemes-e egy pályázatot rosszul megírni, vagy akkor már inkább hozzá se fogjunk.

Több OKTA és NKFIH zsűriben is megfordultam már, bíráltam több külföldi szervezetnek is és - szerény - tapasztalatom szerint ugyanazokon a pontokon buknak el egyébként jó pályázatok. Megpróbálom összefoglalni, mitől jó egy kutatási pályázat. Az észrevételek közgáz pályázatok értékeléséből származnak, de úgy tudom, egyes speciális területektől eltekintve a szempontrendszer másutt is hasonló. 

A közelgő NKFIH kutatási pályázati határidők jó ürügyet adnak ezek áttekintésére. 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás pályázat pálinkás józsef hogyan működik? pályázati felhívás nkfih

Szerződéselmélet

2017.01.27. 11:14 Kóczy László

hartholmstrom.pngA 2016. évi közgazdasági Nobel díjasokról még csak Twitter szinten emlékeztünk meg, pedig eredményeik igazán érdekesek és a játékelméleti vonatkozásuk miatt érdemes pár szót szólni róluk a blogban is. Bengt Holmström és Oliver Hart a szerződéselmélet alapjait rakták le. Szerződéselmélet...?!

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás kutatás nobel díj kutató játékelmélet szerződéselmélet oliver hart bengt homström

Játékelméleti konferenciák 2017-ben

2017.01.19. 11:30 Kóczy László

spin.pngHamarosan kezdődik a 2017-es konferenciákra a jelentkezés. Az idei év aligha lesz konferencia, ami versenyezni tud a GAMES-szel, de ettől még lesz pár érdekes rendezvény. (Frissítve)

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia or játékelmélet konferenciafelhívás operációkutatás

Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet!

2016.12.24. 17:00 Kóczy László

A blog minden kedves olvasójának áldott Karácsonyt és boldog új évet kívánok!

christmastree_fractal.png

2 komment

Van másik: Az új Elsevier CiteScore

2016.12.15. 14:00 Kóczy László

vanmasik.jpgAz Elsevier az egyik vezető tudományos kiadó egy új mértéket vezet be a folyóiratok és sorozatok minőségének értékelésére. Az új mérték neve a CiteScore és a Scopus adatai alapján kerül kiszámításra. További újdonság a CiteScore Tracker, ami egy havonta kiszámított index, ami a CiteScore változását évközben is nyomon tudja követni.

Szólj hozzá!

Címkék: folyóirat elsevier impakt faktor h index scopus article influence score könyv és nevelés citescore scimago journal rank

süti beállítások módosítása